Poalelungi, o sfidare a societăţii; Este inacceptabil ca să existe o singură candidatură pentru şefia CSJ
Numirea lui Mihai Poalelungi la şefia Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) nu este altceva decât sfidarea întregii societăţi. Este inacceptabil ca să fie înaintată doar o singură persoană pentru această funcţie, fără să existe un contracandidat şi un program bine stabilit. Declaraţiile au fost făcute de către reprezentantul Platformei Demnitate şi Adevăr, Vasile Năstase, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.
„La Consiliul Superior al Magistraturii s-a întâmplat, metaforic vorbind, un proces al societăţii civile împotriva unor indivizi care au pierdut simţul realităţii. Ce s-a întâmplat acolo a fost ultima picătură pe care a mai putut-o suporta societatea civilă în raport cu aceşti indivizi care nu au înţeles ce s-a întâmplat pe 20 ianuarie, la Parlament. Ei au avut această învestire ilegitimă care a fost trecută cu vederea de partenerii europeni, dar cred că au pierdut şi ei unicul fir de încredere pe care-l aveau. Prin postarea făcută de domnul ambasador al SUA la Chişinău au fost puse trei întrebări în care se simţea nervul acestei ţări puternice”, a continuat Năstase.
Mai mult, invitatul emisiunii a explicat de ce nu poate să fie înaintată doar o singură persoană pentru această funcţie. „Este inacceptabil ca, în aceste condiţii, să existe o singură persoană care candidează pentru şefia CSJ. Nu poţi candida singur la o anumită funcţie, trebuie să ai un contracandidat, trebuie să vii cu un program. Cum să vii la CSM şi să nu spui nimic. În acest sistem omul ştie foarte bine cine va câştiga, asta este foarte clar. Nu va câştiga programul, Platforma, va câştiga cel care stă în spate. Ei ne fac pe noi, cei care am fost pe 20 ianuarie la Parlament, provocatori. Domnule Poalelungi, domnule Gurin, noi nu suntem provocatori, noi suntem cetăţeni care protestează. Voi sunteţi provocatorii, voi aţi depus la miez de nopte jurământul,voi aţi anunţat cu două ore înainte când va fi şedinţa Parlamentului. Voi aţi vrut să vă ascundeţi de popor. Paharul s-a umplut, picătura a căzut”, a subliniat Vasile Năstase.
Totodată, Năstase a menţionat că situaţia de la Consiliul Superior al Magistraturii este o sfidare a reprezentanţilor societăţii. „Ceea ce s-a întâmplat este o sfidare a Forumului Civic şi Platformei, dar şi a oamenilor care au fost în Piaţă, deoarece demisia lui Poalelungi a fost cerută încă pe 5 aprilie 2015, la primul miting de protest. Nu avem niciun gram de încredere în aceşti indivizi, ei au capturat instituţiile statului, au capturat Republica Moldova. La momentul actual, populaţia mai are o singură şansă – şansa de a implementa declaraţia universală a drepturilor omului prin care se spune că: dacă o guvernare deviază de la sarcinile pe care le are în faţa poporului, acel popor are dreptul la revolta populară”, a continuat reprezentantul mişcării protestatare.
În context, membrul Platformei Demnitate şi Adevăr a menţionat că pentru această funcţie trebuie să existe un candidat integru în care cetăţenii trebuie să aibă încredere, precum şi partenerii europeni.
Amintim că Consiliul Superior al Magistraturii a votat pentru realegerea lui Mihai Poalelungi la şefia Curţii Supreme de Justiţie. Numirea a avut loc pe fundalul unui protest la care au participat reprezentanţi ai societăţii civile şi ai unor partide extraparlamentare.
Membrul CSM care a votat împotriva candidaturii lui Mihai Poalelungi a fost Tatiana Răducanu, care a declarat că are opinie separată. Dumitru Visternicean a lipsit de la vot, Poalelungi s-a abţinut, iar restul membrilor CSM, nouă la număr, au votat pentru ca Poalelungi să-şi păstreze fotoliul de preşedinte al Curţii Supreme.
Numele lui Poalelungi a fost implicat în mai multe scandaluri mediatice.
Sursa:jurnal.md