Pedepse de 4 şi 6 ani de închisoare pentru foşti directori de la Exploatarea Minieră Petrila în dosarul exploziilor

Imagine postare

detinut-inside1Curtea de Apel Craiova a menţinut, joi, pedepsele cu închisoarea date, în urmă cu un an, de Tribunalul Gorj, pentru cei trei foşti directori de la Exploatarea Minieră Petrila, în dosarul exploziilor produse în noiembrie 2008, în urma cărora 13 persoane au murit.

Judecătorii Curţii de Apel Craiova au respins, joi, recursurile făcute de cei trei foşti directori de la EM Petrila, precum şi de rudele minerilor decedaţi sau răniţi în cele două explozii la decizia Tribunalului Gorj, din decembrie 2012, şi a admis parţial recursul formulat de Parchetul Tribunalului Gorj, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Astfel, fostul director Aurelian Necula va trebui să ispăşească şase ani şi jumătate de închisoare, iar Dan Ungur şi Gheorghe Roşu, patru ani de închisoare.

De asemenea, instanţa l-a obligat pe fostul director Aurelian Necula la cheltuieli judiciare în valoare de 20.000 de lei, în timp ce Dan Ungur şi Gheorghe Roşu vor trebui să achite câte 15.000 de lei. Sumele urmează să fie plătite în solidar cu Compania Naţională a Hulei, prin firma de lichidare judiciară care se ocupă de patrimoniul fostei companii de la Petroşani.

Decizia Curţii de Apel Craiova este definitivă.

În 12 decembrie 2012, Tribunalul Gorj s-a pronunţat pentru a doua oară în dosarul exploziilor de la EM Petrila după ce prima sentinţă dată tot de Tribunalul gorjean a fost casată, fiind trimisă spre rejudecarea la aceeaşi instanţă de către Curtea de Apel Craiova.

Conform sentinţei respective, fostul director general al Exploatării Miniere Petrila Aurelian Necula a fost condamnat la şase ani şi jumătate de închisoare. Necula a primit atunci pedepse diferite pentru mai multe fapte de care a fost acuzat, acestea fiind cumulate într-una singură, de şase ani, care a fost suplimentată cu şase luni, decizia fiind cu executare. Acesta a primit cinci ani de închisoare pentru moartea a şase mineri în prima explozie produsă în subteranul minei şi şase ani de detenţie pentru cei cinci mineri decedaţi în a doua explozie produsă la câteva ore după prima.

Gheorghe Roşu, inginer şef securitate minieră, a fost condamnat de Tribunalul Gorj la patru ani de închisoare pentru moartea celor şase mineri din prima explozie. El a primit pedepse mai mici pentru alte fapte pentru care a fost judecat, pedepsele respective fiind contopite în pedeapsa de patru ani.

Cel de-al treilea inculpat din acest dosar, Dan Ungur, şeful staţiei de salvare minieră, a fost condamnat, la fel ca şi Roşu, la patru ani de închisoare cu executare.

Instanţa a decis atunci ca Roşu şi Ungur să nu mai fie obligaţi, alături de Necula, Compania Naţională a Huilei şi EM Petrila, să suporte despăgubiri civile pentru familiile celor cinci mineri decedaţi în cea de-a doua explozie.

De asemenea, Gheorghe Roşu şi Dan Ştefan Ungur au fost obligaţi de instanţa gorjeană să achite câte 15.000 de lei cheltuieli judiciare statului, în timp ce fostul director Aurelian Necula a fost obligat la plata a 20.000 de lei cheltuieli judiciare statului.

Sentinţa Tribunalului Gorj nu a fost definitivă, fiind atacată cu recurs.

Procesul exploziilor de la Exploatarea Minieră Petrila s-a judecat pe fond la Judecătoria Târgu Jiu, unde fusese strămutat de la Judecătoria Petroşani ca urmare a cererii formulate de apărătorii celor trei inculpaţi.

În noiembrie 2010, magistraţii Judecătoriei Târgu Jiu au decis ca fostul director Aurelian Necula să facă şapte ani şi jumătate de închisoare, iar ceilalţi doi inculpaţi să fie condamnaţi la şase ani şi jumătate de detenţie.

Un număr de 11 mineri au murit în cele două explozii produse la EM Petrila în 15 noiembrie 2008, alţi doi pierzându-şi viaţa ulterior din cauza rănilor suferite. Ancheta procurorilor a dus la inculparea fostului director Aurelian Necula, dar şi a celorlalţi doi foşti şefi de la EM Petrila, Gheorghe Roşu şi Dan Ungur, toţi trei fiind acuzaţi de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi de infracţiuni privind nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii.

Sursa:mediafax.ro