Pregătește Rusia fraudarea alegerilor din R. Moldova? Vor accepta tinerii basarabeni ca viitorul lor să fie decis de Moscova?

Imagine implicită

ALEGERI PREZIDENTIALE - 2014 - BUCURESTI - UCECOMSurse ale Romanian Global News de la Tiraspol semnalează sosirea la comandamentul trupelor ruse din regiunea transnistreană a 11 specialiști în operațiuni informatice. Majoritatea dintre ei au sosit sâmbătă și duminică, iar ultimii trei au ajuns la Tiraspol luni 24 noiembrie. Sursele afirmă că respectivii fac parte dintr-o unitate specială a GRU care acționează și în estul Ucrainei.

Prezența respectivelor persoane la Tiraspol este legată de o posibilă operațiune ce are ca scop influențarea rezultatelor alegerilor din 30 noiembrie din R. Moldova.

Există premise clare ca, utilizând agenți infiltrați deja în sistemul de securitate al R. Moldova care vor deschide „culoare de acces”, Rusia să încerce influențarea rezultatelor alegerilor în favoarea partidelor pro-ruse care participă la alegeri.

De altfel desele întâlniri din ultima perioadă dintre ofițerii SVR și GRU, acoperiți ca diplomați la Ambasada Rusiei din Chișinău, cu „surse” din cadrul SIS și din alte structuri de forță ale R. Moldova, dar și din MAIE, îngrijorează ambasadele occidentale de la Chișinău, care urmăresc cu atenție această desfășurare de forțe ce ar putea pune în pericol opțiunea reală făcută de cetățenii R. Moldova la alegerile din 30 noiembrie.

Într-un comunicat făcut public „Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova sesizează activizări ale unor forţe în direcţia subminării cadrului naţional de securitate. Interesul meschin al acestora, pe palier intern cât şi de sorginte externă, este orientat expres spre generarea de destabilizări a echilibrului social în contextul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.”

Invitat în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA, tânărul Igor Ciurea, membru al Alianței Studenților din Moldova consideră că în cazul în care în urma alegerilor din 30 noiembrie la guvernare vor ajunge forțe care promovează Uniunea Vamală, tinerii vor ieși la proteste.

Întrebat ce vor face tinerii dacă asemenea forțe politice care promovează aderarea la Uniunea Vamală ajung la guvernare, Ciurea a spus că vor ieși la proteste.
„Vom ieși in stradă, însă nu este acea situație pe care mi-o doresc. Sper să fie totul bine. Dacă nu, asta îi va mobiliza pe oameni să iasă în stradă, așa cum a mai fost odată. Tinerii chiar dacă sunt dezamăgiți, vor ieși pentru că ei vor schimbare, dacă nu cu politicienii de aici, cel puțin cu bâta UE care îi va impune să facă reforme.
În cazul unui rezultat trist, tinerii se vor mobiliza și vor ieși, dar fără incidente așa cum a mai fost. Sper că nu va fi nevoie de această ieșire, iar vectorul european să fie confirmat de alegători”, a punctat Igor Ciurea.

Vor acționa agenții Rusiei din structurile de forță ale R. Moldova împotriva tinerilor care vor protesta în caz de fraudare a alegerilor în favoarea partidelor pro-ruse? Scenariul ucrainian a demonstrat că acest lucru este posibil, iar acțiunile și declarațiile în favoarea Moscovei din ultima perioadă, făcute inclusiv de reprezentanții PD-ului, partid aflat la guvernare, aratâ căt de infiltrată este conducerea unor instituții din R. Moldova.

Însă forța și determinarea tinerilor basarabeni a arătat în aprilie 2009 că nimic nu poate sta în fața dorinței de libertate, iar acest lucru a rămas viu în conștiința tinerei generații din R. Moldova. La fel de vie ca și amintirea celor care în 2009 s-au jertit pentru libertate și pentru alungarea forțelor pro-ruse de la guvernare.

Sursa: rgnpress.ro