Ucraina ar putea renunța la semnarea Acordului de Asociere cu UE?
Atitudinea conducerii Ucrainei faţă de semnarea Acordului de Asociere de la Vilnius din 28-29 noiembrie a devenit mai puţin fermă în zilele de week-end. În timp ce preşedintele Victor Ianukovici a efectuat a doua în decursul ultimelor două săptămâni vizită la Moscova pentru discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin, primul ministru Nicolai Azarov vorbeşte tot mai accentuat despre costurile mari ale integrării europene, scrie vesti.ua.
Un element cheie în negocierile Ucrainei cu UE o reprezintă permisiunea eliberării fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko din închisoare pentru a putea fi tratată într-o clinică din Germania. (Reprezentanţii UE recomandă adoptarea unei legi în acest sens de către Rada Supremă a Ucrainei Până la 18 noiembrie). În Rada ucraineană nu există un acord în acest sens dintre opoziţie şi Partidul Regiunii aflat la guvernare, reprezentanţii căruia sunt reticenţi în privinţa eliberării fostului premier.
Între timp, în ultimele zile s-a schimbat considerabil retorica oficialilor ucraineni, care au început tot mai frecvent să enunţe dificultăţile procesului de asociere. Premierul Azarov a menţionat,astfel, că „trecerea la standardele europene va necesita investiţii în valoare de 160 mld. Euro. „
De asemenea, acesta a vorbit în cadrul unei întâlniri cu industriaşii ucraineni despre urmările nefaste ale înrăutăţirii relaţiilor cu Rusia după semnarea Acordului. Sâmbătă a avut loc încă o întâlnire a preşedintelui Ianukovici cu preşedintele rus Vladimir Putin. Vesti au primit confirmare în acest sens de la administraţia preşedintelui ucrainean, fără a da însă detalii.
Astfel, s-a creat impresia că, ori conducerea Ucrainei a renunţat într-adevăr să semneze Acordul (începând să se reorienteze încet spre Moscova), ori îl va semna totuşi, însă fără a o elibera pentru tratament pe Iulia Timoşenco. Sau ei încearcă să obţină condiţii de finanţare mai uşoare de la structurile occidentale, inclusiv FMI, cele ale fondului presupunând o serie de măsuri nepopulare precum reducerea salariilor pentru bugetari, majorarea preţurilor la serviciile comunale sau renunţarea la controlul asupra cursului hrivnei. Bineînţeles că autorităţile ucrainene nu vor accepta astfel de condiţii.
Ziariştii de la vesti.ua au întrebat mai mulţi politologi şi politicieni, ce cred despre situaţia creată.
Vadim Karasiov, politolog:
Legea va fi adoptată la 18-19 noiembrie
„Legea privind tratamentul deţinuţilor poate fi adoptată săptămâna viitoare. Dacă ianucovici ar renunţa la asocierea cu UE, el n-ar vizita Moscova ci ar şedea liniştit în Kiev. Vizitele sale sunt întreprinde anume pentru a fi găsită o cale de înţelegere cu Uniunea Vamală pentru ca aceasta să nu declanşeze un război economic după semnare Acordului de Asociere. Misiunea lui constă în a demonstra că se poate de continuat colaborarea şi în noile condiţii. Altă misiune a lui Ianucovici constă în a obţine soluţionarea problemei Timoşenco conform poziţiei sale, adică, aceasta să nu plece din ţară ca om liber şi să nu aibă posibilitatea să participe în alegeri. Probabil legea va fi adoptată la 18-19 noiembrie, iar înaintea summitului Timoşenco va fi eliberată”.
Аlexander Rar, politolog, Germania:
Ucraina a făcut atât cât nu s-a aşteptat nimeni
„Iulia Timoşenco va fi eliberată în Germania pentru tratament în următoarele 10 zile. Este evident că lucrurile merg în această direcţie. Însă ea nu va fi amnistiată. Autorităţile vor ca ea să înţeleagă că este mai bine să rămână în Germania până în 2015 deoarece, dacă se întoarce, va fi trimisă înapoi la închisoarea din Harkov. Spre surprinderea multor sceptici şi critici, Ucraina a îndeplinit practic toate obligaţiunile asumate. Deşi, dacă Timoşenco nu va fi eliberată, presupun că o parte din ţările UE vor bloca semnarea Acordului în acest an şi îl vor lăsa pentru anul viitor.
Mihail Pogrebinskii , politolog:
Şansele că Timoşenco va fi eliberată până la summit sunt egale cu zero:
„Şansele că Iulia Timoşenco va fi eliberată, se diminuează. Iar şansele că aceasta se va întâmpla până la summit sunt egale cu zero. Totodată, probabilitatea că Acordul nu va fi semnat, creşte fiind aproape de 50%. Spre exemplu, premierul Nicolai Azarov nu a făcut pur şi simplu declaraţia despre faptul că rulajul comercial cu Rusia a scăzut cu 25% şi că sarcina prioritară a Guvernului constă în a îmbunătăţi colaborarea cu FR”.
Serghei Marcov, politolog, Rusia:
Asociaţie nu va fi. Vor fi credite din Rusia
„Este absolut evident că Victor Ianukovici încearcă să rezolve o problemă dificilă, să se înţeleagă cu Uniunea Europeană şi, totodată, să nu piardă pieţele ruseşti, să atenueze şocurile pentru businessul ucrainean, să se securizeze de „pericolul Timoşenco” Kievul a reuşit să ridice foarte sus miza geopolitică şi acum poate să negocieze cu succes.
Cred că Occidentul este gata s-o lase pe Timoşenco în închisoare, numai să obţină asocierea. Retorica unor politicieni lituanieni, suedezi, polonezi s-a schimbat deja. Şi de la Rusia Ianucovici vrea să obţină maximumul posibil. De aceea el negociază intens cu Putin , inclusiv despre preţul la gaze şi credite. „Părerea mea este că nu va fi semnat nici Acordul de Asociere dar Ucraina nu va intra nici în Uniunea Vamală. Vor fi credite de la Rusia”
Olexandr Brighineţ, deputat din partea „Batikivscina”
Ianukovici va găsi posibilitatea să o elibereze pe Timoşenco cu cele mai mici riscuri pentru sine
„Totul vorbeşte despre faptul că Acordul de Asociere va fi semnat. Dacă asta nu se va întâmpla, atunci se poate crea impresia că Ianukovici a cedat presiunilor ruseşti iar el nu va admite niciodată aşa ceva. Cred că el tare nu doreşte s-o elibereze pe Iulia, însă, sub influenţa Europei, poate găsi o posibilitate cu cele mai mici riscuri pentru sine totuşi s-o elibereze”.
Vladimir Oleynik, deputat din partea Partidului Regiunilor:
Cu sau fără Timoşenco Acordul va fi semnat
„Nu am dubii că acordul va fi semnat, cu Timoşenco sau fără ea. Însă situaţia este dificilă. Ziarul polonez Rzeczpospolita a analizat deja toate variantele semnării de unde reiese că o parte din ţări este gata să semneze fără a ţine cont dacă Timoşenco va fi sau nu eliberată. Însă în UE există un consens, deciziile se adoptă de către toţi membrii Uniunii în urma consultaţiilor. Nu exclud că UE va semna Acordul de asociere cu Ucraina la summitul de la Vilnius”.
sursa: eco.md