„Politicienii din RM trăiesc în altă lume; Pierd un moment istoric”
Autoritățile de la Chișinău au lăsat de izbeliște regiunea transnistreană, fapt care o face vulnerabilă în fața expansiunii rusești. Politicienii moldoveni riscă să piardă un moment istoric favorabil, dacă vor continua să nu facă nimic pentru a garanta securitatea națională.
Declarațiile au fost făcute de experți și lideri de opinie în cadrulCabinetului din Umbră, de la Jurnal TV. Unii invitați s-au arătat sceptici de faptul că deputații care urmează să discute, astăzi, despre securitatea națională vor fi în stare să găsească o soluție viabilă.
„Politicienii noștri trăiesc în altă lume. Lor li se pare că UE ne așteaptă cu brațele și ușile deschise. Ei cred că Acordul de Asociere va fi semnat și ratificat de la sine. În cazul Republicii Moldova eu văd o incompetență și o iresponsabilitate a clasei noastre politice. Ieșirea din CSI durează cel puțin un an, iar tancurile rusești din satul Vladimirovca din stânga Nistrului la Chișinău ajung timp de două ore. Aș fi vrut ca deputații noștri să semneze o declarație de unire națională, în perspectiva semnării Acordului de Asociere cu UE, pentru ca cetățeanul să nu vadă o dilemă între UE și Uniunea Vamală. Este dilemă între război și pace, între stat de drept și haos. Dar nu mă aștept la o înțelepciune din partea politicienilor noștri”, a declarat expertul politic, Oazu Nantoi.
„Este nevoie de un apel la dialog, reconciliere și solidaritate la nivelul întregii societăți. Trebuie un discurs enunțat de președintele țării sau al Parlamentului. E nevoie de emiterea unei declarații a Parlamentului care să aducă claritate. Este nevoie de întărirea securității transfrontaliere, militare, economice și informaționale pentru a avea capacitatea de a rezista la ceea ce urmează. (…) Falimentul statului Republica Moldova nu constă în aceea că nu am reușit să integrăm minoritățile. Trebuie de depășit perioada hoției. Am falimentat în intenția de a crea un stat viabil, axat pe bunăstare. Nu știu vreun stat care să fi avut în procesul de integrare la UE susținere și investiții cum a avut Republica Moldova din partea Occidentului. Este absolut falimentar după felul în care, după 2009, doi oameni s-au ciocnit cap în cap și au ingropat ideea integrării europene în dorința de a-și împărți proprietățile într-un stat”, a declarat istoricul Octavian Țîcu.
„Sunt de acord că politicienii noștri dorm și așteaptă ca ceva să se întâmple fără să încerce să profite de un moment favorabil. Acest tăvăluc pe care amenință să-l pornească Putin, aici cine ar putea să-l oprească dacă nu NATO. Chiar și demiterea ministrului Apărării pare o chestiune orchestrată. Dânsul cel puțin avea o credibilitate în fața partenerilor occidentali. Lucrurile se fac pe dos, nu știu dacă le face cineva intenționat sau din prostia noastră funciară. Acum există mai multe șanse să avansăm, inclusiv, prin evitarea unor situații absolut ridicole. Dar toate gafele pe care le fac crează impresia că elita noastră politică este preocupată de cu totul altceva. Dacă am elabora și noi niște soluții și nu am aștepta ceea ce ne propun partenerii noștri, s-ar putea ca lucrurile să se schimbe spre bine”, a menționat scriitorul Mircea V. Ciobanu.
Autoritățile de la Chișinău poartă răspundere pentru faptul că, după scenariul din Crimeea, expansiunea Rusiei ar putea ajunge în regiunea transnistreană, pentru că, spun experții, aceasta a fost lăsată în voia soartei.
„Republica Moldova nu a făcut nimic pentru cetățenii săi de această regiune. Azi oamenii au opțiuni anticonstituționale și antiguvernamentale pentru că, anterior, când veneau la Chișinău după ajutor, ei erau batjocuriți de funcționari de rang înalt. Ulterior ei comunicau în cercurile lor: Chișinăul ne-a abondonat. Mai mult, dacă veneau la Chișinău după ajutor, acești oameni riscau când se întorceau în regiune, deja erau percepuți ca dușmani. Chișinăul nu dorește să aibă emițătorul său și această putere de a informa cetățenii săi din regiune. A lăsat practic de izbeliște acești oameni”, a declarat directorul Asociației Promo-Lex, Ion Manole.
Faptul a fost confirmat și de către directorul Liceului român „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev.
„Toată mass-media e în limba rusă, iar ideologia rusească are o mare influență. Oamenii pe care îi cunosc sunt îngrijorați și se tem de ziua de mâine. Nu aș spune că sunt încântați ca Transnistria să fie alipită la Rusia. La Tiraspol este o parte de oameni în vârstă, veniți anterior din Rusia. Ei așteaptă acest moment. Pe de altă parte însă, în Varnița se fac pașapoarte biometrice și am înțeles că acolo este un rând mare”, a menționat Iovcev, în cadrul unei intervenții telefonice.
La rândul său, scriitorul Mircea V. Ciobanu afirmă că Rusia trebuie exclusă din formatul de negocieri 5+2. „Cei de la Chișinău trebuie să solicite schimbarea formatului de negocieri în problema transnistreană. Este absolut evident că Rusia nu mai poate fi garant. Nu va mai fi la buna dispoziție a Rusiei să facă când ea își dorește”, a spus Mircea V. Ciobanu.
Invitații au discutat și despre propaganda posturilor rusești prezente și pe piața Republicii Moldova. Unii au spus că membrii CCA ar trebui să ia o atitudine în acest caz, iar alții au menționat că este vina moldovenilor care se limitează la o singură sursă de informare.
„Nu le poți interzice, dar știu foarte bine că printre membrii CCA se vorbește și ei știu despre această propagandă. Eu sper că acei oameni vor găsi niște modalități de a diminua, pentru că să o oprești nu știu dacă e posibil”, a enunțat scriitoarea Maria Șleahtițchi.
„În cazul Rusiei și a Republicii Moldova aceste instrumente sunt îndreptate împotriva propriilor cetățeni. În Rusia are loc un proces periculos. A pornit unda tulbure a șovinismului velicorus. Au fost exemple în istorie cum sunt manipulate masele prin sentimentele cele mai animalicești. Noi cetățenii Republicii Moldova suntem leneși, nu vrem să învățăm altă limbă decât rusa, nu căutăm alte surse decât cele rusești, ne lăsăm manipulați și „zombați” de aceste canale de televiziune. Potrivit sondajelor din Moldova, în pofida faptului că Rusia este agresor, împotriva faptului că Vadim Pisari a fost împușcat de un militar rus, împotriva faptului că regimul de la Tiraspol execută indicațiile de la Kremlin și își bate joc de concetățenii noștri, la noi raitingul lui Putin depășește 70%, mai ceva decât în Rusia. Deseori cetățeanul se comportă ca un alcoolic căruia i se propune un remediu pentru boala sa, dar el întinde mâna și alege sticla”, a conchis Oazu Nantoi.
sursa: jurnal.md