739AB3AA-7B8C-2A95-F154-543A19FEF680După ce Curtea Constituțională a decis că Vlad Filat nu poate exercita atribuțiile de prim-ministru și nu poate fi la șefia unui nou Guvern, reacțiile politicienilor au curs.

Mihai Ghimpu salută decizia pe care a luat-o Înalta Curte, declarînd că în sfîrșit s-a demonstrat supremația legii.

Examinînd decizia, Ion Hadîrcă consideră că Curtea Constituțională și-a depășit atribuțiile, căci nu este în competența CC de a anula decretele unui președinte.

„Decizia  de aseară a Curţii Constituţionale, este una consultativă şi nu obligatorie pentru Parlament. Curtea a încălcat procedura de examinare a sesizării. Există o practică internaţională, o serie de legi şi tratate la care Moldova este parte. Este o decizie politică ieşită din comun. Partidul Liberal Democrat din Moldova o va contesta“, a declarat Ion Butmalai, deputat liberal-democrat.

„Pentru noi, această decizie a Curţii Constituţionale nu a fost o surpriză. Guvernul a fost demis prin moţiune de cenzură. Prin această decizie, s-a pus cruce pe PLDM, dar şi pe viitorul politic al lui Filat. Era de mirare că cel care era bănuit de corupţie a fost propus, în mod obraznic, la funcţia de premier, iar PDM a încercat să negocieze, pentru a vota noul Guvern”, a opinat Artur Reşetnicov

Expertul în drept constituțional, Nicolae Osmochescu susține că respectiva decizie poate fi contestată de către Parlament, însă ar putea declanșa o situație revoluționară. În aceste condiții, constată că Președintele nu trebuie să emită un alt decret prin care să-l abroge pe cel neconstituțional, dar trebuie să numească un prim-ministru interimar și să înceapă consultările pentru a desemna o altă candidatură.

Președintele Nicolae Timofti a declarat că examinează decizia Curții și mai tîrziu își va anunța părerea.

(309 accesari)