Oligarhul Vladimir Plahotniuc ar trebui supus unor sancțiuni similare cu cele dispuse asupra fostului președinte ucrainean, Viktor Ianukovici. Asta solicită Platforma Demnitate și Adevăr prin intermediul unei declarații publice.

Formațiunea politică a înaintat aceste solicitări în contextul ultimelor acțiuni ale puterii de la Chișinău, privind modificarea sistemului electoral, dar și a „capturării totale” a puterii în stat în încercarea de a instaura o „dictatură unipersonală”.

„Îngrozit în fața posibilității de a pierde puterea, averea și, respectiv, libertatea, Plahotniuc bate palma cu președintele Igor Dodon (desemnat și adus în funcție tot de dânsul), privind adoptarea sistemului mixt. “Pro-europeanul” Plahotniuc face corp comun cu un lider radical al partidei pro-estice, cu care realizează o combinație murdară și ipocrită. Astfel, în pofida lipsei unui consens larg în societate, contrar recomandărilor clare ale Comisiei de la Veneția (un organ cu gir incontestabil în procedurile democratice), ignorând cras și obraznic poziția Uniunii Europene și a Statelor Unite ale Americii (care au fost, ca niciodată, tranșante în condamnarea acestui derapaj antidemocratic), cu riscul evident a retrogradării Moldovei în toate aspectele dezvoltării sale, cu probabilitatea reală de a nu mai beneficia de finanțare din partea partenerilor externi (vital necesară pentru modernizarea țării și ajutorarea populației), în perspectiva sumbră a reintroducerii regimului de vize pentru cetățenii noștrii, Plahotniuc și Dodon (cu contribuția grupului Leancă) au votat pe 20 iulie, în lectura a doua, implementarea votului mixt. Dovada că nimic nu-l interesează pe acest mafiot, cu excepția propriului buzunar, este pe față. El șantajează partenerii externi cu pericolul geopolitic, exemplificat prin Dodon, și ține ostatică întreaga țară”, se arată în declarația formațiunii politice.

În acest context, Platforma DA solicită instituțiilor internaționale de resort:
– să investigheze implicarea oligarhului cu multiple cetățenii și identități Vladimir Plahotniuc în următoarele:
– cazul miliardelor furate din băncile din Republica Moldova;
– cazul spălării a circa 30 mlrd de dolari de către mafia rusească în băncile din Republica Moldova prin intermediul sistemelor de justiție și financiar-bancar, controlate de Plahotniuc;
– finanțarea terorismului;
– mafia anabolizantelor, prin care steroizii fabricați în Republica Moldova ajung în străinătate, plicurile fiind expediate prin ”Poșta Moldovei”, controlată de Partidul Democrat.
– să înceapă urmărirea penală a lui Vladimir Plahotniuc-Ulinici, având în vedere multiplele sale identități și cetățenii;
– să sechestreze bunurile din străinatate ale lui Vladimir Plahotniuc, indiferent dacă au fost declarate sau nedeclarate în Republica Moldova.
– să fie luată în considerare doleanța de a-i aplica lui Vladimir Plahotniuc un set de sancțiuni similare cu cele dispuse în privința lui Victor Ianukovici și a altor dictatori.

Vladimir Plahotniuc nu a comentat declarația Platformei Demnitate și Adevăr.

Sursa:independent.md

(22 accesari)