Plahofilea, de Alex Cozer

Imagine implicită

plahotniuc-filat-bm3-586x319În ultimii 5 ani neîncrederea în guvernare a tot alternat între 60% și 80%. În această perioadă, în afară de drumurile făcute exclusiv din miliardele acordate de SUA, UE și împrumuturile de la instituțiile monetare internaționale, schimbări în bine nu s-au consemnat. Nu-mi spuneți de vize și acorduri. Astea ca și granturile, sunt pomană.
Dacă vorbim din punct de vedere economic, Produsul Intern Brut a crescut neînsemnat. Ponderea remitențelor oficiale este de 25% din PIB, adică suntem în top 5 în lume la acest capitol. Suntem încadrați de Nepal și Lesotho, o adevărată mândrie. Apropo, aici e un detaliu foarte important de menționat. Astea 25% reprezintă doar transferurile oficiale, adică prin mijloace bancare
Experții economici spun că încă vreun miliard de euro sunt aduși de cetățeni direct, sau trimiși pe căi neoficiale. Dacă e așa, sărim peste 40% pondere din PIB din remitențe, deci urcăm pe prima poziție a clasamentului.
PIB, care e format în mare parte din consum. Consum care crește, absolut natural pentru țara noastră, odată cu mărirea prețurilor și a deprecierii leului. Apropo, să vedeți că și anul ăsta o să avem creștere economică. Bazată însă pe…deprecierea leului și consum, desigur.
Pentru că investițiile, în special cele străine, dacă am avut puține în 2010 și mai puține în 2011, ele astăzi lipsesc cu desăvârșire.
Bun, nu vreau să mă adâncesc prea mult în acest subiect, pentru că acest articol ar trebui să fie despre altceva. Voi vorbi foarte scurt și despre justiție. Chiar ieri, cei de la The Independent, au scris despre o schemă prin care s-au spălat 20 de miliarde de dolari! Adică aproape de vreo trei ori PIB-ul Moldovei. Toate astea, spun cei de la cotidianul britanic, cu largul concurs al judecătorilor moldoveni și, desigur, al Băncii Naționale.
În acest weekend, unul Sternioală, fost judecător-șef la Judecătoria Buiucani, acum mahăr pe la CSM, și-a făcut o nuntă de vreo 10 ori mai scumpă decât veniturile pe-un an de zile. Pe-acolo a fost toată crema judecătorească a țării. Printre ei, și unul Oleg Efrim, Ministru de Justiție și cică mare reformator…
P L A H O F I L I A
În sfârșit am ajuns și la subiectul de bază. P L A H O F I L I A. Fraților, să știți că eu n-am nicio vină că a ieșit chiar așa jocul ăsta de cuvinte. Nu e vina mea, să știți, că pe cel mai mare criminal din această țară îl cheamă Plahotniuc, iar pe cel mai abject politician îl cheamă Filat. Filat, abject nu e chiar ceea ce crezi tu. Ia DEX-ul și informează-te!
Ei bine, moldovenii, ăștia care au mai rămas pe aici și-și împing pieptul în față, care-o fac pe pro-europenii, dar îs primii care întind pe sub masă niște bani și caută să fenteze legea, suferă fraților de P L A H O F I L I E.
Indivizii ăștia știu bine că au o viață de rahat. Că trăiesc într-o țară de rahat. Își înjură soarta. Îi înjură pe cei de la putere. În special pe Filat, (că nu toți știu bine ce e cu Plahotniuc, deoarece a avut grijă presa lui de asta), dar merg la urne și-i votează tot pe ăștia.
Și își motivează acești plahofili alegerea prin faptul că ei „cimentează” parcursul european al țării. Că ei luptă așa cu…forțele pro-ruse. Că aleg cel mai mic rău.
Deși băieții ăștia, indiferent că-s jurnaliști la Publika, specialiști în IT de la Moldtelecom, funcționari publici sau studenți care trăiesc din vinere-n vinere pe banii părinților în Cocos Prive-uri, în adâncul sufletelor lor știu bine că nu fac decât să se amăgească.
Băieții ăștia știu bine că o nouă guvernare plahofilă de 4 ani va aduce cu ea, nimic mai mult, decât alți câțiva km de drumuri reperate. Ăia care urmează să fie reparați din granturile deja luate, pentru că în ritmul ăsta nu cred că cineva va mai arunca de prost ce e bani pe aici.
Ei știu bine că ponderea remitențelor în PIB va fi tot de vreo 40%, iar acesta va crește cam în ritmul în care va crește și consumul.
Ei știu bine că Sternioală se va însura și-a treia oară în această perioadă. Doar că, atunci probabil va fi în locul lui Poalelungi, adică președinte CSJ. Și ei știu că nunta lui va fi de cel puțin 10 ori mai scumpă decât veniturile sale, iar la ea vor participa și Efrim, Balițchi, alături de toată crema judecătorească a țării.
Ei știu bine că Plahotniuc între timp va pune mâna și pe Moldtelecom, că Filat va mai îngenunchea vreo bancă sau va mai scoate câte zeci de milioane de la vamă și că unii alde Ghimpu, Hadîrcă sau Dodon vor mai primi niște milioane pentru voturile sau tăcerea lor.
Ei știu toate aceste lucruri. Știu că luna de miere cu UE se va încheia. Dar, ei vor vota. Pentru că și ei, acum se mulțumesc cu niște fărâmituri de la masa mahărilor, pentru că le convine să mai bage ceva pe sub masă sau pentru că, pur și simplu, visează și ei să ajungă vreun Plahotniuc sau Filat.
Apropo, faptul că un individ precum Usatîi stă bine în sondaje și a ajuns să fie alternativa lui Filat sau Plahotniuc, vorbește încă o dată cât de mult bântuie plahofilia printre moldoveni. Pentru că acest Usatîi, o combinație între un Jirinovski care n-a citit o carte-n ultimii 20 de ani și un Ianukovici cu mai mult tupeu, este întruchiparea perfectă a unui Plahotniuc sau Filat al anilor ’90.
Plahofilia, boala asta de care suferă acești băieți perpetuează sau naște monștri. Pentru că ei nu-și doresc alternative. Plahofilia face parte din ei, iar ei fără ea nu-și pot vedea rostul vieții.
PS: Nu mă întrebați de alternative… Plahofilii care trăiesc într-o țară grav afectată de plahofilie oricum nu le vor vedea.
Sursa:independent.md