Poalelungi și Efrim sfidează Paza de Stat
Situația din inJustiția moldovenească a atins apogeul deznădejdii. După ce acest sentiment amar a copleșit cetățenii simpli, presa și societatea civilă, iată că exalația, adică putoarea de hoit a acesteia a ajuns și la ușa Parlamentului. A venit și rîndul deputaților să-și manifeste indignarea în mod public. Culmea, pe o rețea de socializare, doamna deputat Maria Ciobanu nu mai poate răbda batjocura din cauza judecătorilor corupți și se adresează, disperată, colegului de partid, ministrului Justiției, Oleg Efrim cu o întrebare care, la sigur, va rămîne fără răspuns. Și fără atenție. “Drujbanul” lui Reșetnicov, Avornic și Poalelungi are alte priorități. E un fel de asistent al timpului pierdut.
“Vă rog mult, ajutați-mă să înțeleg dacă delirez sau nu… Pe un judecător corupt până-n măduva oaselor, care a nenorocit foarte multă lume, l-am auzit adineauri cum se lăuda cât de “fain” implementează el reforma din sistem. Oare chiar suntem la guvernare? Aceasta o fi fiind democrația sau ce se întâmplă,
LUME?”
Zic, nu va obține niciun răspuns de la acest ministru controlat de mafia oligarhică a lui Poalelungi și Plahotniuc, pentru că el personal, Efrim Oleg este unul dintre cei care-i apără pe judecătorii de soiul celui criticat de Maria Ciobanu. El, Oleg Efrim, este cel care votează la CSM împreună cu Poalelungi și Visternicean, cu Cîrnaț și Avornic promovarea criminalilor în robe negre în cele mai importante și decizionale funcții, el, Oleg Efrim este individul care a votat pentru demisia onorabilă a raiderilor, răsplătiți cu sume impunătoare și pensii viagere. Să nu uităm că tot acest ținător de loc de ministru a mințit că va iniția o procedură disciplinară împotriva raiderului Orîndaș și nu a făcut-o, iar acest lucru miroase a dosar penal, într-un stat de drept! (Ca să liniștim spiritul protestatar al doamnei deputat, va trebui să spunem că nu, stimată doamnă, dumneavoastră nu sunteți la guvernare, la guvernare este Păpușarul și Contrabandistul, iar dumneavoastră, cu sau fără a sesiza și a înțelege acest lucru, sunteți decorul lor popular și asigurați aparențele unei false legitimității. Adică dumneavoastră le asigurați ig(nobil)ul act de hoții și îmbogățire ilicită!)
Între timp veștile proaste și foarte proaste curg gîrlă în Republica Moldova.
„Conform planului de acțiuni, la 1 ianuarie 2014 trebuiau îndeplinite 257 de acțiuni, dintre care au fost realizate doar 144. Cel mai grav este că pentru trimestrul IV autoritățile aveau în plan 45 de acțiuni, dintre care au fost implementate doar 11. Dar trebuie să ținem cont de faptul că adoptarea anumitor legi, nu înseamnă și anumite rezultate”, menționează președintele Promo-LEX, Ion Manole. „Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a insistat ca judecătorii să fie eliberați în baza cererii de plecare de bună voie, care nici măcar nu exista. Asta înseamnă că cei trei vor beneficia de toate îndemnizațiile şi garanțiile sociale. Aceste semnale sunt foarte negative atât pentru opinia publică cât și pentru comunitatea internațională”, a menționat Ion Manole.
Mai nou, presa izolată banditește, în stilul huntei ciliene, în țarcul grețos al lui Plahotniuc din parlament, de la CSM, dar și în cel al contrabandiștilor de la guvern a ajuns a fi atacată de fel de fel de profitori ai antiJustiției oligarhice, organizînd conferințe de presă la care se lamentează fariseic că nu pot fura statul din cauza celor care-i critică, argumentat și profesionist, zi și noapte!
Panașul de pe turbanul justiției criminale a fost agățat, ca de obicei, de cei doi amici ai fărădelegii, Efrim și Poalelungi, care au pus la cale o aventură pe cât de periculoasă, pe atît de ilegală. Agramația juridică a acestor doi indivizi este una incredibilă, o întrece chiar și pe cea a lui Avornic, al cărei surioară judecătoreasă s-ar fi plîns pe la CSM că a fost… agresată! O fi fiind motivul pentru care torționarii justiției au venit cu propunerea energic vociferată de Poalelungi și susținută de Efrim, prin extrem de delicatul, familiarul și amictlîcul “De acord, Mihai!” de a scăpa de serviciile Pazei de Stat și a introduce, în instanțe, cerberii lui Plahotniuc! Cică în Paza de Stat sunt niște “moșnegi”, vorba idioată, iresponsabilă și profund ofensatoare a lui Mihai Denisîci Poalelungi. Sper ca angajații din acest sistem să rețină porcăria verbală și nedemnă a acestui individ certat cu bunul simț, întrucît la Paza de Stat sunt angajați oameni de diferite vîrste, care-și fac meseria cu profesionalism și demnitate. Acest afront trivial, eufemistic vorbind, nu este doar în adresa angajaților de acolo, ci și a statului în general. E ca și cum Poalelungi ar fi spus că în parlament sau la CSJ activează niște„moşnegi care nu pot face nimic”, dar el nu îndrăznește să facă asta, de frică să fie dat afară de gulerul de la costumu-i de lux. Știm care este reacția conducerii Pazei de Stat, am discutat cu cineva dintre șefii mari de acolo, mi-au zis că nu pot să reacționeze public momentan, dar că nu vor uita gestul mojicesc al membrului de “onoare” al listei Magnițki, varianta moldovenească, uitucul și mincinosul șapteaprilist, iar angajații, fără excepție, sunt revoltați și nedumeriți. Mai mult, cei din conducere m-au rugat să scriu că fiecare dintre colaboratori e gata să-l păzească gratis pe Poalelungi la pușcărie pentru asemenea comportament de bădăran și mitocan!
Într-adevăr, ce fel de “pază mai serioasă” are în vedere omul Păpușarului? Ce s-a întîmplat pînă acum neobișnuit, încît Paza de Stat să fie tratată cu atîta dispreț și rea-credință, iar cea privată, citește a lui Plahotniuc, să fie ridicată în slăvi? Au fost incidente grave, au fost atacați hoții din instanțe, iar cei din Paza de Stat nu au reacționat? Nu, asemenea chestii, din păcate, nu au avut loc. Sau poate că acești capi ai judecătorilor interlopi tocmai de asta se tem, de răzbunarea justițiabililor, a căror răbdare e cam pe terminate?!
Imaginați-vă că la parlament, guvern, SIS, MAI paza este lăsată pe mîna oamenilor lui Plahotniuc! Nici măcar nu e bine să ne imaginăm cum informațiile clasificate ar ajunge, momentan, în posesia șefului oligarh.
Poalelungi vrea să prindă mai mulți iepuri cu ajutorul lui Efrim. Dacă intră paza privată, statul va plăti oligarhului sume importante de bani, de ordinul milioanelor! Pe de altă parte, presa nu va mai avea acces în instanțe, va fi ținută la ușă, în țarc, în coteț și unde vor mai propune capetele bolșevice ale acestor slujitori ai crimei politice organizate!
Unii membri ai CSM au dat din coadă, s-au gudurat ca niște căței pe lîngă autor, acceptîndu-i inepțiile! Alţii au încercat, subtil, să-l dea cu nasul în… cur.sul legii. În zadar, Poalelungi și Efrim se fac a nu înțelege ce înseamnă instituția poliţiei judiciare. Chiar dacă resimțim starea generală de junglă și dezmăț oligarhic, legile deocamdată nu au fost abrogate! Or, în ce privește paza instanțelor judecătorești, Legea este necruțătoare:
Articolul 50. Poliţia judecătorească
(1) Instanţele judecătoreşti dispun de poliţie judecătorească, pusă în serviciul lor de Ministerul Afacerilor Interne.
(2) Necesarul de personal al poliţiei judecătoreşti, mijloacele pentru întreţinerea ei şi regulamentul de serviciu se aprobă de Guvern la propunerea Ministerului Justiţiei şi Consiliului Superior al Magistraturii.
(3) Poliţia judecătorească:
a) asigură paza localurilor, a altor bunuri ale instanţelor judecătoreşti, securitatea judecătorilor, a celorlalţi participanţi la proces, ordinea publică în sediul instanţei şi la şedinţele de judecată;
b) execută aducerea forţată în instanţa judecătorească a persoanelor care se eschivează să se prezinte;
c) exercită controlul persoanelor la intrarea şi la ieşirea din sediul instanţei judecătoreşti, inclusiv controlul corporal, în condiţiile legii;
d) acordă asistenţă, potrivit legii, executorilor judecătoreşti în procesul efectuării actelor de executare;
e) asigură interacţiunea cu serviciile de escortare în instanţele judecătoreşti a persoanelor aflate sub arest, în probleme ce ţin de securitatea şi paza acestora;
f) preîntîmpină şi asigură curmarea infracţiunilor şi contravenţiilor administrative în instanţele judecătoreşti şi în procesul efectuării actelor de executare;
g) execută deciziile şi indicaţiile preşedinţilor instanţelor judecătoreşti, iar în cazul şedinţelor de judecată, deciziile şi indicaţiile preşedintelui completului de judecată;
h) îndeplineşte şi alte însărcinări legate de înfăptuirea justiţiei.
Legile Republicii Moldova 514/06.07.95 Lege privind organizarea judecătorească //Monitorul Oficial 58/641, 19.10.1995
Dacă ați luat cunoștință de alineatele articolului 50, puneți-vă o simplă întrebare – cine, dacă nu Paza de Stat, o instituție publică, statală, responsabilă și cu suficiente competențe este cea chemată să asigure dezideratele legale?! A, că pînă la ora actuală statul capturat de oligarhi nu a dorit să implementeze Legea, sau au făcut-o de ochii lumii, e o altă mîncare de pește. Pînă una alta principiul ”unde-i lege nu-i tocmeală” nu a fost anulat de nimeni, prin urmare dacă Poalelungi vrea să-și ofere serviciile oligarhului, cu ajutorul colegului doamnei Maria Ciobanu, Oleg Efrim, va trebui să modifice legea și să scrie că în Republica Moldova bandiții statului captiv sunt păziți de bandiții oligarhiei criminale.
De multe ori presa are bunul obicei de a compara legislația noastră cu cea a statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv a României. Să vedem, așadar, cum stau lucrurile în patria noastră istorică, în grija cui sunt instanțele judecătorești – a băieților cu cefe groase ai lui Vîntu sau Voiculescu sau în cea a statului român?!
Legea română privind organizarea judiciară nr. 304/2004
Paza instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor şi protecţia magistraţilor Art. 111. – (1) Paza sediilor instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor, a bunurilor şi valorilor aparţinând acestora, supravegherea accesului şi menţinerea ordinii interioare necesare desfăşurării normale a activităţii în aceste sedii se asigură, în mod gratuit, de către Jandarmeria Română, prin structurile sale specializate. (2) Numărul de jandarmi angajaţi pe bază de contract se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului justiţiei şi a ministrului administraţiei şi internelor, precum şi a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. (3) Activitatea personalului prevăzut la alin. (2) este coordonată de preşedintele instanţei sau de conducătorul parchetului. Art. 112. – Modul de utilizare a personalului de poliţie pentru asigurarea protecţiei magistraţilor se stabileşte prin protocol încheiat între Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul Naţional Anticorupţie sau, după caz, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Pasajul citat din legislația română bineînțeles că nu va afecta orgoliul și analfabetismul juridic al șefilor inJustiției moldovenești. Pentru ei, legislația internațională, inclusiv europeană, este demnă de urmat și de aplicat doar în cazul satisfacerii propriilor interese, inclusiv de reintroducere a pedepsei penale, adică a închisorii pentru jurnaliști. Poalelungi știe de ce!
Tudor Pavelescu
sursa: jurnal.md