Poştaşii şi asistenţii sociali, transformaţi în curieri electorali ai PD

Imagine implicită

plaha 1ÎS „Poşta Moldovei” distribuie gratuit, în majoritatea localităţilor din ţară, ziarul „Moldova democrată” – publicaţie tipărită de Partidul Democrat. Poştaşii şi asistenţii sociali merg de la poartă la poartă şi împart câte o gazetă, aşa cum li s-a ordonat de la raion.

Ziarul are un tiraj de 700 000 de exemplare în limba română. Acesta este tipărit de PD şi promovează iniţiativele legislative ale democraţilor, precum şi laudă acţiunile Guvernului.

Pentru a vedea cum sunt distribuite aceste ziare, jurnaliştii Report.md au contactat mai mulţi reprezentanţi ai oficiilor poştale, dându-se drept angajaţi ai ziarului „Moldova Democrată”.

„Citiţi că e cu democraţii şi vedeţi ce vă spune!..”

Aurica Dănilă, şefa Oficiul poştal din satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari, a spus că pentru a împărţi ziarele pe la toate casele au fost implicaţi nu doar poştaşii, dar şi asistenţii sociali.

Reporter: – Ştiţi cumva câte ziare au fost repartizate?

Aurica Dănilă: – „Dar nu, că noi pe la fiecare casă punem. Am avut multe, dăm la copiii care se duc acasă, ca să le dea la părinţi. Peste o sută, „tocino” (cu siguranţă), au fost…

– Ele au fost date şi la asistenţii sociali sau numai la poştaşi?

uninom 1– Le-am dat şi lor (asistenţilor sociali), dar nu ştiu le-ar fi dat sau nu. Le-am dat şi Liudei şi lui Aurel. Dar nu ştiu, ei le-au împărţit sau nu…

– Dar la d-voastră au venit prin poştă?

– Ni le-au dat încasatorul. Ne-au lepădat o „upakovkă” (legătură) şi a doua zi, iar o mai adus.

– Dar le aduce de la Chişinău sau de la Consiliul raional Dubăsari?

– De la Criuleni băieţii ne-au dat, dar ei de unde le aduc – nu vă pot spune.

– Când le-aţi repartizat?

– Miercuri, joi şi vineri.

– Mai aveţi nevoie? Să vă mai transmitem?

– Dacă daţi, da… Văd că toţi se bucură…

– Dar oamenii întreabă de unde sunt gazetele şi pentru ce sunt date?

– Nu au întrebat, dar noi le spunem: citiţi că e cu democraţii şi vedeţi ce vă spune. Că-s cu democraţii, nu?

– Da, da…

La Larga, Briceni, ziarele au fost duse de la casă la casă

​Înainte de Paşte şi în satul Larga, raionul Briceni, a fost forfotă mare, iar poştaşii s-au mobilizat şi au împărţit ziare de la poartă la poartă. Raisa Scripnic, şefa Oficiului poştal din Larga, spune că majoritatea locuitorilor din sat au fost „felicitaţi” cu câte o gazetă, iar dacă vor mai fi aduse, vor mai împărţi.

Reporter: – Putem să mai transmitem ziare în localitate?

Raisa Scripnic: – Nicio problemă, nicio problemă… Toate fetele le-au dus de la casă la casă. Dacă aveţi, poftim – iar vom duce. Nicio problemă…

Ala Crijevscaia, şefa Oficiului poştal din Briceni spune că ziarul a fost adus pentru distribuţie în tot raionul la 11 aprilie curent, iar a doua ediţie – la 14 aprilie.

Nu a fost uitat nici sudul ţării. Şi în satul Colibaşi, raionul Cahul, a fost împărţită gazeta democraţilor, fiind distribuită cam la o treime din locuitorii satului. „Ziarele au fost aduse vineri şi le-am împărţit deja. Au fost 570 de gazete, iar în sat sunt peste 1600 de gospodării”, a spus Nina Chetroi, operatoare la oficiul poştal din Colibaşi.

Ziarul a fost distribuit înainte să fie înregistrat la Ministerul Justiţiei?

A doua zi, jurnaliştii Report.md au sunat la aceleaşi oficii poştale şi s-au prezentat ca reprezentanţi ai portalului. Reprezentanţii oficiilor poştale şi-au menţinut declaraţiile – au confirmat oficial că ziarele au fost împărţite pe la toate casele.

Din spusele doamnelor de la Molovata Nouă şi Briceni, ziarul a fost dus în localităţi la 11 şi 12 aprilie, dar potrivit lui Rodion Guştiuc, şeful Serviciului protocol, informare şi comunicare cu mass-media din cadrul Ministerului Justiţiei, ziarul a fost înregistrat ca entitate juridică, în calitate de Publicaţie Periodică a PD, la 13 aprilie 2017, adică după ce gazeta era deja în casele mai multor oameni.

Vladislav Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, a menţionat pentru Report.md, că instituţiile statului trebuie să examineze acest caz, deoarece articolul 6 (3) din  Legea presei prevede că „publicaţiile periodice şi agenţiile de presă îşi desfăşoară activitatea din data înregistrării. Activitatea publicaţiilor periodice şi a agenţiilor de presă neînregistrate se consideră ilegală şi atrage răspunderea prevăzută de legislaţie”, menţionează juristul.

Un singur articol cu autor

Titlurile din ziare sunt pline de optimism. Un titlu anunţă cititorii că de la 1 aprilie s-au majorat pensiile, altul –  că democraţii au deja un cod de integritate.

Nu sunt uitate nici proaspetele mămici. Acestea sunt informate că a fost majorată îndemnizaţia oferită la naştere. Cele mai multe articole, însă, promovează sistemul de vot uninominal. Artişti precum Iurie Sadovnic, Zinaida Julea, Vasile Advahov, Eugen Doga, fostul deputat Nicolae Alexei, scriitorul Nicolae Dabija, dar şi medicul chirurg Grigore Zapuhlhîh – toţi încearcă să-i convingă pe cititori că iniţiativa legislativă propusă de democraţi va aduce bunăstare şi că vor face noii deputaţi mai responsabili.

Un singur articol din cele publicate pe patru pagini ale ziarului este semnat. „Ziarul e de unică folosinţă, cum trece campania, dispare. Mai interesantă e problema cu tirajul? Sunt 700 de mii în limba română şi 300 de mii în rusă. În total – un milion de ziare… Cât costă livrarea?”, se întreabă analistul politic Victor Ciobanu.

Cât costă ziarul?

Deoarece tirajul ziarului este foarte mare, jurnaliştii l-au întrebat pe Vitalie Gamurari, şeful Serviciului de presă al PD, cât a cheltuit partidul pentru tipărirea şi distribuirea acestuia. Acesta a spus însă că nu comentează aceste cheltuieli.
Report.md a încercat să afle cât costă să tipăreşti color un milion de exemplare, în format A3. Potrivit preţurilor oferite de o agenţie de publicitate, tipărirea unui astfel de ziar, cu un asemenea tiraj, costă 56 de bani. Reiese că, pentru tipărirea unei singure ediţii a ziarului „Moldova Democrată”, PD a cheltuit 560 de mii de lei.

În acest preţ nu este inclusă însă distribuţia. Ziarul a fost împărţit prin intermediul Î.S „Poşta Moldovei”, instituţie din subordinea Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, cu ministru din partea PD. Întrebată cum a fost împărţit acest ziar, Elena Gancikova, şefa Direcţiei marketing şi vânzări din cadrul Poştei Moldovei a menţionat că toate distribuţiile se fac în bază de contract, evitând să spună cât au plătit democraţii pentru serviciile prestate de Poşta Moldovei.

Sursa:jurnal.md