sigla Platforma DAPlatforma Demnitate şi Adevăr condamnă persecuţiile activiştilor civici şi a cetăţenilor care au participat activ la protestele din 20 ianuarie 2016, manifestându-şi dezacordul faţă de învestirea în taină a Guvernului nocturn Filip.

„Considerăm, de asemenea, că metodele imorale  şi ilegale de hărţuire a persoanelor de un deosebit activism civic, a participanţilor la proteste paşnice sunt condamnabile şi intolerabile”, spun reprezentanţii Platformei DA.

În această situaţie, Platforma Demnitate şi Adevăr cere instituţiilor coercitive ale statului să oprească imediat anchetarea, intimidarea şi hărţuirea protestatarilor, informând în continuare instituţiile internaţionale, partenerii de dezvoltare despre abuzurile regimului criminal Plahotniuc.

„De asemenea, declarăm cu toată responsabilitatea că vom fi mereu alături de protestatari şi vom face tot posibilul pentru a contracara acţiunile penale şi imprescriptibile ale reprezentanţilor regimului, indiferent dacă este poliţist, procuror sau judecător. Considerăm cu tărie că protestul rămâne în continuare unul din mijloacele noastre de combatere şi debarcare a mafiei de la guvernare, mijloc la care vom recurge ori de câte ori va fi nevoie pentru a scoate ţara şi cetăţenii ei din captivitate”, se mai arată în declaraţia Platformei DA.

Vă prezentăm declaraţia integrală lansată de reprezentanţii Platformei Demnitate şi Adevăr:

Platforma Demnitate şi Adevăr condamnă persecuţiile activiştilor civici, a cetăţenilor care au participat activ la protestele din 20 ianuarie 2016, manifestându-şi dezacordul cu învestirea în taină a Guvernului nocturn Filip.

În legătură cu punerea pe rol a cauzei penale pornite la 20 ianuarie, 2017 „pe faptul organizării, conducerii, participării la dezordini în masă” etc. a unor activişti civici, Platforma Demnitate şi Adevăr declară că această urmărire penală nu este altceva decât o încercare de a persecuta persoanele  care au protestat paşnic împotriva învestirii unui guvern nelegitim. Protestele începute în după amiaza zilei de 20 ianuarie 2016, la iniţiativa şi prin votul primului Forumul Civic desfăşurat la Chişinău, deranjat de modalitatea antidemocratică, netransparentă de convocare a şedinţei Legislativului, au avut loc conform principiului non-violenţei, iar cei care au încălcat acest principiu au fost, în mare parte, reprezentanţii forţelor de ordine.

Tragerea la răspundere penală a unor protestatarii paşnici, care au răspuns apelului Forumului Civic Naţional de a-şi manifesta dezacordul cu învestirea neconstituţională a unui Guvern nocturn, contravine dreptului la libera exprimare şi  dreptului la opinie.

Considerăm că pornirea cauzei penale în dosarul din 20 ianuarie 2017, este un atac grosolan la bazele democratice ale statului Republica Moldova şi constituie un act de intimidare făţişă a protestatarilor cu scopul de a preveni şi descuraja organizarea şi participarea la acţiuni de protest similare în cazul abuzurilor comise de regimul cleptocratic şi poliţienesc, cu o justiţie partajată politic şi aservită oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Cinismul cu care guvernarea a răspuns la toate protestele paşnice desfăşurate de Platforma DA pe parcursul unei perioade îndelungate de timp, denotă o lipsă totală de receptivitate la doleanţele populaţiei, iar metodele de contracarare a spiritelor protestatare prin punerea pe rol a dosarelor penale fabricate sunt abominabile şi exprimă nedorinţa crasă a regimului de a construi un stat de model european.

Amintim că instrumentarea dosarului din 20 ianuarie 2017, face parte dintr-o amplă campanie de persecuţie şi intimidare a celor mai activi cetăţeni ai Republicii Moldova. Pe lângă acest dosar, în ultima perioadă de timp au fost pornite şi alte urmăriri penale pe motive fanteziste cum ar fi agresarea unor falşi.

Câţiva participanţi la  protestul din 24 aprilie 2016 au fost privaţi în mod ilegal şi abuziv de libertate  pe o perioadă de aproape 100 de zile. Agresiunea faţă de cei care nu convin regimului actual s-a manifestat pe deplin prin diverse metode criminale. Unii cetăţeni au fost intimidaţi şi nevoiţi să părăsească localitatea de baştină, alţii au fost supuşi pedepselor administrative, dosarele penale fiind puse pe rol cu un cinism fără margini.
Considerăm, de asemenea, că metodele imorale  şi ilegale de hărţuire a persoanelor de un deosebit activism civic, a participanţilor  la proteste paşnice sunt condamnabile şi intolerabile.

În această situaţie, Platforma Demnitate şi Adevăr cere instituţiilor coercitive ale statului să oprească imediat anchetarea, intimidarea şi hărţuirea protestatarilor, informând în continuare instituţiile internaţionale, partenerii de dezvoltare despre abuzurile regimului criminal Plahotniuc.

De asemenea, declarăm cu toată responsabilitatea că vom fi mereu alături de protestatari şi vom face tot posibilul pentru a contracara acţiunile penale şi imprescriptibile ale reprezentanţilor regimului, indiferent dacă este poliţist, procuror sau judecător.

Considerăm cu tărie că protestul rămâne în continuare unul din mijloacele noastre de combatere şi debarcare a mafiei de la guvernare, mijloc la care vom recurge ori de câte ori va fi nevoie pentru a scoate ţara şi cetăţenii ei din captivitate.

(5 accesari)