Platforma DA: Guvernarea MIMEAZĂ lupta împotriva corupţiei în procesul de acordare a subvenţiilor în agricultură
Deşi s-a vorbit de mai multe ori despre gestionarea ilicită a subvenţiilor în agricultură, lucrurile privind investigarea cazurilor reale de corupţie nicio persoană vinovată nu a fost trasă la răspundere. În schimb, instituţiile de presă controlate oligarhului Vladimir Plahotniuc folosesc tema subvenţiilor pentru a ataca persoane incomode, chiar dacă acestea nu au săvârşit nicio ilegalitate.
Este declaraţia Platformei Demnitate şi Adevăr care acuză guvernarea că mimează lupta împotriva corupţiei din procesul de acordare a subvenţiilor din agricultură.
Reprezentanţii PPDA au cerut astăzi organelor de drept abilitate să informeze opinia publică despre activitatea întreprinsă în vederea combaterii corupţiei în procesul de acordare a subvenţiilor în ultimii şapte ani, cu indicarea numărului de dosare penale deschise, prejudiciul adus bugetului de stat şi sentinţele de judecată pronunţate.
„Platforma DA declară că lupta împotriva corupţiei în Republica Moldova este mimată şi că nu se doreşte eradicarea acestui flagel, întrucât atinge esenţa mafiotă a sistemului de administrare generală a statului capturat. Platforma Demnitate şi Adevăr va opta cu toată fermitatea pentru implementarea unor reforme autentice şi lansarea unei lupte veritabile şi intransigente împotriva corupţia, inclusiv în domeniul subvenţionării în agricultură”, se spune în declaraţia PPDA.
Prezentăm textul integral al declaraţiei Platformei Demnitate şi Adevăr, „cu privire la mimarea de către guvernare a luptei împotriva corupţiei în procesul acordării subvenţiilor în agricultură”:
Problema acordării subvenţiilor în agricultură rămâne a fi un subiect controversat, asupra căruia Platforma Demnitate şi Adevăr a atras atenţia opiniei publice în repetate rânduri.
Amintim că în noiembrie, 2015, unul dintre posturile de televiziune ale coordonatorului mafiei din Republica Moldova a transmis informaţia conform căreia au fost pornite 34 de dosare penale pentru acordarea frauduloasă a subvenţiilor în agricultură, însă până în prezent nu a existat niciun caz de condamnare a persoanelor vizate în dosarele respective. Mai mult decât atât, se cunoaşte că acestea au fost retrase de la CNA de către Procuratură şi soarta lor ulterioară se pierde prin culoarele acestei instituţii capturate, neavând nicio finalitate.
Pe data de 12 mai, 2016, Ziarul de Gardă a publicat o investigaţie despre traficul de influenţă şi abuzurile privind acordarea de milioane de lei pentru linii de sortare inexistente în cadrul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA). Nu se cunoaşte dacă organele de drept au luat act de investigaţie, iar dacă au luat, atunci care e finalitatea dosarului. Cert, însă, e faptul că persoana vizată în articolul publicat de Ziarul de Gardă a fost avansată în funcţie şi în prezent este şeful unei direcţii importante în cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, chiar dacă în anul 2008 acest funcţionar a fost concediat din cadrul CNA pentru încălcări grave a disciplinei, iar pe marginea acţiunilor acesteia în cadrul AIPA au fost efectuate trei anchete de serviciu. Una dintre ele a fost stopată din motive necunoscute, iar alta, deşi a constatat abateri grave, nu a avut ca rezultat aplicarea sancţiunilor corespunzătoare pe motiv că a expirat termenul de prescripţie.
În pofida faptului că presa, dar şi Platforma DA, au semnalat în repetate rânduri gestionarea ilcită a subvenţiilor în agricultură, lucrurile privind investigarea cazurilor reale de corupţie nu se mişcă din loc. În schimb, mass-media docile oligarhului Plahotniuc folosesc tema subvenţiilor pentru a ataca persoane incomode, chiar dacă acestea nu au săvârşit nicio ilegalitate.
În acest context, Platforma DA condamnă vehement atacul murdar, ordinar şi lipsit de temei asupra uneia dintre fruntaşele partidului, reprezentante ale sectorului agrar. De menţionat este şi faptul că persoana respectivă practică în ultimii nouă ani o agricultură modernă şi a creat circa o sută de locuri de muncă cu salariul mediu de 5500 MDL, contribuind la bugetul public naţional cu impozite, contribuţii şi taxe achitate în sumă de peste 8 mln. lei.
Reieşind din materialul factologic expus, Platforma Demnitate şi Adevăr cere organelor de drept abilitate să informeze fără întârziere opinia publică despre activitatea întreprinsă în vederea combaterii corupţiei în procesul de acordare a subvenţiilor în ultimii şapte ani, cu indicarea numărului de dosare penale deschise, prejudiciul adus bugetului de stat şi sentinţele de judecată pronunţate.
Platforma DA declară că lupta împotriva corupţiei în Republica Moldova este mimată şi că nu se doreşte eradicarea acestui flagel, întrucât atinge esenţa mafiotă a sistemului de administrare generală a statului capturat. Platforma Demnitate şi Adevăr va opta cu toată fermitatea pentru implementarea unor reforme autentice şi lansarea unei lupte veritabile şi intransigente împotriva corupţia, inclusiv în domeniul subvenţionării în agricultură.
Chişinău, 20 aprilie, 2017
Platforma Demnitate şi Adevăr