Platforma DA solicită ajutorul OSCE pentru a preveni FALSIFICAREA masivă a alegerilor prezidenţiale
Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr solicită Misiunii OSCE din Moldova să întreprindă măsuri pentru a preveni falsificarea alegerilor prezidenţiale din toamnă.
Liderul PPDA, Andrei Năstase, împreună cu alţi reprezentanţi ai formaţiunii, au avut o întrevedere cu reprezentanţii organizaţiei internaţionale în cadrul căreia au atenţionat OSCE despre planurile guvernanţilor de a frauda scrutinul.
Potrivit Platformei DA, ultimele alegeri locale şi parlamentare au scos la iveală chestiuni extrem de îngrijorătoare cu referinţă la sistemul electoral din Republica Moldova.
„Nu putem vorbi de nişte lacune separate, de nişte cazuri minore care nu ar afecta rezultatul scrutinului, ci de un sistem organizat de către putere în vederea fraudării drastice a alegerilor la nivel de sute de mii de voturi. Ne adresăm domniilor voastre în calitate de reprezentanţi ai OSCE să depuneţi toate eforturile şi acţiunile ce se impun pentru a stopa falsificarea masivă a alegerilor următoare din Republica Moldova de către regimul criminal Plahotniuc”, au declarat reprezentanţii Platformei DA.
Aceştia au trecut în revistă mai multe acţiuni ilegale ale guvernării, inclusiv prin intermediul instituţiilor abilitate ale statului, care au fost partajate politic încă în 2009.
Potrivit PPDA, PD şi oligarhul Vladimir Plahotniuc beneficiază de un audiovizual monopolizat în proporţie de 85 la sută, adică de 10 radiodifuzori declaraţi şi de alte instituţii media, inclusiv electronice, prin intermediul cărora linşează oponenţii politici, în special Platforma Demnitate şi Adevăr. În acest sens, PD fraudează alegerile înainte de începerea lor, aşa cum s-a întâmplat în 2014, când au transmis în direct zile întregi concerte cu artişti de top din Federaţia Rusă, spune liderii Platformei DA.
De asemenea, alegerile sunt fraudate prin manipularea sondajelor sociologice. „Ultimul sondaj de opinie organizat de un Fond al opiniei publice inexistent pe piaţa sociologică şi de o structură aparţinând oligarhului Plahotniuc demonstrează o dată în plus manipularea periculoasă a PD pentru a scădea cu orice preţ încrederea oamenilor în Platforma Demnitate şi Adevăr, creditată de toate sondajele viabile drept prima forţă politică proeuropeană şi democratică a ţării”, a declarat reprezentanţii PPDA.
„Datele Întreprinderii de Stat Registru, controlat politic de către PD, sunt falsificate. Dacă la alegerile din 2005 erau înregistrate 2.5 milioane de alegători, atunci în 2014 numărul lor a crescut până la 2,9 milioane de persoane, în condiţiile în care zilnic Republica Moldova e părăsită de peste o sută de oameni”, au continuat liderii Platformei DA.
Totodată, Misiunea OSCE despre mai multe tehnologii murdare folosite de partidele puterii, în special de către PD şi PL în perioada preelectorală şi cea electorală.
Amintim că anterior fostul vicepreşedinte al Comisiei Electorale Centrale, Ştefan Urâtu, a dezvăluit că alegerile parlamentare din 2014 au fost fraudate în proporţie de 15 la sută, iar cele locale din 2015 – între 5 şi 20% în funcţie de localitate. După aceste declaraţii, dar şi după ce Ştefan Urâtu s-a alăturat protestelor din Piaţa Marii Adunări Naţionale şi a declarat că Republica Moldova este controlată de o caracatiţă oligarhică, el a fost înlăturat din funcţia de vicepreşedinte al CEC.
Liderii Platformei au au înmânat reprezentanților OSCE un document întitulat Radiografia sistemului electoral al Republicii Moldova pe care-l publicăm mai jos.
PLATFORMA DEMNITATTE ȘI ADEVĂR
ÎN ATENȚIA DELEGAȚIEI OSCE
RADIOGRRAFIA SISTEMULUI ELECTORAL AL REPUBLLICII MOLDOVA
Ultimele alegeri locale și parlamentare au scos la iveală niște chestiuni extrem de îngrijorătoare cu referință la sistemul electoral din Republica Moldova.
Astfel, nu putem vorbi de niște lacune separate, de niște cazuri minore care nu ar afecta rezultatul scrutinului, ci de un sistem organizat de către putere în vederea fraudării drastice a alegerilor la nivel de sute de mii de voturi!
În continuare, vom trece în revistă unele acțiuni ilegale ale guvernării, inclusiv prin intermediul instituțiilor abilitate ale statului, aflate, din păcate, în captivitate, fiind partajate politic încă din anul 2009.
Printre tehnologiile murdare folosite de partidele puterii, în special de către PD și PL în perioada prelectorală și cea electorală se numără:
1. Folosirea resurselor administrative la nivel local, precum și la cel central de către Guvernare.
2. Manipularea opiniei publice cu instituțiile mass media pentru a influența cetățenii să voteze candidatul Guvernării. În acest sens, PD și oligarhul Plahotniuc beneficiază de un audiovizual monopolizat în proporție de 85 la sută, adică de 10 radiodifuzori declarați și de alte numeroase mijloace media, inclusiv electronice, prin intermediul cărora linșează oponenții politici, în special Platforma Demnitate și Adevăr. În acest sens, PD fraudează alegerile înainte de începerea lor, așa cum s-a întîmplat în 2014, cînd au transmis în direct zile înttregi concerte cu artiști de top din Federația Rusă
3. Manipularea cu sondagele sociologice atît în perioada preelectorală cît și cea electorală pentru a determina cetățeanul cu drtept de vot să voteze un candidat preferat de Guvernare. Ultimul sondaj de opinie organizat de un Fond al opiniei publice inexistent pe piața sociologică și de o structură aparținînd oligarhului Plahotniuc demonstrează o dată în plus manipularea periculoasă a PD pentru a scădea cu orice preț încrederea oamenilor în Platforma Demnitate și Adevăr, creditată de toate sondajele viabile drept prima forță politică proeuropeană și democratică a țării.
4. Listele electorale nu sunt perfectate conform cerințelor.(funcția de bază trebuie să-i revină administrației publice locale).
5. Instituțiile abilitate ale statutului nu-și exercită funcțiile privind excluderea persoanelor decedate din listele electorale (în listele electorale se regăsesc persoane care au decedat cu zeci de ani în urmă).
6. Folosirea organizațiilor nonguvernamentale precum și a partidelor ,,partizaneײַ, care nu au șanse reale în scrutinul electoral, pentru a defăima (denigra) concurentul electoral incomod Guvernării.
7. Antrenarea funcționarilor electorali, organelor de drept, precum și a instanțelor de judecată în soluționarea litigiilor electorale în favoarea concurentului electoral convenabil Guvernării. (Există un pericol real, avînd în vedere că instituțiile statului sunt captive, pecum și experiența alegerilor Parlamentare din 2014, ca un candidat incomod Guvernării să fie exclus din cursa electorală).
8. Votarea la domiciliu este permanent în creștere (indici care ne vorbesc despre fraudarea masivă a alegerilor prin această metodă).
9. Perfectarea vizei de reședință a mai multor cetățeni pe o adresă concretă, scopul fiind favorizarea concurentului preferat Guvernării (această metodă este folosită frecvent în cazul alegerilor jenerale locale). Astfel, în campania locală de anul trecut, la Băcioi, bunăoară, o suburbie a municipiului Chișinău, într-un garaj au fost înregistrați peste 400 de electori!!! Asemenea cazuri au fost pretutindeni.
10. Impedimente privind realizarea dreptului la vot al studenților.
11. Imperfecțiunea legislației privind atribuțiile, funcțiile și rolul organelor de drept (poliția, procurtura, serviciul de informație), în perioada preelectorală și cea electorală, privind securitatea statului, precum și realizarea unui proces electoral transparent și democratic.
12. Nivelul profesional scăzut al funcționarilor electorali precum și a funcționarilor publici antrenați în procesul electoral pentru asigurarea și realizarea dreptului electoral al cetățenilor.
13. Lipsa informației, precum și a unui studiu de fezabilitate privind numărul și locul aflării cetățenilor Republicii Moldova peste hotarele țării pentru crearea și deschiderea secțiilor de votare într-un număr suficient în vederea realizării dreptului electoral al cetățenilor (este de competența Guvernului în colaborare cu CEC.).
14. Ascunderea de către regim a datelor privind recensământul din 2014.
15. Datele Întreprinderii de Stat REGISTRU, controlat politic de către PD, sunt falsificate. Dacă la alegerile din 2005 erau înregistrați 2500000 de alegători, atunci în 2014 numărul lor a crescut pînă la 2900000 de persoane, în condițiile în care zilnic Republica Moldova e părăsită de peste o sută de oameni!
16. O altă metodă de fraudare constă în includerea unor cetățeni în spații în care nu au viză de reședință și în care nu au locuit vreodată.
17. Sunt multiplicate numele de familie ale alegătorilor prin intermediul ÎS Registru. Astfel, numele de familie Cibotaru este multiplicat în Cibotari, Cebotari, Ciubotar, Ciubotaru, etc., astfel creîndu-se posibiliitatea fraudării.
18. Ștampilele de vot sunt multiplicate și date în folosință oamenilor din PD pentru a le aplica în formula criminală carusel. Cetățeanul primește buletinul cu ștampila votat, îl introduce în urna de vot, după care aduce în locul prestabilit un buletin nevotat pe care-l predă infractorului primind de la 300 la 500 de lei pentru vot.
19. . CEC-ul nu tipăreste bulletinele de vot, deși diispune de tipografie, preferînd să le dea unor persoane dubioase, aflate în conflict de interese.
20. MAI este implicat în procesul de fraudare prin transportarea la secții a buletinelor electorale care nu se află la evidență.
21. Regimul folosește partide – clonă pentru a fura structurile politice indezirabile. O asemenea clonă i se ptegătește Platformei Demnitate și Adevăr prin propulsarea Platformei Dreptate și Adevăr sau a Platformei Democratia Acasă DA
22. Utilizarea turismului electoral ca metodă de fraudă, prin care echipe de susținători PD, contra cost, sunt transportați de o secție de votare la alta pentru a vota multiplu, fiind înregistrați în listele suplimentare. Trucul a fost preluat de la PSD din România cu care PD are un protocol de colaborare. În campania prezidențială din România, desfășurată și pe teritoriul Republicii Moldova, acest lucru a fost evident și semnalat și de presa de la București.
23. Stingerea luminii ca metodă de intervenție în programul electronic al CEC-ului, lucru care se întamplă la toate scrutinele.
24. Lipsa de acces a membrilor CEC la programul în cauză, cu excepția președintelui CEC.
25. Mita electorală, factor determinant în falsificarea alegerilor. În preajma sărbătorilor, PD merge de la casă la casă si împarte pomeni de patrtid. În campanie, se dau produse alimentare, bani, băuturi alcoolice, etc.
26. Presarea, șantajarea și coruperea primarilor și consilierilor din alte formațiuni poitice petru a adera la PD. Ultimul exemplu este cel al primarului de Taraclia Filippov căruia Constantin Botnari, zis BORSETA, mîna dreaptă a oligarhului Plahotniuc, i-a oferit mită pentru a trece la PD. Refuzat, PD prin procuratura aservită i-a instrumentat un dosar penal cusut cu ață albă și l-a înlăturat din funcție!
Stimați reprezentanți ai OSCE, lista acestor fărădelegi poate continua.
Din acest motiv, ne adresăm domniilor voastre în calitate de reprezentanți ai OSCE să depuneți toate eforturile și acțiunile ce se impun pentru a stopa falsificarea masivă a alegerilor următoare din Republica Moldova de către regimul criminal Plahotniuc.
Alăturat acestui document, vă înmînăm și radiografia sistemului electoral moldovenesc prezentată de către Ștefan Urâtu, ex-membru al Comisiei Electorale Centrale la Procuratura Republicii Moldova.
PLATFORMA DEMNITATE ȘI ADEVĂR
CHIȘINĂU, 13 IULIE 2016