Plahotniuc, un Ianukovici al Moldovei. Investigaţia RISE trebuie să fie punct de plecare pentru o anchetă a instituţiilor de drept

Imagine implicită

Shor si PlahotniucVladimir Plahotniuc este un Ianukovici al Moldovei. Verdictul vine din partea experţilor după ce o investigaţie jurnalistică a scos la iveală conexiunile oligarhului cu firma Finpar Invest.

Din portofoliul acestei companii fac parte clădirea în care sunt amplasate patru televiziuni, hotelurile Codru şi Nobil, cafeneaua Guguţă, mai multe terenuri în capitală şi insulele din parcul La Izvor.

Comentatorii declară că investigaţia jurnalistică trebuie să servească drept punct de plecare pentru o anchetă a instituţiilor de drept.

Amintim că o investigaţie realizată de jurnaliştii de la RISE scoate la iveală legăturile dintre prim-vicepreşedintele PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc şi Finpar Invest SRL, o companie cu un capital social de aproape jumătate de miliard de lei, proprietara mai multor imobile din capitală, inclusiv a sediului trustului „General Media Group”, din care fac parte Publika TV, Prime TV, Canal 2 şi Canal 3.

RISE Moldova a analizat peste o mie de documente, adrese de IP, servere şi adrese de e-mail care demonstrează conexiunile deputatului cu televiziunile menţionate şi firma care valorează de zece ori mai mult decât averea declarată oficial de Plahotniuc, care nu a răspuns la telefon pentru a oferi comentarii.

Întrebaţi dacă se vor autosesiza şi vor porni un control al proprietăţilor oligarhului, reprezentanţii Comisiiei Naţionale de Integritate au declarat că o decizie în acest sens urmează să fie luată în următoarele zile.