Plahotniuc vrea să oblige un fost mare arbitru român să nu-i mai pronunțe numele; „El crede că în România e ca la Chișinău”

Imagine implicită

Oligarhul Vladimir Plahotniuc l-a acţionat în judecată pe omul de afaceri român Adrian Porumboiu (fost mare arbitru de fotbal), solicitând judecătorilor să-l oblige pe milionarul din Vaslui să nu-i mai rostească numele vreodată.

Vladimir Plahotniuc a înaintat Judecătoriei Vaslui o ordonanţa preşedinţială pe 17 noiembrie 2017, solicitând instanţei să o soluţioneze fără citarea părţilor, în speţă a pârâtului Adrian Porumboiu. Cererea oligarhului basarabean, care doreşte ca omul de afaceri vasluian să nu-i mai pomenească numele niciodată, urmează a fi soluţionată săptămâna viitoare, pe 29 noiembrie.

„Este o penibilitate. Să soliciţi judecarea fără citarea părţilor, să fiu pedepsit fără să fiu ascultat? Poate că treaba asta merge acolo la Chişinău, unde el hotărăşte. Sau poate că s-a gândit că judecătorul are şi vreo mitralieră. Eu sunt un om liber, nu mi-e frică“, a declarat Adrian Porumboiu, pentru „Adevărul“.

Oamenii din spatele TransOil

Omul de afaceri a precizat că i-a trimis luna trecută lui Plahotniuc, prin curierat, o notificare cu caracter personal şi confidenţial, referitoare la tranzacţia din 2015, prin care grupul de firme ale lui Porumboiu, Racova Com Agro Pan, au fost preluate de concernul basarabean TransOil.

În anul 2015, în mediul de afaceri din România au apărut informaţii potrivit cărora milionarul vasluian Adrian Porumboiu intenţionează să îşi vândă afacerile concernului TransOil, deţinut de omul de afaceri georgian Vaja Jhashi, un apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Ulterior Porumboiu s-a plâns că TransOil nu-și achită obligațiile contractuale cu proprietarii terenurilor și că nu le respectă acestora drepturile.

El a spus că tranzacția prin care compania sa a ajuns în mâinile oamenilor lui Plahotniuc nu ar fi fost posibilă fără intervenția de atunci a fostului premier Victor Ponta, cunoscut drept un bun prieten al președintelui PD.

Cine este Vaja Jhashi și legăturile cu Plahotniuc

În trecut, Vaja Jhashi a fost prim-vicepreședinte al Consiliului de Administrație al băncii Victoriabank, dar și acționar la OTIV Prime Holding, companie care aparține tot lui Vladimir Plahotniuc.

Vaja Jhashi mai este membru al Consiliului de Administrare al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, fondată de Plahotniuc în anul 2010.

Un alt episod care îi leagă pe Jhashi și Plahotniuc, potrivit jurnal.md, este că, la începutul anului 2015, pe 28 februarie, au zburat împreună în Kârgâzstan cu avionul de la Nobil Air, compania businessmanului Ilan Shor. Au ajuns la miezul nopții în Bișkek, unde au stat doar câteva ore, și au revenit împreună la Chișinău. Peste două săptămâni, președintele Kârgâzstanului, Almazbek Atambaev, a întreprins o vizită-fulger în Moldova, având o întrevedere secretă cu Plahotniuc. Scopul celor două vizite și interesele care stau în spate au rămas învăluite în mister.

Sursa:independent.md