PD şi PLDM se prăbuşesc în sondaje; „Această guvernare se îneacă” // Barometrul Opiniei Publice

Imagine implicită

sondaj 1Şase partide ar accede în Parlament dacă duminica viitoare în Moldova ar avea loc alegeri legislative. Cel puţin aşa arată rezultatul Barometrului Opiniei Publice, făcut public acum câteva clipe.

Sondajul arată că pragul electoral l-ar trece PSRM, PCRM, PL, PLDM, Partidul Nostru, Partidul Popular European şi PD. Este vorba despre procentul alegătorilor decişi. Astfel, PSRM ar lua 16%, PCRM – 11,3%, PL – 11,1%, PLDM – 7,1%, Partidul Nostru – 6,5%, Partidul Popular European – 6,2%, PD – 5,7%.

Dacă e să facem comparaţie cu rezultatele ultimului sondaj BOP, realizat în noiembrie 2014, vedem că cea mai dramatică scădere o înregistrează PLDM şi PD, care au pierdut în jumătate, de la 14% – la 7% (PLDM) şi de la 11% – la 5% (PD). La polul opus, cu o creştere considerabilă se află PL, care de la 7% a ajuns la 11%.

„PL, PSRM, Partidul Nostru şi Partidul Popular European sunt, în fond, partide de opoziţie. PL, deşi a participat la negocieri, a fost destul de atent să nu se implice la guvernare şi iată acum se bucură de imagine. Or, căderea partidelor de la guvernare este dictată de mai mulţi factori negativi, în primul rând economici”, a menţionat directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.

În situaţia actuală, probabilitatea alegerilor parlamentare anticipate este destul de mare, afirmă analistul politic Igor Boţan.

sondaj 2„Din acest sondaj se vede foarte clar că reformatarea guvernării, cu invitarea PL, este imposibilă, practic. Providenţa divină a vrut ca PL să fie respins de PLDM şi PD. PL nu este sinucigaş şi în situaţia în care s-a creat respingerea lor de la guvernare, poziţiile lor au fost consolidate. Această guvernare este într-o mare cumpănă. Ideea de a forma un guvern minoritar a fost absolut nefericită şi valul de probleme îneacă această guvernare, care este la început de cale abia, de aceea probabilitatea alegerilor anticipate este foarte mare. Aceste partide, care s-au numit proeuropene, cred că nu mai au dreptul să insiste că promovează vectorul european, după ceea ce au demonstrat”, susţine Igor Boţan.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.104 persoane, în perioada 28 martie – 7 aprilie şi are o marjă de eroare de +/- 3 procente.

Sursa:jurnal.md