Platforma DA: Să facem front comun împotriva abuzului, sfidării legii și bunului simț

Imagine implicită

andrei nastasePartidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” a adresat, astăzi, o sesizare către OSCE, CEC, Promo-lex, organizaţiile internaţionale şi ambasadele străine acreditate la Chişinău, FMI, Parlament, Guvern, Procuratură, CNI, dar şi presa independentă, în legătură cu semnalele parvenite de la cetăţeni din diferite raioane ale ţării, în care sunt deconspirate practicile ilegale de colectare a semnăturilor în favoarea candidatului PD la prezidenţiale.

„Cetățenii ne anunță că structurile de stat au obligat propriii angajați să semneze listele de prescripție, fiind șantajați că vor pierde locul de muncă. Aceste practici au fost folosite de Poșta Moldovei, Moldtelecom, Moldovagaz, Registru, școli, spitale,etc. Aceleași surse spun că acoliții lui Plahotniuc au acumulat semnături înainte ca PDM să aibă un candidat oficial”, se menţionează în documentul citat.

Platforma DA îşi exprimă bănuiala rezonabilă că, în goana de a obține locul 1 în buletinul de vot,  dar şi din orgoliul de a demonstra că cetățenii ar susține acest partid-stat, PDM a prezentat la CEC doar nişte mape cu semnături anterioare, ce nu corespund cerinţelor legale. Acestea ar urma să fie completate şi înlocuite cu altele pe parcursul perioadei de control, ceea ce contravine legislaţiei şi face dovada unei concurenţe neloiale față de ceilalți actori electorali.

„Super-operativitatea” de care a dat dovadă partidul-stat a fost posibilă prin utilizarea resurselor administrative, colectarea anticipată și fabricarea semnăturilor. Prin asemenea acțiuni ilegale şi manipulatorii, candidatul PDM ar putea fi declarat „învingător” chiar înainte de numărarea voturilor, notează autorii sesizării.

„Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” cunoaşte în detaliu practica colectării semnăturilor pe listele de subscripţie. Putem afirma cu certitudine că, chiar şi aşa un număr, relativ mic, de 25 mii semnături este practic imposibil de colectat într-un timp atât de scurt, respectând condiţiile extraordinar de drastice impuse prin „Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova”, se spune în sesizare.

Exprimându-şi îndoiala în obiectivitatea CEC şi a instituţiilor de drept din Moldova, Platforma DA solicită acces imediat şi necondiţionat pentru reprezentanţii săi, dar şi ai altor părți interesate, inclusiv OSCE  la setul de documente, prezentat de PDM.

În context, PPDA face apel către alte partide şi pretendenţi, către observatorii naţionali şi cei internaţionali să delege câte un reprezentant la CEC, către orele 10:00 ale zilei de  astăzi.

De asemenea, PPDA cere CEC-ului să elaboreze un regulament privind modul de constituire, completare şi modificare a birourilor secţiilor de votare şi a consiliilor electorale de circumscripţie, în scopul prevenirii monopolizării structurilor electorale teritoriale de către un singur partid.

Nu în ultimul rând, Platforma DA solicită un audit extern al Registrului de Stat al Alegătorilor şi al Registrului de Stat al Populaţiei.

„Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” face apel către toți concurenții electorali, care pledează pentru scoaterea statului din captivitate şi restabilirea orânduirii constituționale să lanseze „un front comun împotriva abuzului, sfidării legii și bunului simț, inclusiv prin pregătirea unei acțiuni de protest de amploare în viitorul apropiat”.

Serviciul de presă al Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”

În atenția:

OSCE

Delegației Uniunii Europene în R. Moldova

Ambasadei Statelor Unite în R. Moldova

Ambasadei Germaniei

Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii

Oficiului Consiliului Europei în R. Moldova

Fondului Monetar Internațional

Organizației Națiunilor Unite

CEC

Guvernului Republicii Moldova

Parlamentului Republicii Moldova

Procuraturii Generale

CNA

Promo-lex

ADEPT

Presei libere din R. Moldova

                                                                 SESIZARE

Campania electorală prezidențială din Republica Moldova a demarat zilele acestea cu informații extrem de îngrijorătoare, practic din fiecare raion al țării. În goana de a obține locul 1 în buletinul de vot,  dar și din orgoliul de a demonstra că cetățenii ar susține acest partid-stat, timp de 24 de ore au fost adunate, chipurile, 25 de mii de semnături în favoarea lui Marian Lupu. Este o dovadă în plus că Partidul Democrat din Moldova, protectorul hoţilor şi al jefuitorilor continuă să sfideze bunul-simţ, ignorând Constituţia şi legile Republicii Moldova în tendinţa de a uzurpa toată Puterea şi suveranitatea poporului.

Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” cunoaşte în detaliu practica colectării semnăturilor pe listele de subscripţie. Mulţi dintre colegii noștri au participat, în calitate de membri ai Grupului de Inițiativă pentru organizarea Referendumului Constituțional, la zeci de asemenea proceduri. Putem afirma cu certitudine că, chiar şi aşa un număr, relativ mic, de 25 mii semnături este practic imposibil de colectat într-un timp atât de scurt, respectând condiţiile extraordinar de drastice impuse prin „Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova”, adoptat recent, prin Hotărârea CEC, nr.113 din 18 august 2016. Activitatea de colectare a semnăturilor de către partidul finanțat de oligarhie a fost practic invizibilă, în comparație cu activitățile publice ale Platformei DA și ale altor formațiuni politice ce respectă legislația.

Avem convingerea că acest Regulament a fost elaborat de CEC la comanda celui care, neavând nicio funcţie oficială, ilegal şi abuziv a fost declarat „coordonator al tuturor instituţiilor statale”, regulament care are scopul de a favoriza partidul/partidele agreate de „coordonator” în faţa celorlaţi concurenţi loiali Legii şi Statului de DREPT. Atragem atenţia că Regulamentul menţionat a apărut fără a fi supus procedurii transparenţei decizionale.

Cetățenii ne anunță că structurile de stat au obligat propriii angajați să semneze listele de prescripție, fiind șantajați că vor pierde locul de muncă. Aceste practici au fost folosite de Poșta Moldovei, Moldtelecom, Moldovagaz, Registru, școli, spitale,etc.

Aceleași surse spun că acoliții lui Plahotniuc au acumulat semnături înainte ca PDM să aibă un candidat oficial.

Îngrijorarea noastră ţine de faptul că, prin aceste acțiuni ilegale, manipulări şi presiuni, scrutinul este deja încheiat, iar candidatul PDM ar putea fi declarat “învingător” chiar înainte de numărarea voturilor.

Putem constata, așadar, că super-operativitatea de care a dat dovadă partidul-stat a fost posibilă prin colectarea anticipată și fabricarea semnăturilor, prin utilizarea resurselor administrative, dar și a altor ilegalități.

De asemenea, avem bănuiala rezonabilă că PDM a prezentat la CEC doar nişte mape cu semnături anterioare ce nu corespund cerinţelor legale, însă care vor fi completate şi înlocuite cu altele pe parcursul  perioadei de control, lucru care este strict interzis. Aceasta înseamnă, bineînțeles, și o concurenţă neloială față de ceilalți actori electorali.

Comportamentul tot mai obraznic şi chiar criminal al Partidului Democrat din Moldova, pe parcursul ultimelor două scrutine electorale şi la începutul actualului ne face să nu avem nici cea mai mică încredere în obiectivitatea CEC şi a instituţiilor de drept din Moldova, de aceea cerem:

  1. Accesul imediat şi necondiţionat al reprezentanților partidului politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, ale altor părți interesate, inclusiv OSCE la setul de documente, prezentat de PDM pentru înregistrarea candidatului său la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. Facem apel către alte partide şi pretendenţi, către observatorii naţionali şi cei internaţionali să delege câte un reprezentant la CEC, către orele 10:00 ale zilei de  09.2016;
  2. Auditul extern al Registrului de Stat al Alegătorilor şi al Registrului de Stat al Populaţiei, pentru a stabili care este motivul creşterii explozive a numărului de alegători, cu peste un milion de persoane, în condiţiile descreşterii continue a populaţiei Republicii Moldova;
  3. Elaborarea și adoptarea de către Comisia Electorală Centrală a unui regulament privind modul de constituire, completare şi modificare a Birourilor secţiilor de votare şi a Consiliilor electorale de circumscripţie, în special reglementând şi transparentizând procedurile în scopul prevenirii monopolizării structurilor electorale teritoriale de către un singur partid.

Facem apel către toți concurenții electorali, care pledează pentru scoaterea statului din captivitate, restabilirea orânduirii constituționale să lansăm un front comun împotriva abuzului, sfidării legii și bunului simț, inclusiv prin pregătirea unei acțiuni de protest de amploare în viitorul apropiat.

 Andrei Năstase,

Președintele Partidului Politic „Platformei Demnitate și Adevăr”