Petras Auštrevičius: Vom putea discuta despre deblocarea asistenței doar după alegeri și instalarea noii puteri în RM
Banii vor veni la Chișinău abia după februarie 2019, după instalarea noii puteri. Este mesajul europarlamentarului lituanian Petras Auštrevičius, autorul celui mai recent raport privind aplicarea prevederilor Acordului de Asociere al RM cu UE. „Vrem să rămânem parteneri cu Republica Moldova, dar vrem ca ambele părți să își respecte angajamentele, nu doar noi”, mai spune politicianul lituanian liberal într-un interviu acordat Europei Libere.
„Anul trecut am avut un mesaj comun, Parlamentul European, Consiliul și Comisia. Am spus la unison că la implementarea Acordului de Asociere nu ne uităm doar la reformele economice, ci și la criteriile politice: stat de drept, alegeri corecte în baza unei legislații care respectă standardele UE și ale Consiliului Europei. Actuala legislație privind alegerile nu respectă recomandările Comisiei Veneția și ale UE. De aceea rămânem critici și rezervați în a aprecia situația curentă, atât la nivel politic, cât și social, și juridic din R. Moldova”, a declarat Petras Auštrevičius.
„Să nu uităm că nu a fost respectat rezultatul alegerilor, voința oamenilor de a-l avea pe Andrei Năstase la primăria municipiului Chișinău. Mai multe tribunale din R. Moldova au găsit motive să anuleze aceste alegeri. Suntem foarte îngrijorați cu privire la statul de drept, democrația și independența justiției din R. Moldova. De aceea nu putem lua o decizie cu privire la asistența macrofinanciară, chiar dacă înțelegem că Moldova are nevoie de susținerea noastră. Cu toate acestea, doar după următoarele alegeri și după ce noua putere se instalează putem reveni la această decizie. Nu putem transfera acum banii, pentru că criteriile politice nu sunt îndeplinite”, susține politicianul lituanian liberal.
„Reforma fiscală este o mare problemă pentru noi, pentru că, pe de o parte, așa după cum a precizat și Fondul Monetar Internațional, aceste schimbări au fost făcute într-o manieră pripită. Unii responsabili guvernamentali și parlamentari au vrut, probabil, să facă aceste modificări cât mai rapid, însă ele sunt foarte problematice, câtă vreme ar putea face legale transferurile de bani murdari, transferurile dubioase de capital, spălarea de bani și ar impune o amnistie a capitalului. Așteptăm comentariile Fondului Monetar Internațional și ale altor instituții. Ne vom prezenta apoi și noi concluziile noastre”, a conchis Petras Auštrevičius.
Sursa:jurnal.md