Petro Poroşenko, huiduit la ceremonia care marchează un an de la începutul revoltei din Kiev

Imagine implicită

MaidanPreşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a fost huiduit vineri, la Kiev, la ceremonia prin care a fost marcat un an de la începutul protestelor proeuropene din Piaţa Independenţei (Maidan), a căror reprimare violentă a provocat în februarie căderea regimului ucrainean.

„Ruşine! De ce nimeni nu a fost pedepsit?”, au scandat zeci de apropiaţi ai victimelor reprimării din februarie către preşedintele ucrainean, care depunea o coroană de flori pe strada Instituţka, unde au fost ucişi majoritatea manifestanţilor.

Vicepreşedintele american Joe Biden, care urma să participe împreună cu preşedintele Petro Poroşenko la ceremonie, nu a mai coborât din maşină.

„Datorită sângelui vărsat de copiii noştri ocupaţi acest post”, i-au transmis protestatarii preşedintelui ucrainean. „Poroşenko, unde sunt asasinii copiilor noştri?”, scria, de asemenea, pe un afiş purtat de manifestanţi.

La 21 noiembrie 2013, regimul prorus de la Kiev a renunţat la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, în favoarea consolidării cooperării cu Rusia, ceea ce a declanşat mai multe săptămâni de manifestaţii proeuropene şi apariţia mişcării Maidan.

În februarie, reprimarea manifestaţiilor din Piaţa Independenţei din Kiev s-a soldat cu aproximativ o sută de morţi, în condiţii care nu au fost încă elucidate.
După intervenţiile în forţă asupra manifestanţilor, preşedintele de la acea vreme, Viktor Ianukovici, a fugit în Rusia, iar ulterior a fost demis de Parlament. Miliardarul prooccidental Petro Poroşenko a fost ales la conducerea Ucrainei în 25 mai.

Sursa: mediafax.ro