Platforma DA comemorează victimele deportărilor staliniste: „Pledăm împotriva derapajelor democratice şi pentru un stat de drept”

Imagine implicită

Cu prilejul împlinirii a 76 de ani de la primul val de deportări din data de 13 iunie 1941, Platforma Demnitate şi Adevăr comemorează victimele represiunilor comuniste şi se alătură „Marşului Tăcerii”, organizat de societatea civilă, Asociaţia Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici din Moldova. 

„Pe parcursul istoriei sale poporul nostru a suportat vremuri vitrege, unele dintre ele soldându-se cu represalii în masă, zeci de mii de jertfe omeneşti şi instaurarea unui regim de teroare generală. Astfel, pe 13 iunie 1941 a avut loc primul val de deportări, când din Basarabia şi nordul Bucovinei au fost ridicate de la casele lor 29.839 de persoane, dintre care 5479 au fost arestate pe motiv că ar fi elemente anticovietice, iar restul au fost deportaţi în vagoane pentru vite în Siberia şi Kazahstan, de unde au fost repartizaţi în colonii. Mii de oameni nu s-au mai întors niciodată acasă, găsindu-şi sfârşitul chinuitor pe acele meleaguri vitrege, unde au rezistat cât au putut în condiţii inumane”, declară membrii DA.

Platforma Demnitate şi Adevăr declară că va face totul pentru ca asemenea derapaje terifiante şi dramatice să nu se mai abată asupra cetăţenilor Republicii Moldova, în pofida faptului că actualul regim de guvernare îşi manifestă plenar şi tot mai nedisimulat veleităţile autocrate, ascunzându-si crimele contra populaţiei din Republica Moldova după un fals paravan pro-european, persecutând fără nicio jenă oponenţii politici şi societatea civilă protestatară.

„Memoria victimelor şi a celor care au suferit de pe urma represiunilor staliniste trebuie menţinută vie cu deosebită grijă şi consideraţie, căci un popor care nu-şi cunoaşte istoria şi nu-şi cinsteşte predecesorii este slab şi susceptibil repetării tragediilor colective”, spun reprezentanţii Platformei DA.

În context, Platforma Demnitate şi Adevăr cheamă concetăţenii să fie solidari în aspiraţia şi demersul categoric de a nu mai admite dezmăţul guvernării, de orice culoare s-ar declara ea, de a-şi proteja drepturile şi libertăţile stipulate în Constituţia ţării şi în actele internaţionale privind drepturile fundamentale ale omului, de a-şi asigura un viitor decent în familia europeană a statelor civilizate.

„Ecourile acelor vremuri sunt dureroase şi astăzi, căci, deşi pe parcurs, a avut loc reabilitarea deportaţilor, nici până acum nu există o politică de stat coerentă în vederea păstrării memoriei celor deportaţi şi a redobândirii averilor confiscate de regimul sovietic de la cetăţenii supuşi genocidului”, menţionează reprezentanţii Platformei DA.

Sursa:jurnal.md