Platforma DA comemorează victimele celui de-al doilea val de deportări ale regimului sovietic din 5-6 iulie 1949: „Regimurile autoritare întotdeauna au născut monştri”

Imagine implicită

Noaptea din 5 spre 6 iulie 1949 a fost una dintre cele mai dramatice nopţi din istoria noastră, desemnând cea mai masivă deportare a familiilor din aceste ţinuturi cu oameni harnici, vrednici şi iubitori de neam. Operaţia cu denumirea secretă IUG a fost pregătită minuţios, pe parcursul a câteva luni şi viza deportarea masivă a aşa-zişilor chiaburi, moşieri, a marilor şi micilor comercianţi, etc., precum şi a familiilor acestora.

Tradusă în limbaj modern hotărârea strict secretă al Biroului Politic al CC al PC însemna decimarea intelectualităţii, a oamenilor de afaceri, a gospodarilor, a patrioţilor, a tuturor acelor care nu au acceptat regimul sângeros şi perfid ca pe o mană cerească. Al doilea val de deportări a distrus circa 11.300 de familii, membrii cărora au fost ridicaţi, transportaţi ca vitele spre locuri vitrege sau pur şi simplu împuşcaţi.

Declaraţiile aparţin Platformei Demnitate şi Adevăr, care îndeamnă cetăţenii Republicii Moldova să nu uite aceste momente tragice din istoria naţională şi comemorează victimele celui de al doilea val de deportări cu multă amărăciune în suflete, dar şi cu determinarea de a nu permite vreodată repetarea unui genocid de asemenea proporţii.

Moldovenii, oameni plini de miez, tradiţie şi bun simţ, nu mai trebuie să guste amarul unui regim despotic, să ispăşească păcate inexistente de dragul unor criminali aflaţi la putere, să-şi lase casele şi averea agonisită prin muncă cinstită pentru a lua calea pribegiei. Regimurile autoritare întotdeauna au născut monştri şi au produs durere celor pe care i-au asuprit, gonit şi omorât pentru a se menţine la putere. Regimurile autoritare sunt culpabile în orice secol şi în orice ţară. Cel sovietic de rând cu cel naţist. Cel mafiot de rând cu cel al huntei militare. Victimele lor sunt torţele aprinse ale memoriei noastre, care ne îndeamnă să nu mai permitem instaurarea lor. Ne-o cer cei care au murit, plângându-şi patria, în Siberii de gheaţă. Ne-o cer cei care au fost exterminaţi în lagărele fasciste. Ne-o cere dorinţa de a avea un viitor plin de pace şi lumină în familia statelor europene. Ne-o cer cei care au supravieţuit calvarurilor, dar nu şi rănilor sufleteşti, precum Simone Veil, prima Preşedintă a Parlamentului European, supravieţuitoare Auschwitz-Birkenau, cea care s-a stins din viaţă şi o deplângem astăzi”, se spune în mesajul Platformei DA.

Platforma Demnitate şi Adevăr mai afirmă că va fi mereu garantul unui sistem democratic de guvernare, ţinând cont de lecţiile istorice prin care a trecut populaţia Republicii Moldova, prin care a trecut umanitatea. „Familiile noastre nu mai trebuie să se confrunte cu vitregia unui regim antipopular de orice sorginte ar fi. Să fim solidari în demersul acesta, să continuăm lupta începută cu atâta determinare, să scoatem statul din captivitate şi să ne întoarcem Ţara înapoi!”, se mai spune în declaraţia semnată de preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase.

Sursa:jurnal.md