vasilePentru început să ne minunăm, citind știrile de mai jos, de prostia unor indivizi care vor să se căpătuiască în urma prestării unei afaceri monopolizate – contrabanda cu țigări. Acești pești de mici dimensiuni, plevușca, cum s-ar zice, încearcă marea cu degetul, o dau la plesneală, fără să cunoască barem alfabetul Morse al marilor hoții. Rolul lor, însă, este unul deloc de neglijat. Rechinii jafurilor, Contrabandistul și Păpușarul, se bucură din adîncul rinichilor cînd acești kamikaze ai graniței lui Balițki sunt prinși și arătați ostentativ la televizor. Vama e la datorie, zic ei. În timp ce drumul verde al hoției de proporții cu tiruri și vagoane este transformat în magistrala non-stop a contrabandei instituționalizate.

PRINS CU ŢIGĂRILE-N TAVAN

Peste 420 de mii de ţigarete fără timbru de acciz. Asta au găsit vameşii de la postul Leuşeni-Albiţa în tavanul semiremorcii unui TIR, care se îndrepta spre România şi care transporta 7 tone de biscuiţi, încărcaţi de la două fabrici de dulciuri din Moldova.
La volanul mijlocului de transport se afla un cetăţean român, care a declarat că nu a ştiut despre existenţa ţigărilor. Potrivit oamenilor legii, produsele de tutungerie erau destinate pieţei negre din Uniunea Europeană, iar din vânzarea acestora ar fi rezultat cel puţin 60 mii euro. Ţigările au fost confiscate, iar dacă vinovăţia şoferului va fi demonstrată el riscă până la 10 ani de închisoare.

16 august 2013, Jurnal TV

Vameş reţinut pentru contrabandă cu ţigări de un milion de euro

Cinci persoane cu vârste între 25 și 45 de ani, locuitori ai municipiului Chișinău și Bălți, printre care și un angajat al Serviciului Vamal, au fost reținuți de poliție, fiind suspectați de contrabandă cu țigări în proporții deosebit de mari.
Potrivit oamenilor legii,suspecții au organizat, în perioada zilelor de 25-26 aprilie curent, trecerea ilegală a unui camion cu 140 de mii de pachete de țigări, în sumă totală de aproximativ 1 milion de lei.
În prezent, camionul cu țigări de contrabandă este reținut pe teritoriul Cehiei de către organele de drept respective.
După ce țigările erau procurate ilegal de la diverși agenți economici, erau depozitate într-un depozit specializat în prelucrarea și comercializarea produselor din lemn. Pentru a fi scoase mai ușor din țară, suspecții ascundeau pachetele de țigări printre palete de lemn.
Oamenii legii au efectuat 12 percheziții la domiciliile și depozitele suspecților, precum și la diverși agenți economici, de unde au ridicat: acte contabile, contracte, facturi şi declaraţii vamale, rechizite juridice, mostre de tutungerie, 9 ştampile ale diferitor întreprinderi, 7 CD-uri cu informaţie electronică, două laptopuri, o armă de vânătoare de model Mossberg-9200 fără acte.
Suspecții riscă de la 3 până la 10 ani de închisoare.

28 iunie 2013, Jurnal.md

Să vedem, așadar, unde au greșit indivizii de mai sus. De ce au fost prinși, ce trebuiau să facă pentru a duce la bun sfîrșit operațiunile în cauză.

Prima lor greșeală, fatală, de altfel, e că au avut tupeul să se bage în businessul exclusivist al Contrabandistului. E ca și cum un anume cetățean ar încerca să-și tragă un post de televiziune cu acoperire națională, să presteze servicii hoteliere sau să exporte fier vechi trecînd peste interesul Păpușarului. Asemenea indivizi sunt făcuți una cu pămîntul, rămîn fără afaceri, sunt gata să le dea gratis, să le pună pe tavă, doar să scape basma curată.

A doua greșeală rezultă din prima. Dacă ai materie primă pentru contrabandă și dorești ca operațiunea să meargă strună nu ai de ales, trebuie să bați la ușa oligarhiei și să obții, contra cost, biletul de voie.

Să modelăm, așadar, aceste două întîmplări nefaste conform “bunelor practice și maniere”, astfel încît știrile de mai sus să nu mai fi apărut vreodată.

1.Happy End cu Implicarea Contrabandistului

– Alo, șăfu? La telefon responsabilul de Contrabanda oficială cu țigări!

– ?

– S-a adresat la noi un cetățean din Romania, are un TIR de țigări de contrabandă.

– ?

– Cum ei și ce, să-l ajutăm sau nu? Zice că din cei 60000 de euro, jumătate îi dă la partid. Să înverzim toată Republica.

– Cam mică afacerea. Eu pentru 30000 de euro nici nu mă ridic din pat. Tu vezi acolo, ori te ocupi serios de funcție, că ești om de stat, general, ori te pun la Învățămînt. Spune-i să mai scoată din biscuiți, că și așa sunt obezi capitaliștii iștea, și să adauge ce trebuie de fumat pentru Uniunea Europeană!

– Înțeles, să trăiți șăfu!

2.Happy End cu implicarea Păpușarului

– Costea, cine-i idiotul?

– E unul care vrea să facă afaceri cu țigări de un milion de euro. A venit la noi, zice că Contrabandistul vrea să-l jupoaie.

– Un milion? Foarte bine. Noi nu jupuim. Noi o să-l despuiem. Du-te la Judecătorie. La Orîndaș. Ori la Plugari. Ori unde vrei tu. Să vii cu Ordonanța în două ore.

– Clmnbr..?

– Ei știu. Totul. Costea! Nu uita. Borset(c)a!

Republica Oligarhică Moldova

Judecătoria Păpușarului

Ordonanță

Pe rolul Judecătoriei Păpușarului a parvenit copia xerox a cetățeanului Uniunii Europene, șofer de TIR, precum că i se încalcă drepturile și libertățile fundamentale de contrabandă de țigări. Totodată, reclamantul susține că s-a adresat Serviciului Vamal, însă a fost refuzat pe motiv că procentul oferit Contrabandistului ar fi fost sub așteptări.

Ascultînd părțile corpului, stînga și dreapta, instanța decide:

  1. A obliga Serviciul Vamal să permită trecerea necondiționată și repetată a TIR-ului cu țigări de contrabandă pentru statele Uniunii Europene
  2. În scopul eficientizării traficului, a permite tractarea de către TIR a vagoanelor de țigări, sub formă de garnitură
  3. A obliga Ministerul Finanțelor să achite, zilnic, despăgubiri de 26 milioane de lei șoferului reclamant pentru prejudiciul material și moral cauzat, achitate pe contul Casa Media.
  4. Ordonanța nu are căi de atac, este irevocabilă și executorie din momentul depunerii copiei xerox.

Acești pești de mici dimensiuni, plevușca, cum s-ar zice, încearcă marea cu degetul, o dau la plesneală, fără să cunoască barem alfabetul Morse al marilor hoții. Rolul lor, însă, este unul deloc de neglijat. Rechinii jafurilor, Contrabandistul și Păpușarul, se bucură din adîncul rinichilor cînd acești kamikaze ai graniței lui Balițki sunt prinși și arătați ostentativ la televizor. Vama e la datorie, zic ei. În timp ce drumul verde al hoției de proporții cu tiruri și vagoane este transformat în magistrala non-stop a contrabandei instituționalizate…

(382 accesari)