Poroşenko vrea o alianţă în domeniul apărării cu SUA şi Europa, „pentru protejarea Ucrainei”

Imagine postare

alegeri-in-ucraina-regele-de-ciocolata-spera-sa-o-invinga-din-primul-tur-pe-printesa-gazului-in-alegerile-prezidentiale-18482903Preşedintele ucrainean recent ales Petro Poroşenko vrea să înceapă „imediat” negocieri cu Statele Unite şi Europa asupra unei alianţe în domeniul apărării, „pentru protejarea Ucrainei”, afirmă acesta într-un interviu acordat cotidianului Bild şi publicat pe site joi.

„Nu există o majoritate, în ţară, pentru aderarea la NATO”, potrivit lui Poroşenko, care a obţinut o victorie, în urmă cu câteva zile, în scrutinul prezidenţial ucrainean. „În general avem nevoie de o nouă alianţă în domeniul apărării cu Statele Unite şi Europa, pentru a proteja Ucraina din punct de vedere militar”, a spus el, adăugând că, „în calitate de preşedinte, mă voi angaja pentru o asemenea alianţă şi voi demara imediat negocieri”.

„În trecut am renunţat la arma nucleară şi am obţinut garanţii de securitate ruseşti, dar acum vedem bine că aceste garanţii nu valorează nimic. De aceea avem nevoie de o nouă alianţă”, a continuat Poroşenko.

El s-a declarat totodată „foarte optimist” în privinţa calmării situaţiei din ţara sa, ameninţată de secesiune. „Cred că putem să revenim la pace în câteva luni, dacă Rusia este pregătită pentru acest lucru”, a adăugat Poroşenko.

Moscova şi-a exprimat, la începutul săptămânii, intenţia de a intra în dialog cu Poroşenko. Preşedintele ales vrea să poarte discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit unui fragment din acelaşi interviu acordat Bild, difuzat miercuri seara.

„Nu am nicio îndoială că, exercitându-şi influenţa, Putin poate să pună capăt luptelor” care afectează o parte din zona de est a Ucrainei, a declarat Poroşenko.

sursa: mediafax.ro