Petitie canale rusestiPosturile de televiziune ruseşti trebuie interzise pe teritoriul Republicii Moldova. Este opinia a peste o mie de oameni care au semnat o petiţie în acest sens.
„Pentru că promovează o imagine denaturată a Republicii Moldova, promovează politicile unui stat care ilegal are trupe amplasate pe teritoriul Republicii Moldova, susţine regimul separatist şi impune embargo care de facto constituie un război economic”, argumentează autorul petiţiei.

Cererea a fost adresată Parlamentului, Guvernului şi Consiliului Coordonator al Audiovizualului, iar numărul celor care semnează este în creştere continuă.

 

Precizăm că în vara acestui an pe teritoriul Republicii Moldova a fost suspendată doar retransmiterea canalului Rossia 24 până pe 1 ianuarie 2015, pentru propagandă şi manipulare în cadrul evenimentelor din Ucraina.

petitieDeşi au fost depistate aceleaşi ilegalităţi şi la Prime, TV 7, RTR Moldova şi Ren Moldova, aceste posturi s-au ales doar cu avertizări publice şi amenzi. Instituţia din domeniul audiovizualului a împărţit sancţiunile, după ce a fost sesizată de Asociaţia pentru drepturile de autor Apollo.

Experţii în mass-media au calificat sancţiunile CCA drept ineficiente şi au declarat că instituţia protejează interesele lui Vladimir Plahotniuc, proprietarul Prime care retransmite postul de stat rusesc Pervîi Kanal.

Influenţa propagandei ruseşti s-a resimţit şi în rezultatul alegerilor. Analiştii politici susţin că o bună parte din alegători şi-au arătat susţinerea pentru forţele de stânga, fiind influenţaţi de propaganda Moscovei prin intermediul posturilor TV retransmise.

Precizăm că 15 posturil de televiziune ruseşti au fost interzise în Ucraina pe motiv că prin materialele difuzate alimentau separatismul, incitau la ură etnică şi război. Printre acestea se numără Pervîi Kanal, Rossia 24, Russia Today, RBK-TV, Life News, RTR Planeta, NTV Mir, TVCI, Rossia 1, Istoria, Petersburg 5, REN TV, Zvezda, TNT, dar şi postul privat pro-Kremlin NTV.

Sursa: jurnal.md

(131 accesari)