oficial-pirkka-tapiola--noul-ambasador-al-ue-in-republica-moldova-1378907185Cea mai serioasă problemă cu care se confruntă presa din Republica Moldova este concentrarea instituțiilor media și monopolizarea pieței publicitare, care forțează media independente să lupte pentru existență în condiții destul de dificile. De această părere este șeful delegației UE în Republica Moldova Tirkka Tapiola.

Potrivit acestuia, gestionarea unei instituții media în Republica Moldova nu reprezintă deseori o afacere, ci un proiect politic, care duce la suprapolitizarea conținutului mediatic și la lipsa obiectivității.

„Cea mai serioasă problemă cu care se confruntă presa din Republica Moldova este concentrarea instituțiilor media și monopolizarea pieței publicitare, care forțează media independente să lupte pentru existență în condiții destul de dificile. De fapt, se pare că gestionarea unei instituții media în Republica Moldova nu reprezintă deseori o afacere, ci un proiect politic, care duce la suprapolitizarea conținutului mediatic și la lipsa obiectivității. O altă problemă serioasă este lipsa competiției între prestatorii serviciilor TV prin cablu, în special, în regiunile rurale”, a declarat Tapiola în cadrul unui interviu pentru medi-azi.md.

Oficialul a transmis că Uniunea Europeană este interesată să consolideze libertatea mass-media, pluralitatea şi independenţa acestora, precum şi calitatea emiţătorilor de programe publice din Republica Moldova.

„Intenţionăm să cooperăm cu Republica Moldova în acest context, printre altele oferind asistenţă tehnică procesului legislativ, consolidând capacitatea instituţională a autorităţii de reglementare (Consiliul Coordonator al Audiovizualului) şi susţinere celor două posturi publice, precum şi a mass-media independente. UE mai intenţionează să continue suportul acordat jurnalismului de investigaţie. Şi ultimul lucru, dar nu cel din urmă, ne-am dori să cooperăm cu Republica Moldova la capitolul demonopolizarea pieţei de publicitate”, a precizat oficialul UE.

Întrebat ce efect au avut atacurile la care a fost supus în ultima vreme, atât în presa controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc, cât şi din partea liderilor PD şi PL, Pirkka Tapiola a declarat: „Este un lucru comun în activitatea unui diplomat să fie supus unei atenţii sporite din partea mass-media. Este un lucru pe care trebuie să ni-l asumăm şi să încercăm să îl valorificăm la maxim. Evident că nu tot ce se menţionează în mass-media este prietenos sau pozitiv. Noi încercăm doar să ne facem munca de zi cu zi cât mai bine posibil, în conformitate cu ideile şi interesele UE”.

În altă ordine de idei, şeful delegaţiei UE a spus că, la fel ca orice mass-media din orice ţară, mass-media din Republica Moldova are un rol important de jucat în procesul de reformă.

Sursa:independent.md

 

(20 accesari)