Platforma Civică Demnitate și Adevăr cheamă din nou oamenii în stradă

Imagine implicită

3 mai 2015Platforma Civică Demnitate și Adevăr (DA) organizează o nouă manifestație în Piața Marii Adunări Naționale, după cele din 5 aprilie și 3 mai curent. De această dată, Platforma DA invită cetățenii în centrul capitalei la 7 iunie.

Potrivit organizatorilor, manifestația are drept principal scop „eliminarea de la guvernare pe căi constituţionale, legale şi paşnice a clanurilor oligarhice ce au luat statul în captivitate”.

Membrii grupului de inițiativă își propun mai multe scopuri pentru manifestația de pe 7 iunie:

– Informarea cetățenilor Republicii Moldova cu privire la modul de îndeplinire de către guvernanți a Rezoluției Marii Adunări Naționale a Demnității și Adevărului din data de 3 mai 2015;

– Demascarea imitării de către guvernanţi a investigării jafului secolului prin măsuri „de ochii lumii”, în loc să identifice rapid şi punctual: a) epizoadele în care instituţiile împuternicite de securitatea economică a statului nu şi-au îndeplinit obligaţiunile; b) beneficiarii direcţi şi indirecţi ai furtului miliardelor; c) actorii care au asigurat acoperirea politică pentru înfăptuirea jafului secolului;

– Dezbaterea iniţiativei civice privind constituirea de către susţinătorii şi simpatizanţii Platformei DA în localităţile Republicii Moldova a consiliilor de alegători ca elemente structurale informale locale, autonome, asociate Platformei DA, care împărtăşesc abordările de revenire la normalitate, expuse în Manifestul Platformei DA din 24 februarie 2015. În cadrul mitingului va fi aprobată Rezoluţia cu privire la alegerile locale din 14 iunie, care va conţine recomandări privind opţiunile de alegere a grîului de neghină.

– Constituirea Comitetului de organizare și pregătire a Marii Adunări Naționale a Demnității și Adevărului din 27 august 2015

Potrivit lui Vasile Năstase, membrul al Grupului de Inițiativă al Platformei DA, principalul motiv pentru care vor ieși din nou în stradă este că „guvernarea criminală nu a îndeplinit solicitările cetățenilor, adoptate în rezoluția mitingului de la 5 mai”.

„Deși unii s-au arătat deranjați de acest lucru, mă refer la trompetele din presă ale oligarhilor, mă simt nevoit să repet acest lucru. Aceasta este repetiția generală de dinaintea Marii Adunări Naționale, în urma căreia vom elimina sistemul oligarhic de la putere și vom elibera statul din captivitate”, a declarat fostul vicepremier Valentin Dolganiuc.

În cadrul unei conferințe de presă, membrii Platformei au comentat și unele acțiuni ale instituțiilor de drept, care s-au autosesizat și au pornit anchete în ultima perioadă, în legătură cu situația din sistemul bancar.

„Aceasta nu este decât o mimare a anchetei. Ei au intrat în panică după ultimele manifestații de amploare și acum încearcă într-un fel să tâmpească lumea. Dar de fapt anchetați trebuie tocmai cei care inițiază anchete”, a declarat Dinu Plângău.

Membrii Platformei DA au lansat un apel de coeziune către societate, deoarece acum toți cetățenii trebuie să aibă un scop primordial: „eliberarea statului din captivitate”.

„Doar coordonându-ne acţiunile prin schimburi intensive de informaţii, abordări eficiente şi bune practici vom putea redobîndi demnitatea societăţii noastre civice, pângărită de clanurile oligarhice aciuate la guvernare”, a mai spus Vasile Năstase.

Platforma DA este la a treia manifestație publică din acest an. La prima, din 5 aprilie, au participat în jur de 5 mii de persoane, iar la cea din 3 mai – 50 de mii.

Sursa:independent.md