Politicieni europeni, cu declaraţii dure către guvernanţii RM: „Nu vă jucaţi cu sistemul electoral! Alegătorii trebuie să aibă sentimentul că democraţia lucrează pentru ei, nu că slujeşte oligarhi”
În ţările cu democraţii fragile, în tranziţie, nu poţi să schimbi sistemul electoral de parcă acesta ar fi la cheremul unui singur partid, iar alegătorii trebuie să aibă sentimentul că democraţia lucrează pentru ei, nu că slujeşte anumiţi oligarhi. Declaraţia îi aparţine europarlamentarului german Michael Gahler, reprezentant al Partidului Popular European.
„Cred că ceea ce vor alegătorii de la politicieni este ca aceştia să-şi onoreze promisiunile şi mai puţin îi interesează prin ce sistem electoral. Cred că în ţările cu democraţii fragile, în tranziţie, ar trebuie să căutăm un consens şi nu să schimbi un sistem electoral ca şi cum ţi-ai schimba cămaşa. Nu vă jucaţi cu sistemul electoral de parcă ar fi la cheremul partidelor. Formaţiunile politice sunt servitorii votanţilor, trebuie să-şi onoreze promisiunile faţă de oameni, dar nu trebuie să slujească şefilor partidelor. Alegătorii trebuie să aibă sentimentul că democraţia lucrează pentru ei, nu că slujeşte anumiţi oligarhi”, a fost mesajul europarlamentarului german, aflat la Chişinău, unde a participat la conferinţa internaţională privind sistemul electoral.
La eveniment a fost prezent şi fostul membru al Bundestagului german, Markus Meckel, ex-ministru de Externe în singurul guvern ales liber al Republicii Democrate Germane. Mesajul politicianului german a fost: „Întrebarea e dacă sistemul electoral va schimba ceva, dacă acesta este instrumentul pentru a îmbunătăţi credibilitatea politicienilor? Am îndoieli. Văd că aici, în Moldova, aveţi multe probleme. De ce nu le rezolvaţi? Mai sunt încă atâtea de făcut, dar voi vă confruntaţi cu sistemul electoral. Nu înţeleg.”
Europarlamentarul german Michael Gahler a făcut şi o paralelă cu ţara sa, fiind întrebat de ce , venind din Germania, unde există un sistem electoral mixt, nu susţine un asemenea sistem la Chişinău.
„În Germania, sistemul mixt este controlat în totalitate de partide, dar nu de anumiţi indivizi. În Germania, nu avem oligarhi sau persoane care deţin un partid, care inventează un partid de dragul lor. În Germania, avem partide care sunt construite în baza programelor politice. Când dumneavoastră spuneţi că aţi discutat cu oamenii şi că nimeni nu este împotriva sistemului uninominal, asta îmi aminteşte de Uniunea Sovietică. Oamenii sunt diferiţi şi au opinii proprii. Credeţi că este vreo diferenţă pentru domnul Plahotniuc sau domnul Filat, care este acum în închisoare, în comportamentul lor faţă de societate, în grija lor pentru afaceri? Sistemul electoral nu face diferenţa. Ceea ce vreau să spun este că sunt oameni aleşi pe liste, am văzut asta în Ucraina, oameni bogaţi, care îşi cumpără fotolii sigure. De aceea şi spun, un sistem de liste trebuie să fie deschis astfel ca alegătorii să poată vota oamenii credibili”, a spus Michael Gahler.
„În Germania, nu avem o asemenea diasporă. Asta este important. Este nevoie de timp pentru crearea circumscripţiilor electorale. Cred că e o nebunie. Nu pot să înţeleg în ce mod gândiţi că veţi reuşi. Este o chestiune foarte dificil de făcut într-o manieră bună şi are nevoie, în final, de consens”, a adăugat şi ex-membrul Bundestagului german, Markus Meckel.
Evenimentul de la Chişinău a fost organizat de Fundaţiile Kondrad Adenauer şi Friedrich Ebert, în parteneriat cu Asociaţia pentru Democraţie Participativă şi Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale Viitorul.
Sursa:jurnal.md