Pirkka Tapiola, despre protestele de la Chişinău: „Demonstraţiile paşnice sunt un drept fundamental care trebuie respectat”

Imagine implicită

oficial-pirkka-tapiola--noul-ambasador-al-ue-in-republica-moldova-1378907185„Într-o democraţie, demonstraţiile publice pe cale paşnică sunt un drept fundamental care trebuie respectat.” Declaraţia îi aparţine şefului delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, şi a fost făcută pentru Europa Liberă.

Întrebat ce efect ar urma să aibă mişcările protestatare din ultima vreme asupra actului guvernării, oficialul a declarat: „Acest lucru cred că trebuie să-i întrebăm pe ei. Este limpede că în acest mod oamenii îşi exprimă părerile şi este la fel de limpede că, de cealaltă parte, Guvernul împreună cu prim-ministrul îşi exprimă angajamentul de a soluţiona aceste probleme.  Sperăm cu toţii că ne putem baza şi pe susţinerea din partea Parlamentului şi a partidelor care sprijină Guvernul.”

Despre modul în care se desfăşoară ancheta în cazul jafului din sectorul bancar, Pirkka Tapiola a declarat că acum cel mai important este ca ancheta să continue şi şi, totodată, să se găsească, prin lichidarea celor trei bănci, o metodă de protejare a depozitelor şi un mijloc de transfer al acestora spre alte bănci.

„Acum toţi ar trebui să se focalizeze pe restabilirea economiei, astfel încât să dea o siguranţă pentru orice investitor care vrea să susţină bugetul Republicii Moldova. Şi un exemplu de acţiune bună în acest sens ar fi obţinerea unui acord cu Fondul Monetar Internaţional, pentru că orice acord de acest gen reprezintă de fapt un program de reforme. Un astfel de acord ar fi o măsură-cheie pentru soluţionarea problemelor economice cu care se confruntă Republica Moldova”, a mai declarat Pirkka Tapiola, în altă ordine de idei.