Poetul Ion PROCA s-a stins din viață chinuit de o boală grea.

Imagine postare

proca pozaAstăzi, 4 iunie, poetul, publicistul şi dramaturgul Ion Proca s-a stins din viaţă, după o boală grea şi îndelungată, la Spitalul „Sfînta Treime” din Chişinău. Ion Proca avea 69 de ani.

S-a născut la 1 decembrie 1945 în satul Coloniţa, judeţul Lăpuşna, azi raionul Criuleni. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie, specializarea – jurnalistică (1972).

A fost şef de secţie la ziarul „Tinerimea Moldovei” între anii 1979 – 1981, redactor la revista „Femeia Moldovei” (1981 – 1991), iar din 1991 până în 2008 a fost redactor, secretar general de redacţie şi redactor-şef la revista „Glasul Naţiunii”. Proca a avut colaborări cu Glasul.md până în prezent.

În 1989, debutează editorial cu placheta de versuri „La o grindă de gutui”. Au urmat cărţile „Pe un mugur de pămînt”, „Prispe de sîmbătă seara”, „Coloniţa infinitului” (publicistică), „Peţitor de vînt” (poeme), „Părinţi” (versuri), „La Ţîpova-n chilie” (dramaturgie), „Mareşalul umbrelor” (roman), „Ridicarea” (proză) ş.a.

A mai semnat cărţi despre Nicolae Sulac, Emil Loteanu, Ion Dolănescu ş.a., precum şi cărţi de versuri pentru copii. A realizat numeroase interviuri cu personalități din România și Republica Moldova.

În 2010, prin decret prezidenţial, a fost decorat cu „Ordinul de Onoare”.

Ion Proca va fi înmormîntat în satul său de baştină, Coloniţa.