Petro Poroşenko, miliardarul prooccidental care promite să aducă pacea în Ucraina

Imagine postare

Petro-Poroshenko_2866795bMiliardarul clasat pe primul loc în scrutinul prezidenţial din Ucraina, Petro Poroşenko, s-a angajat să aducă pacea în trei luni în estul ţării, afectat de o insurecţie, şi să normalizeze relaţiile cu Vladimir Putin, pe care îl cunoaşte bine, relatează AFP.

Petro Poroşenko, un bărbat impozant în vârstă de 48 de ani, este singurul oligarh care şi-a pus deschis resursele financiare şi mediatice în serviciul Maidan, centrul mişcării proeuropene de contestare care a reuşit să-l înlăture de la putere, în februarie, pe preşedintele prorus Viktor Ianukovici.

Petro Poroşenko nu prea a vorbit de pe podiumul din Maidan, însă cota sa de popularitate a crescut semnificativ după o vizită în Crimeea, în martie, în cursul căreia a fost ameninţat cu moartea de proruşi din această peninsulă din sud-estul Ucrainei alipită la Rusia.

„Pe timp de revoluţie şi război, un alegător mediu vrea un candidat care să îl protejeze asemeni unui părinte, iar Poroşenko s-a înfăţişat ca un om responsabil şi protector”, rezumă Volodimir Gorbaci, un expert de la Institutul Euroatlantic.

„El s-a aflat la locul potrivit în momentul potrivit”, a adăugat expertul ucrainean, care nu exclude ca Poroşenko să scadă în popularitate la fel de rapid precum a crescut.

Specialist în relaţii economice internaţionale şi vorbitor de engleză, el promite să conducă Ucraina la fel de bine ca pe Roshen, foarte prospera sa companie producătoare de ciocolată.

Petro Poroşenko nu este un începător în politică.

El a fost ministru al Economiei în perioada lui Viktor Ianukovici şi unul dintre fondatorii partidului acestuia, ministru de Externe şi şef al Consiliului de Securitate Naţională sub preşedinţia prooccidentalului Viktor Iuşcenko.

Lui Poroşenko nu îi place să fie întrebat despre trecutul său de dezertor, apreciind că acest fapt nu are „nicio legătură cu prezidenţialele”.

Detractorii săi îi reproşează că nu are echipă şi nici partid.

„Este un oligarh. Va fi la fel ca în perioada Ianukovici”, deplângea duminică o alegătoare, Raisa Podlesniuk, dezgustată după recenta întâlnire între Petro Poroşenko şi oligarhul Dmitro Firtaş. Acesta din urmă se află în arest la domiciliu, la Viena, şi ar putea fi extrădat în Statele Unite într-un dosar de corupţie legat de exploatarea unei mine de titan în India.

Totuşi, majoritatea ucrainenilor îl consideră pe Poroşenko capabil să relanseze o economie aflată în cădere liberă şi să unifice o ţară fisurată.

În campanie, Poroşenko s-a angajat să restabilească ordinea în estul ţării, afectat de o insurecţie armată prorusă, şi să normalizeze în trei luni relaţiile cu Rusia.

„Îl cunosc bine pe (Vladimir) Putin, este un negociator puternic şi dificil”, a declarat Petro Poroşenko pentru AFP, apreciind totodată că va fi capabil să ajungă la un compromis cu preşedintele rus.

Potrivit lui, două dosare nu pot fi negociate, şi anume statutul Crimeei, „care este şi va rămâne ucraineană”, şi „orientarea proeuropeană a Ucrainei”.

Spre deosebire de majoritatea oligarhilor ucraineni, care s-a îmbogăţit rapid în anii haotici postsovietici, Poroşenko a făcut avere treptat.

Originar din Bolgrad (sud), el a început vânzând boabe de cacao, după care a achiziţionat mai multe fabrici de ciocolată, pe care le-a reunit în gigantul Roshen.

În plus, el mai deţine o companie care fabrică maşini şi autobuze, un şantier naval şi Kanal 5, un post de televiziune care a relatat pe larg evenimentele în timpul mişcării de contestare.

Averea lui Poroşenko, estimată la 1,6 miliarde de dolari de Forbes, a fost grav afectată de criza cu Rusia, care a interzis importurile de ciocolată în contextul negocierilor între Ucraina şi Uniunea Europeană.

El este căsătorit de 30 de ani şi are patru copii.

sursa: mediafax.ro