PGRMÎn editorialul nostru de marți, intitulat sugestiv „Bătaia de joc sau Sfidarea integrării europene”, scoteam în evidență o informație ținută în secret de Procuratura oligarhică. Vorba e că la ședința Consiliului Superior al Procurorilor, din 4 septembrie curent, Vasile Gherasimenco, viceprocuror al municipiului Chișinău, supranumit și patronul aurarilor, investigat de SIS pentru grave și foarte grave acte de corupție, urma să fie numit procuror șef al sectorului Ciocana.

Nu știm ce recomandare a primit trezitul din adormire de această dată, însă e cazul să amintim că în 2010 SIS-ul a fost categoric împotriva numirii respectivului în funcții de conducere. Pentru a ne reaminti ce matrapazlâcuri a comis peștele ascuns în heleșteul de la Ciocana să mai citim o dată materialele incriminatorii (atașate editorialului) ale SIS-ului, pe care Procuratura le murează în sertarele corupției. Braconierul Zubco, ocupând temporar și funcția de procuror general, cumpărată de Păpușar, a ascuns în mod penal documentul oficial al serviciului secret și l-a numit pe Gherasimenco viceprocuror la municipală.

Astfel, în dimineața zilei de ieri, cu câteva ore înainte de ședința CSP, Gherasimenco a alergat cu limba scoasă de-un cot pentru a-și retrage actele depuse pentru concursul privind desemnarea procurorului șef de la Ciocana. Astfel că la ședința propriu-zisă a consiliului procuroresc candidatul lui Garaba și Zubco nu și-a făcut apariția…

Mulți ar sări în sus și ar spune bravo, domnule Crăciun, bravo presei care a anticipat numirea în funcție a unui individ după care pușcăria plînge zi și noapte în batista îmbibată cu iz de cînepă.

Pe mine, însă, acest lucru nu mă impresionează.

În primul rînd pentru că gestul lui Gherasimenco nu este unul trecut prin propria scăfîrlie. Unde, de obicei, se depozitează conștiința.

Gherasimenco și-a retras documentele pentru că așa i s-a „sugerat” să procedeze. Inițial i s-a spus să meargă la fundul heleșteului de la Ciocana și acolo s-a dus. Apoi i s-a ordonat să depună actele la CSP în liniște și pace, cu condiția că nu află presa și nu face tam-tam, că se supără europenii, chiar că e prea de tot ca un individ despre care SIS-ul geme de probe incriminatorii să fie numit hodoronc-tronc în asemenea funcție lăptoasă și păroasă. Apoi, o fi el coleg de facultate cu alde Zubco și Garaba, dar nici ei nu pot imposibilul, SIS-ul le-a stricat borșul roșu cu leuștean și coca-moca!

Dar nu pentru asta nu-mi manifest exuberanța.

Știu cu siguranță că individual va scăpa, nu va fi sacrificat de mafia oligarhică, i se va spune să stea cuminte în băncuța lui și să-și cheltuie bănișorii ascunși de CNI. Și nu pentru că ar fi mare sculă cu basculă, ci pentru că Păpușarul știe o chestie învățată de la Gușă sau de alți tehnologi politici serioși – dacă scoți un șurubaș din mecanismul criminal, totul se destramă ca un castel de nisip.

De aici și comportamentul Cozorocului – nu jertfește nimic, niciun judecător raider, nicio jigodie care a condamnat oameni nevinovați la pușcărie, niciun nemernic care a spălat miliarde de dolari prin scheme frauduloase, identice, trase la indigo cu cele de devalizare a băncilor moldovenești, niciun procuror corupt sau călău, pe nimeni dintre prestatorii de servicii criminale care ar putea, la o adică, să rupă tăcerea chiar de pe scaunul de inculpat din sala de judecată.

De aici “sare” Druță, Sternioală și alții de teapa lor, la CSJ, Colenco, la treuca aisgurărilor, alți torționari cu indemnizații grase, la pensie.

De aici întreaga listă Magnițki, ocrotită ca lumina ochilor.

Într-un fel, Gherasimenco va avea, temporar, soarta Elenei Neaga, “pernomodelul” Procuraturii oligarhice. Va fi purtat de ici-colea, trimis în delegație la Ciocana pentru a i se pierde urma și a aștepta momentul oportun.

Care, la sigur, va veni. Că doar nu plînge puscăria după el și ei zi și noapte în batista îmbibată cu coca, moca și alte ingrediente luxuriante.

Victor Crăciun

P.S. Un coleg de breaslă m-a întrebat dacă știu de ce patronul aurarilor a fost parașutat anume la Ciocana. Cum să nu știu! Există o vorbă printre juriști – cică criminalii revin mereu la locul crimei. Acest Gherasimenco și-a început activitatea de “antreprenor cu epoleți” tocmai aici, la Ciocana, unde procuror șef era un oarecare Lupașco, preocupat de acapararea terenurilor din oraș, în cîrdășie cu funcționarii primăriei lui Serafică fără… perdică. De altfel, pentru aceste mișmașuri a și fost eliminat din sistem.

Anume acest Lupașco i-a obținut cele două terenuri la începutul anilor 2000, terenuri care au ajuns ilegal pe mina unui interpus, apoi sub actualul palat al lui Gherasimenco din strada Ialoveni nr. 37…

 Anexă

(222 accesari)