Plahotniuc propune Moscovei Calea Ferată şi Moldtelecom; De ce tace Leancă?

Imagine implicită

MoldtelecomIsterizarea generală a populaţiei, pe care unii o numesc „mobilizare”, continuă. Mă refer la campania iniţiată de indirect „sondajiştii” lui Plahotniuc şi rostogolită mai departe de nişte indivizi care în ultimii 5 ani au prosperat lângă cei doi mafioţi ce au furat pe rupte cât timp s-au aflat la guvernare.

Isterizarea asta se rezumă la „pericolul” prorus şi la necesitatea de a vota „proeuropeneşte”, adică doar PLDM şi PD. Între timp, aflăm că Plahotniuc îşi face un „monstru de sticlă” de vreo 50 de metri înălţime chiar în Grădina Publică Ştefan cel Mare şi că se pregăteşte să dea ruşilor Moldtelecomul şi Calea Ferată, după ce le-a dat Aeroportul şi Banca de Economii.

Probabil puţini ştiu că ieri, într-un interviu pentru RIA Novosti, finul lui Plahotniuc, tot el şi ministru al Economiei şi al doilea om în proeuropeanul Guvern al lui Leancă, le-a propus ruşilor să ia Calea Ferată a Moldovei şi Moldtelecomul.

Am spus că probabil puţini ştiu, deoarece televiziunile lui Plahotniuc, care cu alte ocazii promovează orice silabisire a lui Candu, de data aceasta s-au ferit să relateze despre propunerea acestuia adresată ruşilor.

Plahotniuc încearcă să se dea din nou bine pe lângă Moscova

De ce au făcut asta? Pentru că mesajul nu este destinat moldovenilor. Cel puţin nu celor care se lasă îndobitociţi zi de zi de propaganda de ultimă speţă a trustului media controlat de Plahotniuc. Mesajul e clar unul destinat Kremlinului.

Candu a înteţit în ultimele luni vizitele la Moscova. Plahotniuc a zburat şi el destul de des, în special pe la Soci.

Ca acum, într-un gest care ar fi absolut inexplicabil la prima vedere, deoarece vine din partea unui fruntaş al unui partid care face parte dintr-o guvernare aşa-zis proeuropeană, Candu să propună Rusiei practic ultimele două obiective strategice pe care le mai deţine statul. Iar asta după ce deja tot ei i-au dat lui Putin controlul asupra Aeroportului şi a Băncii de Economii.

Cum este posibil aşa ceva? Explicaţia e una singură. Plahotniuc vrea să se menţină cu orice preţ la guvernare. Pentru el, eliminarea de la guvernare ar însemna un dezastru total. Pierderea întregii avuţii acumulate din furturile din ultimii 15 ani, iar apoi puşcărie.

De aia şi pregăteşte o guvernare aşa-zis de „unitate naţională” cu PCRM, care practic e la degetul său mic şi PLDM, care prin şantaj, ca în 2010 şi 2013, să fie convins să se alăture acestei coaliţii monstruoase.

Care e rolul Moscovei aici? Să ne întoarcem nu mai departe de 2010. Anul în care Plahotniuc l-a adus la Chişinău pe Narîşkin, l-a cazat la hotelul său şi s-a apucat de format coaliţii. Dimineaţa se întâlnea cu Voronin, iar seara cu Filat. Tot aşa a ţinut-o o lună, până ce şantajabilul Filat a cedat tot.

Mai mult ca sigur Plahotniuc va juca şi în acest decembrie la mai multe capete, inclusiv cu Dodon sau Usatîi, care dintre aceştia va ajunge în Parlament. Aceştia pentru a intra într-un astfel de joc trebuie să aibă girul Moscovei. Şi cum ar fi mai simplu să declari fidelitate Moscovei decât gudurându-te pe lângă Kremlin şi propunându-i Moldtelecomul şi Calea Ferată?

Proeuropeanul Leancă pe unde e?

Deşi au trecut aproape 24 de ore de la propunerea lui Candu pentru Kremlin, şeful acestuia de la Guvern, Iurie Leancă, cel care s-a autointitulat proeuropeanul nr.1 al ţării, tace mâlc. Păi bă proeuropeanule, ce naiba e asta? Ce fel de proeuropean eşti tu de le propui ruşilor practic ultimele obiective importante deţinute de stat?

Ori poate vrei să zici că finul lui Plahotniuc s-a dus de capul său şi le-a pus pe tavă ruşilor Moldtelecomul şi Calea Ferată? Mă îndoiesc.

Mă îndoiesc, pentru că tocmai acest proeuropean nr.1 a semnat cu mâna lui cedarea Aeroportului către ruşi, în detrimentul unor companii europene sau americane. Acest proeuropean tot dă asigurări de luni bune Moscovei că nici nu se pune problema aderării Moldovei la NATO. Tot el este cel care a mers împotriva oricărei logici, a bunului simţ, împotriva populaţiei şi partidului său, susţinându-l pe Ponta în campania din România.

Dacă mai vorbesc de trecutul său KGB-ist şi activitatea de la sfârşitul anilor ’80 la ambasada URSS la Bucureşti, alături de Dumitru Diacov, probabil i-aş isteriza cu totul pe unii.

Dar acestea sunt faptele. Fapte care se petrec în timp ce unii ne spun că doar PLDM, PD şi poate PL merită votul proeuropean. Că doar Plahotniuc, Filat, Candu, Leancă, în coaliţie cu Voronin, ne pot duce în UE. Că doar ei pot fi alternativa rinaţilor şi dodonilor.

Da, aşa cum doar ei au dat aeroportul ruşilor şi cum se pregătesc să le dea şi ce mai este. Aşa cum doar ei au adus obiectivul de integrare europeană de la 75% la 40% în rândurile populaţiei. Aşa cum doar ei asigură acoperire naţională posturilor TV propagandistice ale Kremlinului. Posturi la care, apropo, Dodon se produce zilnic alături de Rogozin. Aşa cum doar ei au adus în ultimii 13 ani Moldova la statutul de cea mai săracă ţară din Europa şi cu cea mai coruptă justiţie din lume.

Aşa cum de fapt chiar ei au făcut ca astăzi să apară în spaţiul public aceste două specimene abominabile, Dodon şi Usatîi, prezentate în sondajele lor cu şanse mari de a ajunge în Parlament.

Iar asta pentru că chiar lor le convin în Parlament asemenea partide. Alţi actori de dreapta, proeuropeni, care să aibă pretenţii la guvernare şi să se poată bucura de tribuna legislativă sunt mult mai periculoşi pentru ei decât orice rinaţi şi dodoni. Atenţie, mai periculoşi pentru ei, nici într-un caz pentru Moldova. Rinaţii şi dodonii sunt produsul dezmăţului lor de 5 ani de guvernare.

Alex Cozer

Sursa: independent.md