Petras Auštrevičius: „Recomandările Comisiei de la Veneţia trebuie luate în consideraţie; Mai bine să îmbunătăţeşti sistemul pe care îl ai decât să treci la cel mixt”
Avizul Comisiei de la Veneţia, care spune că sistemul mixt promovat de PD şi PSRM nu este o soluţie bună pentru Republica Moldova, trebuie respectată şi luată în consideraţie. De această părere este europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius.
„Republica Moldova este membră a Consiliului Europei, iar această organizaţie analizează sistemele electorale din fiecare stat membru. Sistemele electorale sunt baza democraţiei. Vorbim despre statul de drept aici, de aceea orice schimbare fundamentală din fiecare stat membru al Consiliului Europei trebuie să analizată şi verificată de Consiliul Europei. Iată de ce, recomandările făcute de Comisia Veneţia, corpul de experţi pe constituţionalitate din cadrul Consiliului Europei, trebuie luate în consideraţie”, a declarat europarlamentarul în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.
„Opinia Comisiei de la Veneţia nu este favorabilă schimbării sistemului electoral. Comisia de la Veneţia a indicat următoarele: în primul rând, de ce trebuie să se schimbe sistemul? Mai bine să îmbunătăţeşti sistemul pe care îl ai, decât să schimbi de la sistemul proporţional la cel mixt. Apoi, Comisia Veneţia a recomandat ca orice astfel de schimbare să se facă după o consultare serioasă şi extinsă în societate. Nu ar trebui să fie o propunere făcută de coaliţia care guvernează. Vorbim despre o schimbare constituţională, care ar trebui dezbătută o perioadă de timp mai lungă. Ca atare, Comisia Veneţia a recomandat elitei de la Chişinău să nu se grăbească”, a adăugat Petras Auštrevičius.
În context, deputatul european îndeamnă guvernarea de la Chişinău să ţină cont şi de părerea cetăţenilor, precizând că astfel de decizie nu poate fi luată fără acordul oamenilor.
„Nimeni nu pune la îndoială faptul că Moldova are dreptul suveran de a decide ce sistem electoral alege. Dar asta nu ar trebui să fie o chestiune care să intereseze doar politicienii, ci şi cetăţenii Republica Moldova. Să nu uităm, cei de la guvernare şi din parlament sunt aleşi de oameni, ca atare nu pot decide singuri aşa ceva. Şi Comisia Veneţia a spus că este nevoie de legislaţie secundară, explicativă. Or în Parlament nu a fost o astfel de legislaţie explicativă. Asta ca să nu mai vorbim de spiritul constituţional, potrivit căruia fiecărui cetăţean trebuie să i se ceară părerea când se fac astfel de propuneri radicale”, a spus Petras Auštrevičius.
Amintim că preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, a spus că iniţiativa privind trecerea la sistemul mixt nu trebuie să fie pusă în aplicare, iar motivul principalul fiind riscul ca parlamentarii aleşi în circumscripţii să fie influenţaţi de interese din lumea businessului, a punctat preşedintele Comisiei de la Veneţia.
Sursa:jurnal.md