Platforma DA cere guvernării să îndeplinească condiţiile UE până la sosirea misiunii de evaluare: „E o ruşine că europenii cer acţiuni care demult trebuiau implementate în interesul cetăţenilor”

Imagine implicită

Platforma Demnitate şi Adevăr cere guvernării, ca până la sosirea misiunii de evaluare din partea Uniunii Europene, să publice raportul Kroll-II, să anuleze sistemul electoral mixt şi să renunţe la eliberarea de răspundere penală, sub paravanul decriminalizării activităţilor economice, a persoanelor culpabile din sectorul bancar. Totodată, autorităţile trebuie să îndeplinească toate cele 28 de condiţii, astfel ca Republica Moldova să poate obţină asistenţa macofinaniară din partea UE.

Liderii Platformei DA acuză guvernarea de la Chişinău că tergiversează reformele, insistând asupra etapizării îndeplinirii condiţiilor impuse de UE. Asta deşi, a avut la dispoziţie ani la rând pentru a implementa aceste acţiuni.

În aceste condiţii, formaţiunea anunţă că va aplica „toate metodele legale de presiune asupra regimului antipopular al guvernării, în vederea realizării acţiunilor de modernizare şi democratizare a Republicii Moldova după modelul european”.

„Este o premieră ca în relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană acordarea finanţării macro-financiare să depindă de îndeplinirea unui număr extins de condiţii de ordin politic, juridic, financiar-economic, anti-corupţie şi bună guvernare a sectorului public. PD, care în ultimii 8 ani nu a lipsit nici o zi de la guvernare şi poartă toată responsabilitatea pentru degradarea ţării, tergiversarea reformelor şi profanarea valorilor europene, a preferat să vină cu un mesaj triumfalist, plasând responsabilitatea pentru eşecurile anterioare pe umerii foştilor colegi din coaliţiile de guvernare. Guvernul Plahotniuc – Filip a avut la dispoziţie toate pârghiile necesare pentru a implementa la timp legi şi reforme prevăzute în lista de condiţionalităţi impuse acum de UE, precum recuperarea activelor fraudate din cele trei bănci, cu tragerea la răspundere a infractorilor reali, realizarea Strategiei Naţionale de Integritate şi Anticorupţie, funcţioarea reală a  Autorităţii Naţionale de Integritate, asigurarea independenţei judecătorilor, fortificarea capacităţilor Curţii de Conturi, perfecţionarea sistemului achiziţiilor publice, sporirea securităţii şi eficienţei energetice a ţării, îmbunătăţirea substanţială a climatului de afaceri, combaterea monopolului în mass media, etc”, a declarat preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase.

„Când am analizat cele 28 de condiţii propuse de UE am resimţit un sentiment de ruşine pentru ţara noastră şi guvernare. Domnilor, UE să ne spună şi să ceară de la noi nişte acţiuni şi reforme care în mod normal demult trebuia să fie implementate în interesul cetăţenilor. De aceste reforme, în primul rând, noi avem nevoie, nu UE. De trei luni este suficient pentru a îndeplini aceste condiţii. Guvernarea noastră însă a preferat să facă un mic târg, cei care timp de 8 ani au fost la guvernare au întins îndeplinirea acestor condiţii în câteva etape”, a adăugat vicepreşedintele formaţiunii, Alexandru Slusari.

Dacă în anul 2014 ponderea granturilor a constituit 65% din întregul volum al asistenţei financiare din partea UE, atunci pachetul actual al sprijinului macro-financiar prevede doar 27% de finanţări nerambursabile. Restul sumei o constituie credite, care urmează să fie rambursate de următoarele generaţii, au remarcat reprezentanţii Paltformei DA.

„Am ajuns să ne spună europenii că este necesar un progres în strategia de recuperarea a activelor băncilor fraudate. Din 2014 încoace, cei care ne guvernează şi cei care au furat aceşti bani sunt aceeaşi gaşcă. Cetăţenii au fost impuşi să plătească aceşti bani. Este evident că această guvernare nu intenţionează să recupereze banii furaţi de la cetăţeni. Există doar interesul meschin al acestei guvernări de a mima aceste reforme”, a spus Alexandru Slusari.

„Platforma DA este consecventă în mesajele sale. Dacă aceste lucruri nu se vor produce, vom apela la acţiuni democratice de presiune asupra acestei guvernări care în mod normal nu trebuia să aducă Republica Moldova în faţa unor condiţionalităţi. Intenţionăm să reluăm activităţile civice, inclusiv să facem flashmoburi şi proteste”, a precizat Andrei Năstase.

Sursa:jurnal.md