Plahotniuc si CanduPlatforma Demnitate şi Adevăr cere demisia preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, ca promotor direct al proiectului de lege privind amnistia, cu depunerea mandatului de deputat, iar Procuraturii Generale să iniţieze urmărirea penală a iniţiatorilor actului legislativ generator de corupţie, protecţionism şi favorizare a infractorilor. 

Într-o declaraţie emisă astăzi, Platforma DA atenţionează că, în avizul său, chiar şi CNA a semnalat o serie de deficienţe şi riscuri, susţinând că prevederile proiectului contravin Constituţiei, iar la promovarea lui s-au neglijat o serie de factori de principiu cum ar fi transparenţa şi argumentarea economică.

„Proiectul de lege privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală, reprezintă în esenţa sa o tentativă extrem de periculoasă a regimului Plahotniuc de amnistiere şi legalizare a marilor hoţii şi jafuri produse în ultimii ani, culminând cu furtul unui miliard de dolari din rezervele valutare ale ţării. Menţionăm, că în pofida poziţiei societăţii civile, a partenerilor externi şi CNA, pericolul adoptării proiectului nu a trecut, cu atât mai mult cu cât printre autorii acestuia se află preşedintele Parlamentului, Andrian Candu şi câţiva deputaţi din majoritatea parlamentară controlată de comanditarul şi beneficiarul final al prezentului proiect de lege”, se spune în declaraţia PPDA.

În acest context, Membrii Platformei DA îşi reiterează intenţia de a organiza ample acţiuni de protest în cazul promovării proiectelor de acte legislative antipopulare şi ilegale.

„Situaţia se poate repeta la fel ca şi în cazul „legii transformării miliardului furat în datorie publică”, adoptată în regim de urgenţă prin asumare de răspundere de către guvern, cu concursul aşa-zisei opoziţii socialiste, chiar şi în pofida avizului negativ al CNA, conform căruia proiectul afecta grav interesele fundamentale ale cetăţenilor, garantate prin lege”, se spune

Totodată, reprezentanţii Platformei Demnitate şi Adevăr avertizează guvernarea că dacă va respinge iniţiativa legislativă privind anularea legii prin care miliardele furate sunt puse pe umerii cetăţenilor, iar actualul preşedinte nu va da curs solicitării de iniţiere a unui referendum în acest sens, Platforma DA va demara procesul de colectare a semnăturilor în vederea eliberării cetăţenilor de la plata în următorii 25 de ani a miliardelor nedatorate.

Vă prezentăm textul integral al Declaraţiei Platformei Demnitate şi Adevăr:

Platforma Demnitate şi Adevăr a luat în permanenţă atitudine faţă de derapajele antidemocratice şi tentativele guvernării de falimentare economică a statului şi de anihilare a statului de drept.

Proiectul de lege privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală, reprezintă în esenţa sa o tentativă extrem de periculoasă a regimului Plahotniuc de amnistiere şi legalizare a marilor hoţii şi jafuri produse în ultimii ani, culminând cu furtul unui miliard de dolari din rezervele valutare ale ţării. Această iniţiativă a fost aspru criticată de societatea civilă, media independentă şi prestigioase organizaţii financiare internaţionale.

Mai mult ca atât, în avizul său chiar şi Centrul Naţional Anticorupţie semnalează o serie de deficienţe şi riscuri, susţinând că prevederile proiectului contravin Constituţiei, iar la promovarea lui s-au neglijat o serie de factori de principiu cum ar fi transparenţa şi argumentarea economică.

Raportul de expertiză al CNA stipulează că autorii nu au dezvăluit obiectiv şi suficient efectele economice, sociale şi impactul asupra sistemului de asigurare a justiţiei, integrităţii, combaterii corupţiei şi spălării banilor, iar nota de argumentare a proiectului de lege conţine multiple discrepanţe între  descrierea prevederilor proiectului şi  prevederile propriu-zise, ceea ce creează confuzii şi conduce la manipularea opiniei publice despre adevăratul scop al promovării insistente a controversatului document.

CNA constată că proiectul nu conţine garanţii de liberalizare a capitalului din surse licite. Mai mult, experţii au ajuns la concluzia că “conceptul liberalizării capitalului devine echivalent cu cel al legalizării capitalului din afara circuitului legal, apropiindu-se de un concept al spălării banilor de provenienţă infracţională.”

Menţionăm, că în pofida poziţiei societăţii civile, a partenerilor externi şi CNA, pericolul adoptării proiectului nu a trecut, cu atât mai mult cu cât printre autorii acestuia se află preşedintele Parlamentului, Andrian Candu şi câţiva deputaţi din majoritatea parlamentară controlată de comanditarul şi beneficiarul final al prezentului proiect de lege.

Situaţia se poate repeta la fel ca şi în cazul „legii transformării miliardului furat în datorie publică” adoptată în regim de urgenţă prin asumare de răspundere de către guvern, cu concursul aşa-zisei opoziţii socialiste, chiar şi în pofida avizului negativ al Centrului Naţional Anticorupţie, conform căruia proiectul afecta grav interesele fundamentale ale cetăţenilor, garantate prin lege.

În aceste circumstanţe, Platforma Demnitate şi Adevăr îşi reiterează intenţia de a organiza ample acţiuni de protest în cazul promovării proiectelor de acte legislative antipopulare şi ilegale.

În situaţia în care guvernarea Plahotniuc-Filip va respinge iniţiativa legislativă privind anularea legii prin care recuperarea miliardelor furate din vistieria statului a fost pusă pe umerii cetăţenilor, iar actualul preşedinte nu va da curs solicitării de iniţiere a unui referendum în acest sens, Platforma Demnitate şi Adevăr va demara procesul de colectare a semnăturilor în vederea eliberării cetăţenilor de la plata în următorii 25 de ani a miliardelor nedatorate.

Totodată, Platforma Demnitate şi Adevăr cere demisia preşedintelui Legislativului, Andrian Candu, ca promotor direct al unui proiect de lege vădit ilegal cu depunerea mandatului de deputat împreună cu coautorii acestei iniţiative legislative, iar Procuratura Generală să iniţieze urmărirea penală a iniţiatorilor actului legislativ criminal, generator de corupţie, protecţionism şi favorizare a infractorilor. 

Chişinău, 16 februarie 2017

(20 accesari)