PDM, controlat de Plahotniuc, vrea sancţionarea lui Andrei Năstase. SUA cer Moldovei să asigure acces liber candidaţilor

Imagine postare

Partidul Democrat din Moldova (PDM), controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, a cerut Comisiei Electorale Centrale să-l sancţioneze pe liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, pentru încălcarea legislației electorale. 

În solicitarea formulată de reprezentantul PDM în Comisie este invocată publicarea, pe Facebook, a unui mesaj video în care candidatul Blocului ACUM îndeamnă cetățenii să iasă la vot în ziua alegerilor.  Potrivit Agora.md, întâmplător sau nu, un filmuleț similar a stat și la baza invalidării alegerilor locale pentru funcția de primar general de Chișinău din vara anului trecut.

Aceeaşi sursă mai indică faptul că art. din Codul electoral invocat în plângerea PDM prevede pedepse care merg de la avertisment la anularea înregistrării grupului de inițiativă, procesul contravențional, tăierea alocaţiilor de bugetare ori anularea înregistrării concurentului electoral.

La câteva ore după formularea contestaţiei de către PDM, Departamentul de Stat al SUA a postat un comunicat în care solicită autorităţilor de la Chişinău să asigure accesul tuturor candidaţilor la alegerile legislative. „Încurajăm guvernul să pună în aplicare recomandările ODIHR OSCE. Autoritățile locale și naționale ar trebui să se asigure că candidații pot să se înregistreze pentru a participa la alegeri și pentru a-și desfășura campaniile fără teama de hărțuire sau de rău fizic. Mass-media ar trebui să ofere un acces egal tuturor candidaților și să le abordeze într-o manieră echitabilă, echilibrată și imparțială, în conformitate cu legile din Moldova”, se arată în mesajul Departamentului de Stat, preluat de Deschide.md. (comunicatul original poate fi consultaAICI)

Sursa:digi24.ro