Povestea vieților spulberate pe șosea și a făptașului încă nepedepsit

Imagine postare

7 octombrie 2012. Un accident cumplit a luat viața a doi tineri, Mihai Babin şi Timofei Podrez. Iulian Rabei, tînărul care a supraveţuit în urma acelui accident, ne-a mărturisit că sărbătoreau ziua de naştere a lui Timofei, prietenul lui, la o bază de odihnă din Vadul lui Vodă. Un prieten din gașcă a venit cu ideea de a merge la discotecă. Şi întrucît în localitatea vecină Cimişeni, nu era deschis niciun club de noapte, au decis să meargă la Corjova. Iulian povesteşte că şoferul automobilului, Pavel Jechiu era în stare gravă de ebrietate, dar conducea cu viteză excesivă. Deşi era rugat insistent să reducă viteza, acesta nu asculta, dimpotrivă. Momentul tragic a fost inevitabil, dat fiind faptul că șoferul a adormit la volan, a pierdut controlul şi a derapat de pe şosea. Mihai Babin şi Timofei Podrez au decedat, iar Iulian Rabei şi Pavel Jechiu, au fost transportaţi de urgenţă la spital.

Absolut incredibil a fost tupeul şoferului automobilui de a-l convinge pe Iulian să declare că unul din tinerii decedaţi s-a aflat la volan „Eu şi Pavel Jechiu eram într-o ambulanţă. Eu vorbeam, însă nu puteam să mă mişc. Nu pot explica de ce. Pe drum, Pavel tot îmi spunea: Iulian, să spui că Timofei era la volan. Bine, Iulian? O să te ajut cu tot de ce vei avea nevoie, va fi totul bine cu tine, numai să spui aşa. Ai înţeles, Iulian? Eu răspundeam bine şi atît. Şoferul acelei ambulanţe, îmi amintesc că a replicat că voi spune ceea ce ştiu şi nu ceea ce mi se impune”, povestește Iulian.

Moartea celor doi tineri a nenorocit părinţii de durere. Urmărirea penală a pornit din noaptea producerii accidentului. Se tot investighează pînă în prezent, fără vreun rezultat. Părinţii victimelor au cerut să fie făcută ce-a de-a doua expertiză medico – legală, asta pentru că rezultatele primei expertize a fost falsificată. Băiatul care a supraveţuit este convins că Pavel Jechiu conducea automobilul, alături de el stătea Timofei Podrez. Pe bancheta din spate – Mihai Babin în spatele şoferului şi el în dreapta banchetei. Datele expertizei indică altă poziţionare. „Luînd în considerare caracterul şi volumul leziunilor corporale depistate la cetăţenii Podrez T.N., Babin M.F., Rabei I.A. şi Jechiu P.B., mecanismul accidentului rutier, inclusiv caracterul şi direcţia deteriorărilor pe automobil, în opinia expertului, la volanul automobilului „Mercedes CLS500, Nr. T093HA, cel mai posibil, în momentul accidentului se afla Podrez T.N. Ceilalţi pătimiţi, care se aflau în salonul automobilului, cel mai probabil erau aranjaţi astfel: Babin M.F. pe bancheta anterioară din dreapta, Rabei I.A. pe bancheta posterioară din stînga (după bancheta şoferului), Jechiu P.B. pe bancheta posterioară din dreapta”, se arată în raportul de constatare medico- legală, eliberat de Centrul Naţional de Expertize Judiciare sub semnătura expertului judiciar tehnică auto, M.V.Tverdohleb şi expertul judiciar medico – legal, C.I. Corbu.

Părinţii regretatului Mihai Babin mărturisesc că Pavel Jechiu le-a făcut cîteva vizite la domiciliu. După jumătate de an de la producerea accidentului, tînărul a prins curaj să discute cu mama lui Mihai, Natalia. „Mi-a spus că-i pare rău pentru cele întîmplate, că ar da orice să întoarcă timpul înapoi pentru a evita tragedia. L-am întrebat unde a dispărut în ultimele şase luni, iar el a zis că n-avea rost să se apropie, pentru că prea mare îmi era durerea ca să pot discuta cu el. Cînd l-am întrebat de ce a mărit viteza, cu atît mai mult că era în stare de ebrietate, a tăcut. Înţelegea că-i vinovat, însă nu recunoştea”, spune mama lui Mihai.

A trecut mai mult de un an de la accident, iar rănile din sufletele celor rămaşi în viaţă sîngerează și acum, mai ales că cel vinovat se bucură de viaţă şi de libertate, oamenii legii nemişcînd un deget. Familiile victimelor au organizat şi un miting în faţa Sectorului de Poliţie din Criuleni. Ei au declarat justiţia din ţară coruptă şi au cerut ca Pavel Jechiu să plătească pentru cele săvîrşite, să fie tras la răspundere, dar nimeni nu a auzit vocile lor.

Despre Pavel Jechiu, familia lui Mihai Babin povesteşte că ar fi protejat  de fratele său, Viorel Jechiu, jurist la Partidul Liberal Democrat, dar şi alte rude care activează în justiţie. De asemenea, se vehiculează că familia Jechiu ar avea influenţă în orăşelul Criuleni.

După ce şi-a revenit din moarte cerebrală, Iulian Rabei este solidar cu familiile îndurerate. Acesta a depus deja mărturii şi spune că legea trebuie să tragă vinovatul la răspundere, indiferent de pilele pe care le are în justiţie. Deşi sunt dezamăgiţi că ancheta tergiversează, părinţii lui Mihai Babin speră că vinovatul va plăti pentru toate falsurile făcute şi își va ispăşi pedeapsa pe care o merită.