Preşedintele ALDE în Parlamentul European, despre persecutarea Ludmilei Kozlowska în RM; „Super-oligarhul Plahotniuc”, vizat
Preşedintele grupului ALDE în Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a publicat o scrisoare în sprijinul președintei Open Dialog, Ludmila Kozlowska, menționând că aceasta este persecutată de regimul de la Chișinău și cerând Belgiei să nu dea curs niciunei cerere de extrădare a ei, în caz că va parveni.
„Aceasta este scrisoarea mea în apărarea Ludmilei Kozlowska, activist ucrainean pentru drepturile omului, care lucrează în siguranță în Belgia, dar care este acum persecutată de autoritățile din Moldova”, a precizat politicianul.
Totodată, Guy Verhofstadt menționează Rezoluția Parlamentului European din noiembrie 2018, prin care forul legislativ european și-a exprimat profunda îngrijorare față de deteriorarea democrației din Republica Moldova, în special în ceea ce privește statul de drept și independența justiției.
„În rezultatul acestei așa-zise investigații, bazate pe acuzații fictive (finanțarea partidelor de opoziție fiind, de fapt, o acoperire unică a costurilor de călătorie ale celor doi cei mai proeminenți lideri ai opoziției), autoritățile moldovene îi cer Ludmilei Kozlowska să vină pe 15 februarie, la Chișinău, pentru interogări”, mai precizează președintele ALDE din Parlamentul European.
Mai mult, Guy Verhofstadt le solicită autorităților belgiene ca, în cazul primirii din partea Republicii Moldova a unor cereri de asistență juridică sau de extrădare, să le recunoască drept „persecuție politică care vizează exercitarea presiunii asupra unei apărătoare a drepturilor omului” și să nu le considere la fel de relevante ca și cum ar veni din partea unei țări care respectă statul de drept.
La rândul său, Ludmila Kozlowska a venit cu un răspuns la scrisoarea în sprijinul său.
„Sunt onorată că am un astfel de sprijin! Într-adevăr, Republica Moldova, țară cu încălcări grave a statului de drept, așa cum a afirmat Parlamentul European, încearcă acum să mă folosească pe mine și pe Fundația Open Dialog ca o scuză pentru a persecuta opoziția și a împiedica participarea opoziției la alegeri! Rușine!”, a comentat Ludmila Kozlowska.
La începutul lunii octombrie, Parlamentul a constituit o comisie de anchetă care investighează „elucidarea circumstanţelor imixtiunii Fundaţiei Open Dialog în treburile interne ale Republicii Moldova și finanţarea ilegală a unor partide politice”. Din comisie fac parte trei deputați PD, doi socialiști și unul de la grupul PPE. Ulterior, comisia a prezentat un raport, venind cu o serie de recomandări către instituțiile statului. Printre acestea, comisia de anchetă a recomandat Procuraturii Generale „să examineze calificarea juridică a Fundației Open Dialog, a persoanelor afiliate, etc., în acțiuni care atentează la securitatea națională, prin prisma infracțiunii de trădare de patrie și spionaj”.
Mai târziu, și speakerul Andrian Candu, finul lui Vladimir Plahotniuc, a declarat că Andrei Năstase și Maia Sandu ar putea fi excluși din cursa electorală în urma raportului comisiei de anchetă.
Precizăm că Open Dialog Foundation este o organizație internațională de drepturi ale omului cu reprezentanțe la Varșovia, Kiev și Bruxelles. Scopul principal al Fundației este de a proteja drepturile omului, democrația și statul de drept în spațiul post-sovietic.
Sursa:jurnal.md