predoiu catalinCu toate că deputaţii moldoveni insistă pe ideea creării unui guvern pro-european şi analizează traiectoria de lansare a reformelor, fostul ministru al Justiţiei din România, Cătălin Predoiu, îndemnă la o apreciere obiectivă a situaţiei. „Toţi sunt prinşi în aceeaşi horă, cu Plahotniuc în capul ei”, a declarat acesta.

Oficialul român a menţionat că înţelege că, de fapt, Ponta, dansează şi el în această horă, cu terenuri şi cu afaceri. „Oricum, l-am văzut pe Ponta mergând la Plahotniuc direct de la avion, aşezând funcţia de premier al României la nivelul unui oligarh fără nicio funcţie în statul moldovean (inutil să strigăm „Ruşine!”, Ponta e operat de acest sentiment)”, a subliniat Predoiu.

Pe lângă aceasta, politicianul român propune două metode de sprijin din partea statului român pentru a soluţiona situaţia în care s-a trezit a fi Republica Moldova.

Prima variantă, în viziunea acestuia, este stimularea prezenţei economice româneşti în Republica Moldova. „Se va privatiza masiv în următoarea perioadă, dacă nu intrăm noi pe piaţa moldovenească, ne vom trezi cu tot felul de companii ruseşti şi turceşti care vor cumpăra la preţuri bune părţi din economia Republicii Moldova. Am auzit în ţară o idee bună: un Fond de Investiţii care să sprijine un fel de Plan Marshall românesc pentru Republica Moldova, cred că ar fi bine să o punem în aplicare”, a analizat Predoiu.

Cea de-a doua soluţie propusă de politician este ca statul român să sprijine moral, cultural, politic şi, în general, prin orice mijloace legale, apariţia unor noi actori politici la Chişinău, care să nu fie legaţi de firele oligarhiei locale şi care îşi pot asuma cu adevărat, cu sinceritate şi curaj responsabilitatea de a realiza un destin european pentru Republica Moldova.

„Dacă se gândeşte cineva la ideea că se pot manipula oligarhii, cred că e o idee greşită, pentru că nu poţi construi un ideal politic cu oameni fără idealuri politice. Plahotniuc nu e vreun Eugeniu Carada, să nu confundăm lucrurile”, a concluzionat Predoiu.
Sursa:jurnal.md

(39 accesari)