Premierul Marcel Ciolacu acuză Rusia de incitare pe tema românilor din Republica Moldova

Imagine postare

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat vineri că Rusia „vrea să incite” pe tema românilor din Republica Moldova și a afirmat că limba moldovenească a fost „o invenție” a Rusiei.

În cadrul unei conferințe de presă, premierul a răspuns la declarațiile purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, care l-a criticat pentru referințele sale la românii care trăiesc în Republica Moldova și l-a acuzat de „imixtiune” în treburile interne ale acestei țări.

„În primul rând, nu mai există limbă moldovenească. Limba moldovenească a fost o invenție a Rusiei ulterior cu ajutorul celor care conduceau Ucraina și Republica Moldova, au impus această limbă inventată. În prezent, atât statul ucrainean, cât și Republica Moldova au declarat foarte clar că nu există altă limbă decât limba română”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul a subliniat că în Republica Moldova există cetățeni moldoveni de origine română, iar în România există cetățeni români de etnie maghiară care, deși sunt minoritari, sunt cetățeni români. „Cetățenii moldoveni de origine română sunt majoritari în Republica Moldova, acesta este adevărul. Că vor să incite, asta fac de când există Federația Rusă și noi ne știm lecția foarte bine cu ei”, a adăugat premierul.

Aceasta nu este prima dată când Rusia incită pe această temă. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a transmis recent un mesaj cu ocazia marcării a 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir, în care a subliniat contribuția acestuia la păstrarea și întărirea statalității moldovenești și identității naționale, precum și la dezvoltarea relațiilor ruso-moldovenești.

„Moldova este o țară cu o istorie și o cultură bogată și străveche. Formarea statalității sale datează de la mijlocul secolului 14. Unele state și limbi europene nu existau în acel moment. Prima carte care conține termenul ‘pământ moldovenesc’ datează din 1360. Formarea limbii moldovenești datează de la mijlocul mileniului trecut. În secolul XVI a apărut primul dicționar, a cărui scriere se baza pe alfabetul chirilic. S-au păstrat monumente literare din secolul al XVII-lea în limba moldovenească”, a afirmat oficialul de la Moscova.

În replică, purtătorul de cuvânt al MAE român, Radu Filip, a subliniat că Principele Dimitrie Cantemir a scris clar, chiar într-o carte publicată la Sankt Petersburg, că locuitorii principatelor Valahia și Moldova vorbesc una și aceeași limbă. „Este o dovadă științifică solidă și de netăgăduit, de dincolo de secole, că așa-zisa limbă ‘moldovenească’ nu există. Există doar limba română”, a replicat Filip.

Această declarație a premierului Marcel Ciolacu vine într-un context sensibil și reiterează sprijinul României pentru cetățenii din Republica Moldova, subliniind legătura puternică dintre cele două națiuni și respingând încercările de destabilizare și dezinformare venite din partea Rusiei., potrivit Agerpres.

Articol citat din https://www.agerpres.ro