PLDM vrea să simplifice modalitatea de vot pentru studenți

Imagine postare

votare-complexul-studentesc-timisoara-1Liberal- democrații propun ca proiectul de lege care prevede modificări la Codul Electoral să se completeze cu un punct separat.  Acesta ar stipula că studenții, elevii, dar și cei din diasporă pot să voteze cu buletinul de identitate în afara localității de reședință. Comuniștii ripostează.

După ce ieri liberalii au reproșat că liberal-democrații au limitat dreptul la vot celor mai activi cetățeni ai Republicii Moldova, PLDM-iștii au înregistrat un proiect de lege care să-i apere, iar astăzi au cerut să fie pus pe ordinea de zi. Acesta se referă la abrogarea restricțiilor impuse în legea votată pe 3 mai cu comuniștii. „Dacă era un vot deliberat, așa cum susțin liberalii, noi nu am fi înregistrat proiectul de lege la Parlament. Au fost operate un șir de modificări în cadrul cărora au fost înlocuite mai multe articole din Codul Electoral. Noi am decis să venim cu un proiect de lege separat pentru a veni cu o abordare corectă, ceea ce am și făcut”, a explicat deputatul PLDM, George Mocanu.

Comuniștii se apără și invocă că nu e corect să se facă diferențieri între categoriile de alegători. „Noi cunoaștem că toți cetățenii Republicii Moldova, începând cu vârsta de 18 ani, au dreptul la vot. Noi dacă vom interveni cu fragmentări pe categorii: studenți, militari, care sunt de peste hotare, noi o să ne încurcăm. Până acum am fost încurcați definitiv. Trebuie de terminat cu aceste inițiative. Noi cu toții știm ce interese stau la baza acestor propuneri. Dacă nu puteți, stimați colegi, să organizați activitatea politică și să mobilizați alegătorii, trebuie să rămâneți oameni conștienți. Nu trebuie să divizați alegătorii. Este o rugăminte foarte și foarte mare. Toți alegătorii au aceleași drepturi”, a declarat Vladimir Voronin.

Amintim că pe 3 mai 2013, cu votul comun al PLDM și PCRM a fost votat un set de legi, printre care și modificările Codului Electoral. Acum liberal democrații propun să ofere posibilitatea studenților și elevilor să voteze în baza actelor justificative la orice secție de votare, iar ziua alegerilor să fie prelungită cu cel mult două ore.