Planul lui Plahotniuc: Să acapareze CFM pe bani mărunți

Imagine implicită

PlahaAmicul oligarhului Vladimir Plahotniuc, Eugeniu Baleca, a fost desemnat în funcţia de director la Întreprinderea de Stat „Căile Ferate din Moldova” cu scopul de a falimenta instituţia, pentru ca mai apoi să poată fi acaparată pe bani mărunţi de către Plahotniuc. 

Astfel comentează unii politicieni, analişti şi experţi economici numirea lui Baleca la conducerea CFM, după ce a fost demis de la „Franzeluța” pentru o fraudă de milioane.

„Scopul instalării lui Baleca, om foarte corupt și dubios, care a dus practic la faliment Întreprinderea de Stat „Franzeluţa”, şi-a găsit locul aici pentru că este un coleg de partid şi universitate cu Plahotniuc. Instalarea în funcţie a acestui om foarte dubios va continua ducerea la pierzanie a acestei întreprinderi şi ne vom trezi cu privatizarea ei, cu acaparea acestei întreprinderi de către Plahotniuc”, consideră expertul economic Gheorghe Costandachi.

„Telenovelele moldovenești care au început pe timpul lui Voronin continuă. Ne amintim acea bătălie care a avut loc la „Franzeluța” dintre Plahotniuc și Filat și demisia lui Baleca. Dacă am fi avut un sistem judiciar corect și instituții care țin la proprietatea statului, dar nu le vând în stânga și în dreapta, o delapidare de 24 de milioane de lei, așa cum a fost la „Franzeluța”, trebuia să fie penalizată. Vedem că nu s-a întreprins nimic. Baleca nu trebuia să candideze la o funcție în stat, dar trebuia să stea după gratii. Cred că se urmărește privatizarea acestei întreprinderi”, a adăugat și analistul politic Valentin Dolganiuc.

„Baleca fost înlăturat de la Franzeluţa în urma primului război mafiotic dintre Filat şi Plahotniuc. El a stat în rezervă până acum şi a fost pus la „Căile Ferate”, acolo unde Plahotniuc speră că va reuşi să privatizeze, să pună mâna pe această întreprindere. Baleca are sarcina să facă costuri mari şi să genereze datorii ale unor furnizori, care aprovizionează „Calea Ferată”, astfel ca după asta, „Calea Ferată” să fie preluată pe preţuri de nimic”, a menționat liderul Mișcării Antimafie, Sergiu Mocanu.

Întreprinderea „Căile Ferate din Moldova” a anunţat ieri că Eugeniu Baleca a fost ales, în baza unui concurs, director al acestei instuţii. Decizia finală privind numirea lui Baleca la conducerea CFM va fi luată însă de ministrul Transporturilor, Vasile Botnari, care este coleg de partid cu Vladimir Plahotniuc. Şeful de la Transporturi nu a răspuns însă la telefon pentru a se pronunţa pe marginea acestei candidaturi.

Precizăm că fotoliul de director general al CFM a rămas liber în februarie curent, când Andrei Damaşcan a fost demis din cauza neexecutării în termen a sarcinilor stabilite anterior pentru reformarea instituţiei.

Eugeniu Baleca a fost director la „Franzeluţa” din 2004 până în 2011, când a fost demis de către Consiliul de Administrație pentru un prejudiciu de 24 de milioane de lei adus statului. Atunci Baleca a recunoscut că este acţionar minoritar la Victoriabank şi că se cunoaşte cu oligarhul din PD, Vladimir Plahotniuc, care i-a fost coleg de facultate. Tot în acea perioadă, Spiridon Dănilescu, predecesorul lui Baleca la șefia „Franzeluţa”, spunea că acesta este un apropiat al lui Plahotniuc.

sursa: jurnal.md