Partidul Democrat, prin intermediul unor firme de lobby, încearcă să prezinte denaturat situația din Republica Moldova, declarând că ei au introdus recomandările Comisiei de la Veneția în recentele modificări ale Codului electoral, susțin reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr.
Potrivit vicepreședintelui partidului, Alexandru Slusari, este vorba despre două firme de lobby, plătite anual cu câte un milion de dolari, care anterior l-au consiliat și pe fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici.
Președintele partidului, Andrei Năstase, a declarat că „Plahotniuc operează exact precum a făcut-o Ianukovici în 2012”, când la fel Ucraina a modificat sistemul electoral în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția.
„Pentru a justifica schimbarea abuzivă a sistemului electoral în fața partenerilor europeni, PD operează cu rezultatele unor sondaje lipsite de credibilitate, utilizează în calitate de argumente așa-zisa susținere a populației pentru reforma electorală. În realitate, așa-zisa susținere este rezultatul unor abuzuri comise de către guvernare, cum ar fi colectarea forțată și ipotetică a peste 850.000 semnături, dar și scoaterea abuzivă a bugetarilor în stradă. De asemenea, în calitate de pretinse măsuri de îmbunătățire a legislației electorale sunt invocate unele care nu schimbă nimic din caracterul nelegitim, antidemocratic și ilegal al modificării sistemului electoral”, a declarat președintele formațiunii, Andrei Năstase.
Potrivit acestuia, reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr au intrat în posesia unor documente expediate de Partidul Democrat din Moldova către instituțiile europene, prin care aceștia încearcă să-i convingă pe europeni că, de fapt, au „respectat” recomandările Comisiei de la Veneția, chiar dacă principala recomandare a instituției a fost renunțarea la acest proiect.
„Drept exemplu de ameliorare a legislației, PD-ul invocă faptul că stabilirea circumscripțiilor electorale nu va fi realizată de către Comisia Electorală Centrală, care este o instituție formată pe criterii politice, ci de către o autoritate independentă. În realitate, noua Comisie, responsabilă de stabilirea circumscripțiilor electorale, va fi numită de către Guvern, iar majoritatea va fi deținută de reprezentanții puterii actuale, chiar dacă formal vor face parte și reprezentanții partidelor extraparlamentare, societatea civilă, experți. Un exemplu de excludere din această Comisie a opoziției reale, cum ar fi Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate, care împreună la alegerile prezidențiale au obținut un scor de aproape 48 %, este prevederea conform căreia pot fi membri ai Comisiei doar partidele care au obținut la alegerile parlamentare precedente nu mai puțin de 2%”, a declarat Chiril Moțpan, vicepreședintele formațiunii.
În acest context, Platforma Demnitate și Adevăr și-a reiterat poziția sa de „neacceptare a schimbării sistemului electoral și constată existența în Republica Moldova a unui front comun al forțelor oligarhice, antieuropene și ostile țării noastre, reprezentate de tandemul Plahotniuc-Dodon, care cu pași rapizi împing Moldova în zona neagră, lipsită de democrație și, implicit, de vectorul european”.
„Țara noastră, cu părere de rău, merge acum pe urmele Ucrainei lui Ianukovici cu toate consecincele posibile. Platforma DA propune în continuare crearea unui front comun antioligarhic și proeuropean între partidele de opoziție reală, societatea civilă și partenerii noștri de dezvoltare. Solicităm instituțiilor europene aplicarea față de Plahotniuc și reprezentanții regimului cleptocratic de la Chișinău a tuturor mecanismelor de sancționare individuală, fără a afecta interesele cetățenilor noștri”, a precizat Andrei Năstase.
Sursa:independent.md
Declarația Platformei Demnitate și Adevăr cu privire la tentativele Partidului Democrat din Moldova de a manipula și induce în eroare reprezentanții instituțiilor europene.
Acum câteva zile, reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr au intrat în posesia unor documente expediate de Partidul Democrat din Moldova către instituțiile europene. Prin inermediul unor firme de lobby, finanțate din miliardele furate de la cetățeni, exponenții regimului oligarhic încearcă să prezinte denaturat situația din Republica Moldova, declarând că ei au introdus recomandările Comisiei de la Veneția în recentele modificări ale Codului electoral.
Astfel, pentru a justifica schimbarea abuzivă a sistemului electoral în fața partenerilor europeni, PD operează cu rezultatele unor sondaje lipsite de credibilitate, utilizează în calitate de argumente așa-zisa ”susținere a populației” pentru reforma electorală. În realitate, așa-zisa ”susținere” este rezultatul unor abuzuri comise de către guvernare, cum ar fi ”colectarea” forțată și ipotetică a peste 850.000 semnături, dar și scoaterea abuzivă a bugetarilor în stradă. De asemenea, în calitate de pretinse măsuri de ”îmbunătățire a legislației electorale” sunt invocate unele care nu schimbă nimic din caracterul nelegitim, antidemocratic și ilegal al modificării sistemului electoral.
Chiar dacă Comisia de la Veneția a formulat foarte tranșant, prin Opinia Comună din 15 iunie 2017, că schimbarea actualului sistem electoral cu sistemul mixt propus de Dodon și promovat de Plahotniuc pune în pericol democrația din Republica Moldova și că nu recomandă operarea acestor modificări; chiar dacă liderii și reprezentanții celor mai importante partide din Parlamentul european, reprezentanții Comisiei europene au avut reacții dure față de votul majorității oligarhice de pe data de 20 iulie, Plahotniuc, în mod ipocrit, informează instituțiile europene despre îndeplinirea unor recomandări ale Comisiei de la Veneția, pe când recomandarea principală a acestei instituții de cea mai înaltă autoritate în domeniul democrației electorale a fost RENUNȚAREA de a modifica sistemul electoral existent.
Demersurile PD reprezintă încă un act de cinism cras din partea așa zisului partid proeuropean, deoarece formațiunea de buzunar a lui Plahotniuc promovează un act legislativ, care în mod vădit favorizează un partid radical antieuropean, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, care are drept principal obiectiv politic declarat anularea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
Scopul real al acestor demersuri disperate este evitarea riscului stopării finanţări din partea UE și renegocierii Acordului de Asociere UE-RM.
În acest context, ne propunem să arătăm, prin exemple concrete, metodele prin care PD manipulează atât instituțiile europene, cât și opinia publică din Republica Moldova.
În Nota informativă, autorii încearcă să justifice ”necesitatea” schimbării sistemului electoral prin invocarea câtorva rezultate ale sondajului IMAS din iulie 2017, care ar arăta că 59% din cetățeni ar respinge actualul sistem proporțional, susținând noul sistem electoral. De asemenea, sunt prezentate cifre, care ar arăta că 43 % din cetățeni ar fi nemulțumiți dacă puterea ar renunța la schimbarea sistemului electoral.
În acest fel, sunt utilizate în calitate de argumente privind necesitatea modificării sistemului electoral, în fața Comisiei de la Veneția, rezultatele unui sondaj comandat și finanțat de Plahotniuc, care nu are nicio credibilitate în Republica Moldova. În plus, acest sondaj este realizat de către IMAS, o instituție decredibilizată de colaborarea intensă cu regimul Plahotniuc.
Un alt ”argument” invocat de PD, menit să convingă partenerii europeni de a nu aplica sancțiuni din partea UE împotriva actualei puteri, ar fi rezultatul cercetării sociologice, care arată că 61% din cetățeni ar considera că eventualele sancțiuni pentru Republica Moldova din cauza schimbării sistemului electoral, ar fi ”nedrepte”.
Acest argument este unul foarte cinic, deoarece încearcă să acopere ilegalitățile și disprețul puterii față de valorile democratice, cu atitidunea firească a cetățenilor care nu doresc să suporte consecințele unor acțiuni ilegale ale regimului.
Printre alte așa-numite ”argumente” manipulatorii se mai numără cele 850.000 de semnături colectate în termen record de către PD pentru introducerea votului uninominal, campania de informare a cetățenilor, dar și participarea a ”15.000 de susținători ai votului mixt în fața Parlamentului” în ziua modificării Codului electoral, pe data de 20 iulie 2017.
Pe această cale, trebuie să reamintim atât opiniei publice din Republica Moldova, cât și partenerilor europeni despre abuzurile comise de către putere în așa zisul proces de colectare a acestor semnături. Pe lângă faptul că semnăturile respective nu au fost văzute de nimeni, afară de PD, pentru susținerea schimbării sistemului electoral au fost forțați să semneze lucrărorii din instituțiile administrației publice centrale și locale (ministere, agenții de stat, instituții de învățământ, instituții medicale, primării), întreprinderi de stat, există dovezi concludente că cea mai mare parte a semnăturilor au fost falsificate, iar persoane incluse în listele nereglementate de legislație ale PD nici nu cunosc că au semnat. În ceea ce privește ”15.000 susținători”, numărul cărora a fost în realitate mult mai mic, acești cetățeni au fost obligați să participe la așa-zisele manifestații de susținere sub amenințarea directă de a pierde locurile de muncă.
O altă direcție de manipulare din partea PD a partenerilor europeni este enumerarea așa-ziselor îmbunătățiri a noii legislații electorale în baza recomandărilor Comisiei de la Veneția. Drept exemplu de ameliorare a legislației, PD-ul invocă faptul că stabilirea circumscripțiilor electorale nu va fi realizată de către Comisia Electorală Centrală, care este o instituție formată pe criterii politice, ci de către o ”autoritate independentă”. În realitate, noua Comisie, responsabilă de stabilirea circumscripțiilor electorale, va fi numită de către Guvern, iar majoritatea va fi deținută de reprezentanții puterii actuale, chiar dacă formal vor face parte și reprezentanții partidelor extraparlamentare, societatea civilă, experți. Un exemplu de excludere din această Comisie a opoziției reale, cum ar fi Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care împreună la alegerile prezidențiale au obținut un scor de aproape 48 %, este prevederea conform căreia pot fi membri ai Comisiei doar partidele care au obținut la alegerile parlamentare precedente nu mai puțin de 2%. Pornind de la faptul că aceste două partide au fost create în 2015 și 2016, având un potențial electoral apreciabil, conform prevederilor actuale, acestea nu pot participa la decizia de constituire a circumscripțiilor electorale.
Astfel, această așa-zisă autoritate independentă va stabili circumscripțiile exclusiv în baza intereselor obscure ale guvernării hibride Plahotniuc-Dodon.
Pentru așa-zisa rezolvare a problemei, generată de riscul invocat de către Comisia de la Veneția privind influența unor cercuri de afaceri și grupuri locale de interese asupra candidaților, este invocat faptul că vor fi eliberate candidaților certificate de integritate de către Agenția Națională pentru Integritate (ANI). Această ”soluție” în realitate, va genera un mecanism de presiune asupra candidaților din partea opoziției și chiar excluderea acestora din cursa electorală. Având sub control politic Agenția Națională pentru Integritate, Plahotniuc va avea posibilitatea să elimine candidații incomozi sub diverse pretexte inventate și dosare fabricate de justiția captivă.
O altă pretinsă ”soluție” invocată de PD este reducerea plafonului maxim admisibil pentru contribuțiile financiare în perioada electorală, ceea ce ar ”reduce influența resurselor financiare asupra rezultatului alegerilor”. Aceste propuneri ale PD-ului de a reduce volumul donațiilor individuale (de la 200 salarii medii pe economie la 50 salarii medii pe economie) și din partea persoanelor juridice (de la 400 la 100) nu afectează cu nimic guvernarea care parazitează electoral pe resursele administrative ale statului, pe miliardele furate din sistemul bancar, pe media aservită.
Celelalte așa-numite ajustări ale legislației electorale invocate în documentele PD-ului care au fost expediate partenerilor externi, poartă un caracter superficial, general și în realitate nu au capacitatea să rezolve problemele generate de această modificare iresponsabilă a sistemului electoral.
Toate aceste pretinse explicații, argumente, „îmbunătățiri” ale legislației electorale, denotă o profundă lipsă de respect pentru partenerii noștri externi. Nimeni nu ar da crezare acestor invenții și manipulări care, în realitate, ascund mecanisme pentru viitoarele abuzuri.
Platforma Demnitate și Adevăr conștientizează pe deplin că Plahotniuc și Dodon au ajuns la înțelegerea introducerii sistemului mixt cu alegeri dintr-un singur tur după analiza rezultatelor scrutinului prezidențial din toamna anului 2016, când candidatul antieuropean și pro-Plahotniuc, s-a clasat pe primul loc în primul tur de scrutin în 25 din 34 unități administrativ-teritoriale din țară. În aceste condiții, precum și în situația concentrării aproape a tuturor resurselor financiare, administrative și mediatice în mâinile celor doi parteneri-mafioți, șansele populației de orientare proeuropeană și antioligarhică de a avea o reprezentare proporțională în viitorul Parlament scad considerabil.
În acest context, Platforma Demnitate și Adevăr reiterează poziția sa de neacceptare a schimbării sistemului electoral și constată existența în Republica Moldova a unui front comun al forțelor oligarhice, antieuropene și ostile țării noastre, reprezentate de tandemul Plahotniuc-Dodon, care cu pași rapizi împing Moldova în zona neagră, lipsită de democrație și, implicit, de vectorul european.
Țara noastră, cu părere de rău, merge acum pe urmele Ucrainei lui Ianukovici cu toate consecincele posibile. Platforma DA propune în continuare crearea unui front comun antioligarhic și proeuropean între partidele de opoziție reală, societatea civilă și partenerii noștri de dezvoltare.
Solicităm instituțiilor europene aplicarea față de Plahotniuc și reprezentanții regimului cleptocratic de la Chișinău a tuturor mecanismelor de sancționare individuală, fără a afecta interesele cetățenilor noștri.
Totodată, îndemnăm toți cetățenii din Republica Moldova și din Diaspora să participe activ la protestul din 17 septembrie, la care urmează să apărăm democrația, vectorul european și viitorul copiilor și nepoților noștrii într-o țara liberă și prosperă.
9 august 2017