Plahotniuc și Ilan Șor au pus cruce pe integrarea europeană

Imagine implicită

Shor si Plahotniuc“Țara tuturor posibilităților!” sau „Au furat mai mult decât valoarea bugetului țării pe un an înreg”, aceste două realități dau titlul articolelor de pe site-ul german, Deutsche Welle în limba română. Adevărat și trist. Cu justiția compromisă, cu o mafie din ce în ce mai organizată, Republica Moldova nu arată deloc bine și se pregătește pentru o lungă și imprevizibilă recesiune economică. Nu va mai trece mult timp și leul moldovenesc va lua urma rublei rusești.

Să fi pus Rusia, din nou stăpânire pe mica și stearșa republică, cum se tot întreabă analiștii politici pe la emisiuni? Sau mai degrabă, nu i-a dat drumul niciodată, ca să pună din nou mâna pe ea acum?
Situația trebuie analizată calm și atent. Nu am fost niciodată adeptul campaniilor lui Sergiu Mocanu, autoproclamat lider în lupta cu mafia, însă cred tot mai tare, că Republica Moldova, este un mic stat mafiot de tip rusesc. Termenul italian, MAFIA, s-a extins în toată lumea și se definește drept „o asociație teroristă secretă care deobicei practică șantajul și asasinatul, care reprezintă un grup de persoane ce își apără reciproc interesele, fiind legate între ele prin preocupări comune”. Câte din toate acestea le-au făcut unii dintre democrați? După o scurtă analiză parcă definiția mafiei caracterizează în mod exact Partidul Democrat din Moldova cu liderul său dubios Vlad Plahotniuc.

Aici toți cei care constituie grupările de interese fără de lege, seamănă foarte mult prin comportament cu bandele locale din Rusia. Nu este o poveste de propagandă la adesa Rusiei, toți știu că există legături foarte strânse între afaceriștii moldoveni și oligarhii ruși. Drept urmare, banii din băncile Rep. Moldova sunt livrați în Rusia, iar rușii spală bani în Republica Moldova prin sistemul judecătoresc moldovenesc. George Scarlat, fost diplomat în Republica Moldova, a povestit recent despre un mare litigiu între Rusia și Statele Unite ale Americii, în care este implicată și Republica Moldova. Este vorba de așa numita listă Magnițki, un caz în care rușii au furat banii unui afacerist american gata să investească la ei în țară și, împreună cu avocatul Magnițki, au spălat în anul 2014 banii respectivi în Republica Moldova. Era vorba de o sumă ce ajungea la 20 de miliarde de dolari, aproximativ de 3,5 ori mai mult decât PIB-ul Republicii Moldova.

Acest caz ne demonstrează cu vârf unde s-a ajuns în Republica Moldova. Se calcă pe aleași urme ca și-n cazul Ucrainei înainte de Maidan. În timp ce televiziunile lui Plahotniuc strigă toată ziua că stâlpii cumpărați de primarul general Dorin Chirtoacă sunt prea scumpi, ministerul economiei și cel al finanțelor împreună cu cei de la justiție, spăla miliarde, banii murdari ai oligarhilor ruși. Atunci de ce oare ne mirăm de dispariția miliardului de la Banca de Economii. Dacă oamenii simpli nu sunt deranjați, nu înțeleg și nici nu vor să înțeleagă că se fură ca-n codru din munca lor, atunci de ce să ne tot deranjăm, stau și mă întreb.

Unii membri ai acestui partid neocomunist au ajuns chiar să se mândrescă cu isprăvile și avuția patronului. Pe 13 ianuarie, anul curent, Organizația Teritorială PDM Bălți, a publicat o știre la ei pe site despre cei mai mari contribuabili la bugetul statului. Aceștia prezentau cu fast, citez: „în listă au fost incluse media holdingul General Media Group (Prime, Publica TV, 2Plus, Canal 3), controlat de Vladimir Plahotniuc, precum şi compania Dufremol a lui Ilan Şor, căruia îi aparţine reţeaua duty-free din Moldova”. Aceste nume spun tot, hoții nici nu se mai eschivează să apară împreună, chiar se promovează, ca lumea să știe cine conduce și să se împace cu acest gând.

Sursa: trb.ro