Platforma DA: „Procesul privind convingerea partidelor antioligarhice să facă un pact cu gruparea oligarhică pentru aşa-zisa salvare a vectorului european al RM a eşuat; Agendele noastre sunt diferite

Imagine implicită

În legătură cu ofertele lui Plahotniuc adresate opoziţiei, făcute publice de finul Adrian Candu, preşedintele parlamentului, Platforma Demnitate şi Adevăr menţionează că esenţa lor este cunoscută deja.

Este vorba de dezinformarea oficialilor de la Bruxelles, Berlin, Washington şi Bucureşti privind disponibilitatea opoziţiei de a colabora cu mafia de la guvernare contra funcţii şi favoruri, precum şi solicitările de intermediere de către europeni a procesului în vederea convingerii partidelor antioligarhice proeuropene să facă concubinaj cu gruparea oligarhică de dragul aşa-zisei salvări a vectorului european al Moldovei, au eşuat, spun membrii Platformei DA.

În acest context, Platforma DA reiterează, că un pact cu criminalii este inadmisibil, iar agendele noastre sunt complet diferite.

„În loc să creeze locuri de muncă bine plătite, să asigure bugetarii din domeniul medical şi didactic, pensionarii şi studenţii cu salarii, pensii si burse pe merit, guvernarea antipopulară adoptă legi despre schimbarea sistemului de vot, se joacă în puzzle-uri geopolitice cu Dodon, arestează oameni nevinovaţi şi alungă din ţară partea cea mai activă a societăţii noastre”, se arată într-un comunicat.

„În acelaşi timp, Platforma Demnitate şi Adevăr se află în permanenţă alături de oamenii din ţară şi din diaspora şi îşi face agenda în baza năzuinţelor cetăţenilor. Astfel, în ultimele zece luni formaţiunea noastră a înaintat guvernării peste 20 de iniţiative, cu propuneri concrete şi punctuale, referitoare la soluţionarea problemelor social – economice şi juridice ale societăţii”, mai spun reprezentanţii Platforma DA.

Printre cele mai importante reforme propuse de Platforma DA sunt:

1. Reforma alternativă a sistemului de pensii, care ar asigura sustenabilitatea durabilă a sistemului şi ar garanta pensii, care acoperă minimul de existenţă.
2. Anularea legii, care impune contribuabilii să întoarcă îndoit miliardele furate tot de la ei, precum şi mecanismul de recuperare a banilor furaţi, inclusiv prin confiscarea extinsă a averilor.
3. Micşorarea justificată a tarifelor la energia electrică şi gaze naturale pentru consumatori.
4. Perfecţionarea sistemului electoral proporţional prin introducerea listelor deschise, oferirea cotelor speciale pentru tineret, femei, diaspora şi reprezentanţii regiunilor etc.
5. Combaterea corupţiei mari şi aplicarea mecanismelor lustraţiei şi de confiscare extinsă a averilor.
6. Îmbunătăţirea situaţiei în domeniul educaţiei.
7. Deofshorizarea şi detenebrizarea economiei prin stimularea businessului legal, odată cu sancţionarea dură a businessului obscur.
8. Descentralizarea în conformitate cu standardele europene.
9. Protejarea reală a producătorilor autohtoni fără alocarea suplimentară a banilor din bugetul de stat.
10. Sprijinirea autentică a businessului mic şi mijlociu într-un cadru de măsuri concrete.
11. Micşorarea TVA pentru toate produsele alimentare.
12. Susţinerea semnificativă şi reală a producătorilor agricoli.

„Anume acest gen de subiecte alcătuiesc agenda noastră, conformă cu năzuinţele populaţiei, şi nu votul mixt, pentru promovarea căruia PD a cheltuit aproape 50.000 de pensii ale moldovenilor şi nici alte subiectele sterile, menite să sustragă atenţia de la dezastrul social-economic şi demografic din ţară”, conchid membrii DA.