Postul TV7 s-a ales doar cu o avertizare publică pentru retransmiterea filmului propagandist

Imagine postare

tv7TV7 nu a primit decît o avertizare publică din partea Consiliului Coordonator al Audiovizualului după ce a retransmis documentarul postului rusesc NTV.

În cadrul ședinței de ieri, membrul CCA, Dinu Ciocan a declarat că difuzarea documentarului are un caracter propagandist şi urmăreşte scopul de a manipula şi denigra imaginea Republicii Moldova, pornind chiar de la titlul filmului.

Totodată Ciocan a menționat că conţinutul filmului a atestat derogări de la art. 10 al Codul Audiovizualului, conform căruia radiodifuzorii sînt obligaţi să asigure obiectivitatea informării consumatorului de programe favorizând libera formare a opiniei.

Președintele CCA, Marian Pocaznoi a spus că s-a simțit ofensat atunci cînd a auzit în documentar că „soldaţii moldoveni au atacat regiunea transnistreană”. Potrivit lui, filmul atentează la integritatea țării , întrucît ”în film se spune că în Moldova era totul bine, iar în Transnistria au murit sute de oameni. Este o formă crasă de manipulare şi minciună. S-a prezentat doar un punct de vedere. Minciuna nu trebuie promovată”.

Directorul postului, Natalia Davidovici susține că nu a avut motive să refuze difuzarea filmului. Îndemnul CCA de a solicita implicarea procuraturii sau alte instituții abilitate sunt catalogate de Davidovici ”drept presiuni dure cu scopul de a distruge una din puţinele platforme, unde reprezentanţii tuturor forţelor politice au posibilitate să-şi expună punctul de vedere”.

Potrivit reprezentantului CCA, Dinu Ciocan, filmul cuprinde schiţe cu privire la viaţa autoproclamatei RMN. Prin intermediul acestui film Transnistria este prezentată drept un stat cu toate atributele caracteristice unei ţări. De asemenea, documentarul povesteşte unilateral despre războiul de pe Nistru, unde Moldova apare în postura de ocupant, iar generalul Lebedev ca salvator al teritoriului din stînga Nistrului. Totodată, este prezentată unilateral şi informaţia despre blocada economică şi transport, unde, de vină sînt autorităţile din RM.