plahotniucDeputatul PD Vladimir Plahotniuc se va întoarce sub controlul politic al lui Vladimir Voronin, așa cum a fost înainte de a se lansa în politică. În caz contrar, va ajunge la pușcărie. De această părere este liderul Mișcării Antimafie, Sergiu Mocanu.

„În 2010 spuneam că pe timpul lui Voronin a apărut oligarhia, o structură mafiotă, controlată politic. Deosebirea dintre regimul Voronin și actuala guvernare este una simplă: atunci s-a închegat o mafie sub control politic. Voronin, care se credea atotputernic, a crezut că va putea controla ceea ce a fătat el. La un moment dat, Plahotniuc a adunat foarte mulți bani, a ieșit de sub controlul lui Voronin, la fel cum a ieșit și Filat de sub controlul lui Diacov. Ei au ieșit, cu mulți bani, și au găsit momentul în care să apară în fața oamenilor și să se dea drept salvatorii acestei țări. Din acel moment s-a schimbat paradigma – politica a trecut sub controlul mafiei. Pe timpul lui Voronin – mafia era sub control politic, iar sub regimul Filat-Plahotniuc politicul este sub controlul mafiei. Indiferent că sunt comuniștii la guvernare sau această haită de hoți, toți sunt o apă și un pământ, se schimbă doar nuanțele”, a declarat Sergiu Mocanu.

Or, acum liderul PCRM, Vladimir Voronin, încearcă să facă anume acest lucru: să treacă mafia din nou sub control politic. „Se pare că Plahotniuc a înțeles deja că nu are altă ieșire din situație. Ori se duce la pușcărie, ori intră sub controlul politic al lui Voronin. La ora actuală, așa cum vă spuneam în 2010, că se pregătește venirea lui Plahotniuc în politică, așa acum Plahotniuc se pregătește să intre din nou sub controlul politic al lui Voronin. Intrarea mafiei sub control politic asta înseamnă că ar urma să vină un regim autocrat, după regimul acesta al cleptocrației, adică regimul unei găști de oameni care guvernează doar în interesul lor personal”, susține liderul Mișcării Antimafie.

În altă ordine de idei, Sergiu Mocanu s-a referit la viitoarea campania electorală, care va fi diferită de cele precedente, potrivit politicianului.

„Această campanie electorală nu se va mai face așa cum s-au făcut altădată, cu billboarduri cumpărate de mafie, care și-a arătat o față chipurile europeană și atractivă, după comuniști. Această campanie electorală va fi una foarte complicată. Noi, Mișcarea Antimafie, nu avem banii pe care-i are mafia, avem puțini bani, pe care trebuie să-i economisim și să-i folosim cât mai eficient. De aceea această campanie electorală va fi una de alergat în teritoriu. Listele electorale ale Mișcării Antimafie se vor constitui foarte transparent, se vor constitui cu oameni din teritoriu, care, așa cum am spus simbolic, și-au cumpărat o pereche de cizme și merg alături de noi să frământe glodurile satelor noastre”, a menționat liderul Mișcării Antimafie.

Referindu-se la partidele politice răsărite ca ciupercile după ploaie în ultima perioadă, Sergiu Mocanu a declarat că acestea sunt offshore-urile politice ale lui Vlad Filat și Vladimir Plahotniuc.

„Pe eșichierul politic, în această perioadă, au apărut o sumedenie de partide politice care au fost create de Plahotniuc și Filat. Le-au creat, dar nici ei n-au știut, la un moment dat, pentru ce le trebuiesc. Dar ei așa s-au obișnuit, să facă firme off-shore, la fel e și cu aceste off-shore-uri politice. Știți că Plahotniuc s-a ocupat, la un moment dat, de fărâmițarea PCRM. Primul atac raider asupra lui Voronin a fost scoaterea lui Lupu de acolo și reformatarea PD, după care s-a pornit fărâmițarea acestui partid și scoaterea oamenilor de acolo – Țurcan, Dodon, Sîrbu, pe Mișin l-a rupt Filat. Tot Plahotniuc l-a creat pe Godea, iar Filat l-a rupt pe Hadârcă de la Ghimpu. Apoi un analist politic, care comentează tot ce se întâmplă în spațiul ăsta, Nicolae Chirtoacă îi spune, a anunțat, la un moment dat, că-și face partid politic, pe urmă s-a dus înapoi și a început iar să comenteze, de parcă a uitat de partid, pentru că proiectul lui politic n-a încăput în planurile lui Plahotniuc. Tot ce vedeți acum sunt off-shore-uri politice, pentru a ascunde urmele și a încurca mințile oamenilor”, afirmă Sergiu Mocanu.

Politicianul a menționat însă că toate aceste proiecte politice vor dispărea exact așa cum au apărut. „Filat și Plahotniuc vor abandona aceste partide politice, deoarece nu mai au nevoie de ele în condițiile în care vor fi nevoiți să plece capul și să intre sub controlul politic al lui Voronin. Să vedeți ce ridicol și prin ce dezamăgiri o să treceți când o să vedeți cum se comportă „panaramele” astea politice”, a adăugat liderul Mișcării Antimafie.

Mai mult, politicianul afirmă că, de exemplu, în cazul partidului creat de Mihai Godea vor fi urmări grave. Or, cei responsabili de colectarea ilegală a semnăturilor și de accesarea datelor personale ale cetățenilor, vor răspunde.

„Godea, care a făcut partid înainte de alegerile locale din 2011, pentru a-l obstrucționa pe Filat, a adunat atunci în două zile și două nopți peste 13 mii de semnături. Credeți-mă ca pe un om care s-a ocupat personal de colectarea semnăturilor: aceasta este o procedură complicată, oamenilor trebuie să le explici ce e cu partidul, de ce el trebuie să semneze, trebuie să vină cu buletinul, să scrie cerere de aderare. 13 mii de semnături este imposibil să le aduni în RM și într-un an de zile. Cu toți profitorii, cu tot Ministerul Transporturilor, cu toți hoții lor de primari, cu toată armata lui Marinuța 13 mii de semnături este imposibil de colectat într-un termen atât de scurt. Există un articol în Codul Penal cu privire la protecția datelor personale. Este o crimă care se pedepsește prin lege. Vreau să-i previn atât pe Godea, cât și pe Hadârcă: această umblătură în datele personale ale cetățenilor este o crimă și mai devreme sau mai târziu veți fi pedepsiți nu doar pentru furturi, ci și pentru accesarea datelor personale ale cetățenilor”, a declarat Sergiu Mocanu.

Sursa: jurnal.md

(304 accesari)