Petre Ungureanu, dirijorul care a așteptat 7 ani guvernarea democratică să-i facă dreptate

Imagine postare

Petre-Ungureanu”Ce poate fi mai dureros și mai dușmănos pentru comuniști decît cuvîntul „român”? Din cauza că am cîntat pe aceeași scenă cu Irina Loghin am primit trei sancțiuni, iar ulterior retrogradat din funcție”. Mărturia ne-a făcut-o victima guvernării comuniste, fostul dirijor al orchestrei Ministerului de Interne, Petre Ungureanu.

Momentul s-a produs în 2002, la un an de cînd fusese invitat să evolueze pe scena Palatului Național la un concert organizat de Partidul Național Liberal, la care cîntase Irina Loghin, Sofia Vicoveanca, Ion Dolănescu și alți artiști. Deși șeful Centrului de Cultură al MAI i-a dat acordul maestrului, dirijorul a avut totuși de pătimit.

„L-am întrebat cum să reacționez la această propunere și șeful Centrului de Cultură al MAI mi-a zis să mă duc să lucrez fără probleme. Cu puțin timp înaintea concertului, înțelesesem de la el că cei de la minister erau informați despre aceasta și eu, fără nicio grijă, am urcat pe scenă.

Imediat după concert am fost înștiințat prin telefon că sunt așteptat la minister. De regulă, eram chemat doar atunci cînd mi se făcea vreun anunț despre ulterioarele manifestații, însă de data asta mă aștepta altceva. Am fost învinuit că am participat la un concert unde s-a făcut agitație politică. Am explicat că atîta timp cît am evoluat pe scenă, n-a fost nici gînd de așa ceva! Era un concert de mulțumire al PNL după campania electorală. Atît”, dezvăluie Ungureanu.

Argumentele dirijorului n-au fost luate în calcul. Mai mult ca atît, s-au adunat semnături împotriva maestrului. Unele liste cu semnături fiind false. „Băieților din orchestră le spuneau să semneze pentru ceva, dar de fapt semnăturile erau folosite împotriva mea. Ei habar n-aveau cum îi exploatează pe această cale”, adaugă artistul. A înțeles că ordinul venea de la președintele de atunci, Vladimir Voronin.

Pe lîngă aceasta i-au fost furate costumele din vestiarul său care era păzit. La indicația ex-viceministrului Vasile Filip a fost monitorizat cînd vine și cînd pleacă de la Centrul de Creație al MAI, unde ocupa funcția de adjunct. L-au învinuit că artiștii autohtoni, precum Arsenie Botnaru n-a fost invitat să cînte la acel concert, dar și pentru spălare de bani. „Am cerut să fie trecuți prin contabilitate banii care erau oferiți Centrului, dar au refuzat și mi-au zis să scriu toate cheltuielile într-un registru. Așa am făcut. Rămăsese doar să mă acuze că am furat și soarele de pe cer”, completează dirijorul.

Nici să demonstreze contrariul nu i s-a oferit posibilitatea, întrucît se aprobase recent un proiect de decizie potrivit căruia militarii nu aveau dreptul să se adreseze în instanță. Chiar și așa, Petre Ungureanu s-a adresat la Judecătoria Militară. În decizia eliberată scria că instituția nu este competentă să examineze un asemenea caz. A urmat Curtea de Apel. În decizia Curții s-a menționat că Judecătoria Militară a luat o decizie corectă.

Ungureanu a îndrăznit să meargă la Voronin în audiență, însă fără succes. Voronin i-a zis: „Da, domnule Ungureanu. Eu vă cunosc foarte bine. Așa oameni ca și dumneavoastră trebuie să activeze. O să rezolvăm”.

„Mi s-a întîmplat să-l zăresc pe stradă pe fostul ministru de Interne, Vladimir Țurcan. Am coborît din mașină și m-am apropiat de el. L-am întrebat: Cum domnule Țurcan, ați putut accepta demisia mea? Erați mîndru cînd duceam faima țării în lume? Erați mîndru cînd am ridicat sala în picioare de Ziua Poliției în Rusia? N-avea cuvinte să răspundă la aceste întrebări, să argumenteze. Mi-a zis că aveam dreptate și pe nedrept am fost concediat. Fără nici un dubiu am înțeles că demisia mea a fost organizată”, afirmă dirijorul.

Mărturisește că i-a fost greu să convingă militarii ce înseamnă arta. A pornit de la zero. În spate ducea contrabasul, din urma sa ansamblul și căutau un loc pentru repetiții. „Cînd am izbutit să facem rost de un sediu cu de toate – sală de balet, cu birouri de ocupație, sală de orchestră, au înțeles că nu le mai trebuiește Ungureanu. Peste ani aflu că Papuc a pus mîna pe acea casă de pe strada Putna și a distrus tot ceea ce-am adunat cu trudă”, declară artistul.

Nu s-a rezolvat. A așteptat șapte ani „să vină ai noștri”, așa numește maestrul actuala guvernare. Era unica sa speranță de a fi restabilit în funcție. S-a adresat mai întîi la prietenul său, generalul Victor Catană, care venise la șefia ministerului. „Cînd m-a demis îmi spunea că vom face tot posibilul să revin în funcție, că a fost o nedreptate, iar după alegerile din 2009 – doar promisiuni. M-a chemat o dată să cînt la Ziua Carabinierilor și cînd a văzut atitudinea mea față de muzică, mi-a zis: gata, Petrică, tu revii în funcție. N-am revenit. M-am adresat și la Alexei Roibu, și la Dorin Recean. Ultimul mi-a zis că acum se ocupă de reformarea sistemului și că va ține cont de solicitarea mea. Nici un răspuns pînă acum”, spune maestrul.

„Dacă omoram un om, demult eram în libertate”, se amuză dirijorul. Au trecut 12 ani de cînd a fost retrogradat din funcție. Gîndul că va reveni la Centrul de Cultură al MAI încă îl mai preocupă. Ca să-i pară așteptarea mai ușoară s-a angajat dirijor la ansamblul „Veselia”. Simte că ar putea să facă mai multe, să-și realizeze frumoasa intenție de a crea un ansamblu militar de rangul celui din Rusia sau Belarus.

„Mă duc. Mă duc și azi dacă mă cheamă. Numai să-mi spună să vin”…