Platforma DA: „Prin procurarea energiei electrice din Transnistria, continuăm susţinerea economică a regimului separatist şi contribuim la creşterea artificială a datoriei Chişinăului pentru gaz”
Prin procurarea energiei electrice din Transnistria, continuăm susţinerea economică a regimului separatist şi contribuim la creşterea artificială a datoriei cetăţenilor din partea dreaptă a Nistrului pentru gazele naturale.
Este opinia Platformei Demnitate şi Adevăr care a cerut Guvernului Filip să publice informaţia detaliată privind modalitatea de organizare şi desfăşurare a întregului proces de contractare a furnizorilor de energie electrică şi să explice de ce a încheiat un nou contract cu Centrala de la Cuciurgan.
Reprezentanţii formaţiunii presupun că, sub paravanul aşa zisei licitaţii de procurare a energiei electrice, „se ascunde încă un act netransparent al guvernării, comis în defavoarea ţării şi a cetăţenilor şi doar în interesele oligarhilor de pe ambele maluri ale Nistrului”.
„Conform prevederilor noilor contracte, 70% din energia electrică necesară Republicii Moldova va fi achiziţionată de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% – de la compania „DTEK Pavlogradugoli” din Ucraina. Potrivit Ministerului Economiei, proporţia de 30/70 a fost stabilită din considerente ce ţin de diferenţa de preţ dintre cei doi ofertanţi, astfel încât cetăţenii să plătească un tarif final cât mai mic. Este o informaţie confuză, în situaţia în care tot din comunicatul respectiv aflăm că preţul mediu de achiziţie va fi unic şi va constitui circa 5,24 de cenţi USD/kWh, adică cu 16% mai mult faţă de preţul precedent. Deci, putem deduce că ambii furnizori au propus acelaşi preţ de livrare a energiei electrice. Adică au făcut un cartel, prin care au majorat semnificativ preţul energiei electrice”, se spune într-o declaraţie a partidului.
În opinia Platformei DA, dacă ambii furnizori au propus acelaşi preţ de furnizare a energiei electrice, apare o întrebare justificată privind oportunitatea semnării contractului cu Centrala de la Cuciurgan în contextul în care în spaţiul public n-a parvenit nici o informaţie precum că partea ucraineană s-ar afla în imposibilitate de a garanta furnizarea stabilă a energiei electrice.
„E cunoscut faptul că ţara vecină a majorat semnificativ exportul energiei electrice în 2017 şi planifică menţinerea aceluiaşi trend pentru anul curent. Or, prin procurarea energiei electrice din Transnistria noi continuăm susţinerea economică a regimului separatist şi contribuim la creşterea artificială a datoriei cetăţenilor din partea dreaptă a Nistrului pentru gazele naturale. Atragem atenţia că încă anul trecut experţii au calculat că procurarea energiei electrice de la Centrala electrică moldovenească din Transnistria generează o creştere lunară a datoriilor noastre la gaze cu circa 230 de milioane de dolari”, se mai spune în comunicat.
Ministerul Economiei şi a Infrastructurii încearcă să ne „liniştească” în comunicatul său precum că deşi preţul de achiziţie la energia electrică este mai mare decât în contractele precedente, tarifele plătite de cetăţeni nu se vor majora, continuă Platforma DA. Şi asta pentru că în urma introducerii noii metodologii de calculare a preţurilor, dar şi datorită evoluţiei cursului valutar, au fost identificate soluţii pentru diminuarea tarifului. „Dar tocmai această afirmaţie dubioasă demonstrează clar că până în prezent cetăţenii au achitat şi mai achită un tarif exagerat şi nejustificat pentru energia electrică consumată”, atenţionează formaţiunea.
Ministerul Economiei şi Infrastructurii a anunţat ieri că Societatea pe acţiuni „Energocom” a câştigat aşa numita licitaţie şi a semnat cu compania „Centrala electrică Moldovenească” (Centrala de la Cuciurgan,) şi „DTEK Pavlogradugoli” din Ucraina noile contracte de furnizare a energiei electrice către Republica Moldova, valabile pentru perioada 1 aprilie 2018 – 31 martie 2019.
Sursa:jurnal.md