Petrişor Peiu: Asistenţa financiară a României pentru R. Moldova, păguboasă pentru ambele state
România oferă R. Moldova asistenţă financiară rambursabilă în valoare de 150 de mil. de euro pentru o perioadă de cinci ani, asistenţă considerată de către Petrişor Peiu păguboasă atât pentru România, cât şi pentru R. Moldova.
În opinia acestuia, cele 150 mil. de euro vor menţine cheltuielile bugetare ale unui sistem nereformat şi vor porni FMI şi UE împotriva României. Totodată, expertul IDIS „Viitorul” Tatiana Lariuşin afirmă că acest împrumut, chiar dacă este unul imperios, nu va restabili încrederea în elita politică din R. Moldova.
Cei doi premieri care s-au întâlnit la 22 septembrie curent la Constanţa, în staţiunea „Neptun”, au anunţat că primele 60 de mil. de euro vor fi debursate chiar în acest an. „Dobânda acestui împrumut este egală cu cea pe care a plătit-o România creditorilor internaţionali”, a precizat premierul român Victor Ponta. „Republica Moldova nu intenţionează să cheltuiască aceşti bani pe domenii neproductive. Avem intenţia să reanimăm proiectele investiţionale care au fost suspendate”, a precizat şeful Guvernului de la Chişinău, Valeriu Streleţ.
În acelaşi timp, premierul moldovean a menţionat că R. Moldova îşi va schimba legislaţia pentru a atrage mai multe companii româneşti. „Am demarat deja un proces pentru a ajusta legislaţia astfel ca întreprinderile româneşti din domeniul construcţiilor să nu fie obligate să treacă o acreditare anevoioasă în R. Moldova. Deschidem calea pentru mai multe companii româneşti în R. Moldova”, a spus Streleţ.
Pentru expertul în economie Petrişor Peiu, această afacere este păguboasă atât pentru România, cât pentru R. Moldova. El compară România cu „o asistentă medicală, care duce pe furiş un pachet de ţigări unui bolnav de pneumonie, în pofida recomandării doctorilor (FMI şi UE)”. „Republica Moldova nu are nevoie de rezerve bugetare cheltuite ineficient. Ea are nevoie de investiţii şi reforme care să aducă o dezvoltare sustenabilă şi continuă. Aceşti bani vor menţine cheltuielile bugetare ale unui sistem nereformat şi, în plus, vor îndrepta FMI şi UE împotriva României”, a menţionat economistul într-o postare pe Facebook. Miza acestui împrumut, potrivit acestuia, este una politică, şi anume victoria în alegerile din 2016.
După expertul în economie în cadrul IDIS „Viitorul”, Tatiana Laruşin, acest împrumut, chiar dacă este unul imperios, nu va restabili încrederea în elita politică de la Chişinău şi nu se ştie cum va fi restituit.
Textul integral al lui Petrişor Peiu
Sursa: jc.md